Ble fratatt toppkarakter på eksamen

FRUSTRERT: Det er en frustrert og oppgitt Christian Vikhammermo som sitter med to vitnemål og ikke vet hvilket av dem han kan bruke.

FRUSTRERT: Det er en frustrert og oppgitt Christian Vikhammermo som sitter med to vitnemål og ikke vet hvilket av dem han kan bruke. Foto: Finn O. Fosmo (Malvik-Bladet)

Etter skoleslutt på Lukas videregående skole fikk Christian to vitnemål.

10.07.10 13:02

(Malvik-Bladet): Christian Vikhammermo har det siste skoleåret tatt generell studiekompetanse ved Lukas videregående skole på Vikhammer. Etter skoleslutt fikk han to vitnemål.

Nå vet han ikke helt hva han skal tro. Hele klassen fikk beskjed om at de kom opp i matematikk muntlig og fikk 48 timer på seg til å lese. På prøven fikk han karakteren seks. Da vitnemålet kom i posten fikk han to utgaver. Et ikke-godkjent vitnemål med eksamenskarakteren, og et som var godkjent, men med dårligere karakterer, skriver Malvik-Bladet.

Søkt om dispensasjon
Ingen kan gi Christian noe godt svar på hva som har skjedd. I et brev fra skolen står det at eksamenen først var godkjent av fylkesmannen, men at de i ettertid har søkt Utdanningsdirektoratet om dispensasjon for dette. Det er, ifølge brevet fra Lukas videregående skole, sammensetningen mellom teoretisk og muntlig eksamen i dette faget som ikke var i henhold til regelverket.

- Spørsmålet mitt er hvilket vitnemål jeg skal bruke når jeg søker om studieplass, sier Christian.

Han er ganske frustrert over situasjonen og ser at dette kan komme til å koste ham en god del penger.

Attføringsløp
Christian følger et attføringsløp gjennom NAV etter en nyresvikt. Han er utdannet delelagerekspeditør med fagbrev og har jobbet i flere år innenfor bilbransjen. Men av helsemessige årsaker ønsker han å utdanne seg innefor økonomi og har søkt om studieplass ved Trondheim Økonomiske Høgskole (TØH) som er en del av Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST).

- I verste fall må jeg ta studiekompetanse i et år til for å komme opp på den høye snittkarakteren TØH krever. Da går det med ett år ekstra i forhold til hva NAV har innvilget. Det betyr at jeg må finansiere det siste året selv via studielån, sier han til Malvik-Bladet.

Et studieår ekstra kan fort komme til å koste omtrent 80.000 kroner frykter han.

Snart opptak
I siste halvdel av juli er det opptak ved HiST. For sikkerhets skyld sendte Christian med kopi av begge vitnemålene, men med en viss frykt.

- Jeg la ved et brev som forklarte situasjonen, sammen med brevet fra skolen. Men de siste ukenes avsløringer rundt folk med falske papirer i offentlige stillinger gjør at jeg er betenkt, sier han.

Gjennom hele skoleåret har han jobbet med det mål for øyet at han skulle studere økonomi etter ha tatt generell studiekompetanse. Derfor har han ingen plan B.

- Jeg har ikke søkt på andre studier da dette var målet. Og med eksamenskarakteren seks fra det underkjente vitnemålet har jeg nådd målet mitt, sier Christian til Malvik-Bladet.

Han ser også det paradoksale i at de som fikk middels og dårlig karakter på muntlig eksamen gjerne vil ha karakteren strøket for å høyne snittet.

- I læreplanen står det at det skal være to skriftlige og en muntlig prøve, så dette forstår jeg ikke.

Han synes det er for lite informasjon rundt saken, noe som medfører stor usikkerhet rundt egen framtid.

Behandles hos direktoratet
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har i forkant gått god for løsningen med muntlig eksamen, men skolen har i ettertid sett seg nødt til å søke om dispensasjon fra gjeldene regelverk.

Utdanningsdirektør Solveig Strand hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag sier de ikke kan gjøre noe med denne saken nå.

- Selv om vi i utgangspunktet godkjente denne ordningen har saken nå havnet hos direktoratet. De er våre ledere og vi må bare avvente en avgjørelse derifra, sier hun til Malvik-Bladet.

Hun regner med at Utdanningsdirektoratet behandler denne søknaden fort da det haster i forhold til inntaket på de ulike lærestedene.

Les flere saker i Malvik-Bladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.