Det sier ett av de fire ofrene for blind vold under et fest på Hellerud i Oslo i august 2018. 19-åringen var invitert på fest i en privatbolig. Det var også tre gutter og en jente som nå er tiltalt for grov vold.

Fant voldsvideo på mobilen

De fire kom alle unna uten store fysiske skader. Likevel er de fire ungdommene tiltalt for grov vold.

Årsaken er at volden ble utført av flere sammen, at den var uprovosert og skjedde uten noen grunn, i følge tiltalen.

19-åringen Nettavisen har snakket med, anmeldte volden og navnga personen som hadde filmet overfallet. På mobilen til denne personen fant politiet flere videoer av personer som hadde blitt utsatt for overgrep denne kvelden.

To av ungdommene er tiltalt for å ha filmet overgrepene, mens de to andre har erkjent å ha gjennomført dem.

Smilte og slo

Nettavisen har sett filmene. «Hovedpersonen» i disse filmene er tiltalte nummer 1 i Oslo tingrett. På videoene kan man se hvordan 18-åringen, i tilsynelatende godt humør, tar tak i halsen på de unge ofrene, slår dem i ansiktet med flat hånd og tvinger dem til å gå ned på kne eller uttale ting som at «XX (tiltalte) er min far». Tre av de fire overgrepene er av slik karakter.

19-åringen Nettavisen har snakket med, ble overfalt langt mer brutalt.

På videoen kan man ham bli jaget nedover en gate og sparket i ryggen. Han sitter gråtende på kne mens en av de tiltalte spør «hvorfor gråter du» for deretter å helle øl i ansiktet hans.

Gutten ble også, i følge tiltalen, slått og sparket i magen og ansiktet. Videoen avslutter med at tiltalte nummer én smiler og ler inn i kamera samtidig som jenter i bakgrunnen roper «skjerp dere», åpenbart for å få slutt på overfallet.

Både 19-åringen og en av de tiltalte fortalte at han ble utsatt for vold, fordi han hadde snakket med feil person under festen.

- Etter at hun gikk, satte den ene tiltalte seg ned på benken ved siden av meg og slo med i kjeven. Jeg fikk sjokk og gikk inn i huset for å roe meg ned. Da så jeg at de ventet på meg utenfor huset. Jeg prøvde å komme meg unna, men jeg ble dratt ned i bakken, slått og sparket. Så ser jeg en flash komme på, og jeg skjønte at det ble filmet, sier 19-åringen til Nettavisen.

Han ble reddet av jenter på festen som fikk roet ned situasjonen.

Erkjente vold

Alle de tiltalte er født i 2000 og var 17 og 18 år da ugjerningen skjedde. Alle fire tiltalte har erkjent at de var med på ugjerningene, og uttrykte i Oslo tingrett at de angret på det som skjedde.

De to som er tiltalt for filmingen, mener at de ikke gjorde alt de er tiltalt for. De to voldsutøverne mener at tiltalens beskrivelse er alvorligere enn slik de opplevde det.

I retten sa den tiltalte man hører si «hvorfor gråter du» for deretter å helle øl i ansiktet på et av ofrene:

- Jeg skjønte ikke da hvorfor han gråt, for vi hadde jo ikke gjort noe fysisk med ham, men nå i ettertid skjønner jeg at han var redd.

Denne tiltalte beskrev også slaget på benken mer som en dytt mot ansiktet med hånden.

Den i dag 19 år gamle gutten har gått ut av videregående med over 5 i snitt, og hadde planer om enten juss- eller ingeniørstudier. Nå har han droppet planene om juss-studier.

Tiltalt også for trusler

- Dette var en dårlig kveld. Min klient har gjort det bra på skolen og har planer for fremtiden, sier advokat Torgeir Tønsager Falkum som er forsvarer for tiltalte nummer 1.

- Min oppfatning er at de var på fest og at dette var en misforstått type humor, sier han.

Ingen av de tiltalte er tidligere dømt. Tiltalte nummer 1 er også tiltalt for trusler i en annen straffesak som skal opp senere i år. Den hendelsen skal i følge tiltalen ha skjedd på Manglerud T-banestasjon noen måneder før festen.

Falkum håper at hans klient slipper unna med samfunnsstraff. Dette var også tema for de andre tiltale under straffesaken i Oslo tingrett denne uken.

Et ødelagt skoleår

- Dette var blind vold. De hadde ingen grunn til å gjøre dette. Jeg er glad for at de angrer og skjønner at de har gjort noe galt. Jeg håper de kommer inn på en bedre vei i livet, sier 19-åringen som ble banket den kvelden.

Hendelsen har preget tredjeåret på videregående. Han har gått til psykolog for å bearbeide hendelsen, og fokuset på skolearbeidet har blitt ødelagt.

- Jeg tror det har påvirket karakterene mine. Ifølge min psykolog så har jeg hatt posttraumatisk stressyndrom. Det var en tung høst og vinter. I dag går det bra, sier han.

- Jeg håper de blir straffet, slik at de ikke gjør dette igjen, sier han.

- De hadde ingen grunn til å gjøre dette. De var jo invitert på festen. Det var en grunn til å være der. Det er veldig bra at de angrer og at de skjønner at de har gjort noe feil. Det går ikke an å holde på slik, sier 19-åringen til Nettavisen.