*Nettavisen* Nyheter.

Ble drept på aketur

14. januar 2010 døde en mann i en akeulykke. Foto: (Foto: Politiet)

25-åringen døde etter at han lagde dette provisoriske «akebrettet», og insisterte på å bli dratt etter bilen. Nå må kameraten i fengsel.

25.01.11 12:05

Begge vennene satt i bilen da 25-åringen ble drept på «sleden» bak bilen, men retten mener at bare én av dem kan klandres.

Nettavisen har tidligere skrevet om den tragiske akeulykken i Østfold 14. januar 2010.

På en plastkledd isolasjonsmatte festet bakpå en bil ble en 25 år gammel mann dratt på den snirklede Langliveien i Skiptvet. I en sving kom den provisoriske sleden over i feil kjørebane.

Der kom en bil i motgående kjørefelt. 25-åringen på sleden ble truffet av bilen og døde få timer senere av skadene.

Les egen sak: Denne leken drepte

25-åringen var polsk arbeider som jobbet for en norsk firma i Norge. I bilen som dro mannen satt to av hans kamerater.

Begge to ble tiltalt for uaktsomt drap med bil etter straffelovens paragraf 239.

Det var den avdøde selv som ønsket å bli trukket på slede etter bilen, og det var han som var pådriver for å gjennomføre den dødelige leken.

Likevel mente påtalemyndigheten at begge vennene i bilen var ansvarlig for dødsfallet fordi de ikke avverget dødsleken.

Nå er den ene dømt, og den andre frifunnet av Heggen & Froland tingrett.

Dømt
Tingretten har dømt den 26 år gamle sjåføren som dro sleden til seks måneders fengsel (hvorav 90 dager gjøres betinget). Retten konkluderer med at han er skyldig fordi han kjørte bilen.

«Retten bemerker at nærværende sak gjelder kjøring over en strekning på ca 900 - 950 meter på offentlig vei med svinger og vertikalkurvatur (bakker red. anm.) og glatt veibane under dårlig lysforhold. Tiltalte har ved sin handling bevisst tatt en sjanse, og uaktsomheten må etter rettens oppfatning karakteriseres som bevisst grov uaktsomhet. Den omstendighet at det er tale om en vei med liten trafikk endrer ikke på dette», står det i dommen. Retten konstaterer også at det er irrelevant om den avdøde 25-åringen hadde makt over den domfelte, og at han presset mannen til å kjøre bilen.

Frikjent
Påtalemyndigheten ønsket også den tredje polske arbeideren dømt. Han satt i bilen under sledeturen og påtalemyndigheten mente at han var psykisk medansvarlig ved sin tilstedeværelse, og fordi han ikke hadde gjort mer for å stoppe turen.

Det er domstolen uenig i.

«Når det gjelder NN, disponerte han ikke bilen, og han gjorde etter rettens oppfatning ikke noe som kan karakteriseres som en psykisk medvirkning til XX (den andre domfelte red. anm.) uaktsomme handling. Retten finner at NNs handlemåte kan sammenlignes med øvrige passasjerer i bilen dersom flere hadde vært med, og alle passasjerer kan etter rettens oppfatning ikke domfelles for overtredelse av straffeloven paragraf 239».

Her kan du se kart som viser strekningen der akeulykken skjedde.

HTML EMBED

Vis Skiptvet Akeulykke i et større kart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.