RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble avvist hos legevakt og sykehus

Tor Grimstad er fungerende legevaktsjef i Bergen. Han beklager at det har skjedd en alvorlig kommunikasjonssvikt.
Tor Grimstad er fungerende legevaktsjef i Bergen. Han beklager at det har skjedd en alvorlig kommunikasjonssvikt. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
57-åring funnet død i sitt hjem dagen etter.

Både Bergen legevakt og akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) får kraftig kritikk av Statens helsetilsyn etter å ha avvist en pasient, skriver Bergensavisen.

Fortalte om sterke magesmerter
Om kvelden for nøyaktig ett år siden prøver 57-åringen flere ganger å få kontakt med både legevaktsentralen i Bergen og AMK. Han forteller om sterke magesmerter og behov for hjelp og smertestillende.

Legevakten og AMK har kontakt med hverandre og legevakten prøver å få til et hjemmebesøk av sykepleier, uten at det blir noe av.

Ble sendt frem og tilbake
Av lydloggen fremgår det at 57-åringen blir sendt videre fra legevaktsentralen til AMK. Pasienten ringer også opp igjen til AMK for å få telefonnummer til hjemmesykepleieren. Han blir da bedt om å ringe opp igjen til legevakten.

Selv om mannen gir uttrykk for at han har en akutt tilstand som er forferdelig, stiller sykepleieren ved legevakten 57-åringen spørsmål om hans forhold til hjemmesykepleie og administrative forhold til hjemmesykepleien.

Samtalen blir avsluttet med at sykepleieren bekrefter hun skal ringe hjemmesykepleien.

Legevakten prøver å ringe pasienten opp igjen senere, men 57-åringen tar ikke telefonen.

57-åringen blir funnet død i sitt hjem dagen etter av psykiatrisk sykepleier.

Sykepleieren har i ettertid forklart at hun antok at pasienten var hentet av ambulanse da han ikke svarte. AMK trodde at pasienten hadde fått hjelp av hjemmesykepleien.

Hverken legevakten eller AMK fulgte opp saken, men da AMK fikk høre om dødsfallet dagen etter, varslet Helse Bergen Fylkesmannen.

Døde av tarmslyng
I følge rettmedisinske undersøkelser er det grunn til å tro at mannen døde av tarmslyng og bukhinnebetennelse, som følge av tykktarmskreft.

Statens helsetilsyn konkluderer med at Bergen legevakt og AMK ved Helse Bergen har opptrådt uforsvarlig, både med tanke på håndteringen av den aktuelle hendelsen, men også når det gjelder organiseringen av sine tjenester.

- Dette er en alvorlig hendelse med et tragisk utfall. Bergen kommune har nå et ekstra fokus på å forbedre våre kvalitetssystemer, og vi jobber med å forbedre samarbeidsavtalene med Helse Bergen. Som følge av denne saken vil vi også sikre gode rutiner ved legevakten for å redusere muligheten for liknende hendelser i fremtiden, sier byråd for helse og omsorg, Hilde Onarheim i en pressemelding.

Alvorlig kommunikasjonssvikt
- Denne saken har avdekket en alvorlig svikt i vårt samarbeid med Bergen legevakt. Vi må nå forbedre rutinene slik at vi kan være sikre på at de som tar kontakt med oss får den hjelpen de trenger. Alle involverte er sterkt preget av den tragiske hendelsen og vil gjøre sitt til at slikt ikke skal skje igjen, sier avdelingsoverlege og leder for Akuttmedisinsk avdeling Haukeland Universitetssjukehus Guttorm Brattebø, som har ansvaret for AMK-Bergen.

I den aktuelle saken får Bergen kommune og Helse Bergen kritikk for at det ikke var tydelig nok avklart mellom legevakt og AMK hvem som skulle ha ansvar for mannen.

Legevakten blir også kritisert for ikke i tilstrekkelig grad å ha iverksatt tiltak for opplæring og oppfølging av kunnskaper og ferdigheter hos sykepleiere som tar imot henvendelser i legevaktsentralen.

Beklager på det sterkeste
- I denne saken har det skjedd en alvorlig kommunikasjonssvikt, og det beklager vi på det sterkeste. Hendelsen har medført at vi nå har enda større oppmerksomhet om samarbeidet, og vi jobber nå med å bedre våre samarbeidsrutiner for å redusere muligheten for liknende hendelser, sier fungerende legevaktsjef Tor Grimstad.

I pressemeldingen kommer det frem at legevakten og AMK vurderer at de i utgangspunktet har gode rutiner for sitt samarbeid, men at det er et område med stor risiko for feil.

Legevakten og AMK har derfor etter hendelsen hatt flere møter for å tydeliggjøre rutinene, og vil fortsatt vektlegge dette i tiden fremover.

I forbindelse med ny helse- og omsorgstjenestelov er det nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra Bergen kommune og Helse Bergen som nå jobber med å lage en ny samarbeidsavtale for beredskap og akuttmedisin.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere