*Nettavisen* Nyheter.

Ble avvist av elleve leger

Foto: (TA/Bjørn Johannessen)

Camilla forsøkte forgjeves få innlagt syke Sindre på sykehus i seks uker.

Først da en venninne av familien ringte til helsestasjonen, og ba dem ta affære. Sindre ble lagt inn samme dagen, skriver Telemarksavisa.

Det var for cirka åtte uker siden at moren, Camilla Lønberg fra Porsgrunn, merket at det var noe galt med sønnen Sindre på tre måneder.

Han ble tungpusten og var mer slapp enn vanlig. Hun og bestemoren Gro Lønberg, som de bor hos, kontaktet legevakta.

- Der fikk de til svar at de så han var syk, men det var ingenting de kunne gjøre, sier Camilla Lønberg.

Hver dag

I fire dager og flere uker etterpå var de på legevakta jevnlig. Det samme gjentok seg. Selv om de fikk møte en lege, så sa legen på legevakta at det var ingenting de kunne gjøre.

- Vi ble alltid sendt hjem med beskjed om å komme tilbake hvis han ble verre, sier moren.

- Men hvor lenge skulle vi vente. Skulle jeg komme tilbake når han ikke lenger pustet, sier moren, som vurderte å ta kontakt med et sykehus i Oslo.

Gro Lønberg sier de trodde han hadde fått et virus.

- Men hvis det er tilfelle, så bør vel det også tas alvorlig, særlig så lenge det er snakk om små barn, sier hun.

- Legene bare lyttet på ham. De ble ikke tatt noen skikkelig undersøkelse. Bare en gang ble det tatt en prøve, for å se om han hadde infeksjon, men den var negativ.

Sluttet å puste

Camilla Lønberg sier Sindre hele tida var tungpusten og han hadde en stygg hoste. Han kastet mye opp, og gikk ned i vekt. Sindre var vel innhul i magen, og det virket som om han bare pustet med brystet.

- En gang sluttet han å puste etter et hosteanfall, forteller de.

Da gikk de til sentrum helsestasjon i Porsgrunn. Men også der var svaret fra helsesøster at de fikk komme tilbake hvis han ble dårligere, eller kontakte fastlegen, som heller ikke ville legge ham inn.

- Fastlegen ga han bricanyl, men da kastet han opp. En lege på sykehuset sa barn ikke skal ha bricanyl, sier Camilla Lønberg.

Hysterisk

- En gang vi kontaktet legevakta, så var det en ung lege der, som svarte oss «Hvorfor skal vi legge inn den ungen?»

- Han mente at hvis han ville sende Sindre opp på sykehuset, så ville da bare avvise ham likevel, sier Gro Lønberg.

- Da var vi ganske nedkjørte. I den situasjonen vi var i så oppfattet vi dette som svært uhøflig. Jeg fikk greie på hvor denne legen jobbet. Det hører med til historien at han ringte meg tilbake seinere og beklaget seg. Men han sa de hadde mange vanskelige avgjørelser å ta. Han kunne uansett svart på en litt annen måte, mener hun.

- Vi følte etter hvert da vi kom til legevakta eller helsestasjonen, at de så på oss som hysteriske.

12 leger

Familien har vært i kontakt med til sammen 12 leger og en helsesøster.

Av disse legene var det kun lege Stave ved Porsgrunn helsestasjon de følte tok dem på alvor. Han ga Sindre en inhaleringsmaske og ringte tilbake seinere for å høre hvordan det gikk. Men gutten ble fortsatt ikke bedre.

Før påske var det en venninne av Gro Lønberg som tok affære. Hun synes det var en skandale at ingen i helsevesenet reagerte selv om de så at Sindre var syk.

- Hun mente vi hadde kommet inn i ond sirkel, og ble bare sendt rundt. Hun ringte til Heistad helsestasjon, der hun hører til, og sa ærlig talt nå må noen reagere. Hun skulle egentlig på påskeferie til Tyskland, men vil ikke reise før Sindre ble lagt inn på sykehus.

Da gikk det ikke lang tid før Camilla fikk en telefon med beskjed om å pakke bagen.

Ble lagt inn

For litt over en og halv ukes siden ble Sindre lagt inn på barneavdelingen ved Sykehuset Telemark i Skien.

- Da vi kom på sykehuset, så sa det var på høy tid at dere kom, sier Gro Lønberg.

- Men samme dagen, ville de ikke legge inn Sindre uten videre, selv om han også kastet opp inne på undersøkelsesrommet.

- Jeg overhørte en diskusjon mellom en barnelege og pleier. Da fortalte at de hadde hørt vi hadde vært rundt oss ti leger. De mente han i hvert fall kunne bli her over natta, sier Gro Lønberg.

Tatt godt vare på

Men Sindre har nå ligget på barneavdelingen i snart to uker. Familien mener han blir tatt godt vare på og at de ansatte ved sykehuset er fantasiske og hjelpsomme. Han er blitt sjekket grundig med forskjellige prøver med tanke på blant annet infeksjon eller et virus.

Men foreløpig er han ikke blitt bedre, de vet fortsatt ikke hva som feiler ham. Han vil trolig ligge på sykehuset ennå en stund.

- Han blir ofte lagt inn i en pustemaskin, og hver tredje time får han adrenalin. Det er en barnelege inne og ser til ham hver time, forteller Camilla Lønberg.

- Jeg synes dette er skummelt og skremmende. Jeg håper ikke andre foreldre skal få oppleve en så tung vei for å få hjelp med et sykt barn. Her på avdelingen så sier de at terskelen for innleggelse skal være lav når det gjelder barn, sier Gro Lønberg.

- Det er en vurdering

- Vi foretar en risikovurdering av hver enkelt som kommer til legevakta. I ettertid kan det vise seg at vurderingen ikke var den beste, sier kommuneoverlege i Porsgrunn, Bjørnar Nyen.

Han presiserer at han ikke kjenner TAs sak, og at det er den medisinskfaglige ansvarlige som kan gi detaljerte opplysninger om vurderingen som ble foretatt i denne saken.

Nyen er klar på dette:

- Vi kan ikke legge alle som kommer til legevakta inn på sykehus for å se an den videre utviklingen. Det er rett og slett ikke fysisk mulig.

Nyen er likevel glad for at folk gir tilbakemelding på hvordan deres møte med legevakta har vært:

- Det er mulig at vi må være enda mer konkrete når folk kommer til oss, slik at de er helt sikre på hvilke premisser som gjør at de bør ta kontakt igjen. Og alle slike saker har et potensial for læring som vi kan ta med oss i etterkant av hendelsen.

TA forsøkte mandag flere ganger å få tak i den medisinskfaglige ansvarlige på legevakta i Porsgrunn uten å lykkes.

Les flere nyheter fra Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.