RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble frisk av rå mat

Foto: Helle Nilsen (Side2)
Sist oppdatert:
- Før jeg begynte med raw food hadde jeg ofte infeksjoner i kroppen.

(SIDE2): Anne Madhumavi Olsen er partner i kafeen «Helt rå - raw food café», Norges eneste kafé som serverer utelukkende rå mat.

De har drevet kafeen i Sandvika siden oktober 2010 og nå åpnes også en avdeling i Oslo.

Sammen med allerede etablerte Zen Lounge, et meditasjonssenter midt i byen, tilbyr nå kafeen rå mat slik de spiser i Hollywood.

- Ofte sliten
- Jeg reiste verden rundt i mange år og møtte raw food-tilhengere fra blant annet California i USA, som inspirerte meg.

For sju år siden begynte Anne å spise rå mat etter at hun hadde møtt mennesker verden over som snakket varmt om den helsebringende effekten maten hadde på dem. Anne hadde selv slitt med sykdom i mange år og tenkte hun ville prøve et nytt kosthold.

- Jeg var ofte sliten og var rammet av en rekke tilbakevendende infeksjoner i kroppen. Jeg bestemte meg for å ta med meg all kunnskapen tilbake til Norge og starte et nytt og bedre liv, også for de rundt meg.

Bevarer enzymene
Den rå maten inneholder verken melk, sukker, gjær eller gluten og de ulike rettene på menyen lages av de fleste typer grønnsaker, frukt, nøtter, spirer og bær. Maten varmes heller ikke opp over 42 grader og ifølge Anne beholdes næringsstoffene derfor bedre.

- Enzymene i maten bevares på en helt annen måte når maten ikke blir utsatt for varmebehandling.

Hun er også opptatt av at ikke matvarer skal stjele de gode ingrediensene fra hverandre.

- Melk hindrer for eksempel opptak av en del stoffer, sier hun.

Ifølge Anne gir den rå maten helsegevinst raskt.

- Etter bare en uke følte jeg meg vakrere og jeg kjente at energien kom tilbake - endelig. Jeg har også merket at jeg sover mindre og at vekten nå er mer naturlig for meg.

Gaga ville ha raw food
Rundt om i verden spises den rå maten i langt større grad enn her hjemme og blant stjernene i California er det snarere regelen enn unntaket.

Den amerikanske helseguruen, David Sandoval har blant annet vært i Norge for å snakke om den rå maten, tidligere. Han er overbevist om at den rå maten blant annet kan hjelpe barn med atferdsvansker.

Les saken: Kan kurere ADHD

Da Lady Gaga gjestet Norge, før jul, var det rå mat hun ville ha før hun entret scenen i Oslo Spektrum.

- Vi fikk en forespørsel fra managementet hennes og leverte henne et utvalg av menyen vår, sier gründer Lars Grini. Til Grini fortalte stjernen at det var den eneste maten hun kunne spise før hun gikk på scenen.

- Og det skjønner jeg godt. Spiser man vegansk, rå mat trenger ikke kroppen å bruke masse energi på å jobbe med maten, skille ut avfallsstoffer eller bearbeide den. Du blir ikke dorsk og mett og kroppen fordøyer maten enklere, sier han.

- Ble frelst
Også Grini prøvde den rå maten fordi han opplevde at kroppen ikke funket som den skulle.

- Jeg var 20 kilo overvektig og hadde vondt i leddene. Etter å ha prøvd «alt» av både piller, kurer og ulike kosthold begynte jeg med rå mat. Det funket så raskt og jeg ble frelst, forteller Grini. Vekten gikk ned og leddplagene forsvant.

Han tror suksessen ligger i å lage kvalitetsmat som smaker godt.

- Mange nysgjerrige kommer for å spise, nærmest fordi noen har tvunget dem til det. Men så blir de overrasket over hvor godt det smaker, sier han.

Tilberedning og utvalg
Det er ikke slik lenger at vegetarmat er en smørje med rødbeter eller smakløse soyaburgere som vokser i munnen. Den rå maten Side2 får smake på er en symfoni av ulike smaker og det serveres trendy mat som ser delikat og innbydende ut.

- Vi bruker mye av den smakfulle nøtteosten, som du har fått på tallerkenen, sier Grini.

Side2 får smake på pizza med pesto og mozarella, tomatsaus, oliven og nøtteost. Bunnen er laget av grønnsaker, urter og frø og ved siden av har jeg fått en rødbetesalat med appelsin og chili i tillegg til en «cheeseburger» som egentlig er laget av nøtter, frø, grønnsaker og urter med sennep, tomatsaus og nøtteost. Pluss en deilig guacamole.

Dette syns Side2
Mye smak, deilige friske råvarer og intense kombinasjoner! Dette er smaksrik mat som lett kan likes av de fleste. Jeg syns spesielt pizzabunnen av grønnsaker, urter og frø var god. Rødbete salaten hadde en frisk smak av appelsin som jeg likte godt. Rødbeter er ikke min favoritt, men med et hint av chili og appelsin var det helt ok likevel.

Skal du spise rå mat bør du ikke forvente at smakene skal være likt det du forbinder med en klassisk pizza eller burger. Dette er noe helt annet og tilberedningen som ikke gir rom for særlig varmebehandling gjør også sitt til at en vanlig myk pizzabunn heller er som en blanding av knekkebrød og brød i konsistens.

Kakene var helt nydelige og smaken av råkakao er spesielt god!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik lages RÅ MAT:
Matvarene varmes aldri over 42 grader
Maten dehydreres for å få en konsistens som funker. (Det betyr at den luftes i 42 grader, eller tørkes)
Kakene er aldri varmet i ovn og lages av råvarer som rå kakao, nøtter, gojibær, jordbær.
Mye av maten marineres for ekstra smak
Helt rå bruker økologiske matvarer der de har mulighet for det.
For å gjøre kakene søte brukes for eksempel dadler i røren.

Høres det fristende ut?
Et utdrag av menyen:
Smoothie: «Antioksidantbombe»
Blåbær, gojibær, camu camu (Bær rikt på C-vitamin) og litt rå sjokolade.
«Grønn og skjønn salattallerken» Dagens salat med spirer og tahini dressing (sesamdressing). Pesto og guacamole og 2 raw valnøtt knekkebrød.
«Heftig sjokoladekake» Mørk sjokoladekake med et hint av jordbær. En kake som dekker sjokoladebehovet.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere