RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble gjeldsoffer etter Nav-tabbe

Foto: Hege Stavseth (Finnmarken)
Sist oppdatert:
Jan Hermansen (73) fikk overført 25.000 kroner for mye fra Nav Vadsø, men ble beroliget med at det var hans penger. Så kom kravet om tilbakebetaling.

Ett år seinere har han ennå ikke fått svar på klagen, skriver Finnmarken.

Jan Hermansen fikk i fjor sommer ekstra penger inn på kontoen fra Nav. Samme dag gikk han strake veien ned til Nav Vadsø og informerte om at det var kommet penger inn på kontoen som han ikke skulle ha.

- En dame ved Nav Vadsø sa at hun skulle ringe Nav Pensjon i Harstad for å sjekke dette opp. Her fikk hun høre at det var mine penger, og jeg ble fortalt at jeg bare skulle bruke dem som jeg ville, sier Jan Hermansen.

Stolte på Nav

Han er pensjonist, og forteller at han ikke vet hvordan en regner ut hvor mye en skal ha i pensjon.

- Jeg har ikke mulighet til å regne ut hva jeg har krav på. Jeg spurte om pengene kunne være etterbetaling. Ja, var svaret jeg fikk fra Nav, sier Hermansen.

Han slo seg til ro med dette. Noen måneder seinere, høsten 2009, fikk han beskjed om at det var gjort en feil. Og at han må betale tilbake 25.000 kroner.

- Jeg sendte inn en klage med en gang. Det er Nav Pensjon i Harstad som har gjort en feil. De har laget gjeld til meg, og satt meg i en økonomisk knipe. Det er ikke jeg som har spurt etter penger. Jeg har gjort alt riktig og sa ifra når pengene kom inn på konto.

Ett års behandlingstid

Klagen ble sendt i fjor høst, siden har han ikke hørt noe fra Nav.

- Nå er det gått snart ett år. Jeg har ringt overalt. Til Oslo, Steinkjer, Harstad, Bjørnevatn for å få vite når saken er ferdig behandlet. Alle svarer bare at saken er under behandling, sier Hermansen.

- Å bruke over ett år på en sak er helt utrolig. For meg er Nav en politistat i staten. De har lov til alt. Da de i fjor høst krevde tilbake pengene, ble jeg enig med innkrevningssentralen i Bjørnevatn om en nedbetalingsplan. Et fast beløp har siden blitt betalt hver måned. Likevel tok de skattepengene som jeg skulle få igjen i juni. Nav setter folk i anstendighet, da må de også ta ansvar, sier Hermansen.

Får beholde pengene

Etter at Finnmarken tok kontakt med kommunikasjonsrådgiver i Nav Finnmark, Morten Vikeby, har han undersøkt saken og konkludert med at Jan Hermansen ikke skal betale pengene tilbake.

- Jan Hermansen har gjort alt riktig, det er ikke hans feil at pengene ble overført til ham. Vi er veldig glad for at brukere opptrer slik som Hermansen har gjort, og kontaktet Nav når han oppdaget at noe var galt med utbetalingene, sier Vikeby.

Feil kontonummer

Han beklager at Jan Hermansen har kommet i denne situasjonen.

- Årsaken til feilen er at noen har oppgitt feil kontonummer til Nav. Dermed har Jan Hermansen fått utbetalt et beløp han ikke skal ha, sier Vikeby.

Han forteller at det ikke er vanlig at noen oppgir feil kontonummer.

- Dette har skapt misforståelser. De som jobber med pensjon i Harstad trodde alt var i orden, og at det var riktig person som fikk pensjonspengene, sier Vikeby.

Klagen ikke registrert

Klagen som Jan Hermansen sendte inn for et år siden, ble aldri registrert som klage.

- Brevet ble sendt før vedtaket var fattet i fjor høst, dermed har det blitt en misforståelse. Hadde brevet vært registrert som klage, ville han ha hatt svar for lenge siden, sier Vikeby, som ikke vet hvorfor Hermansen fra forskjellige hold i Nav har fått til svar at saken er under behandling.

- I denne saken har Nav gjort en feil. Hermansen slipper å betale beløpet, og vil få tilbakebetalt det han har betalt inn, sier Morten Vikeby.

Les flere nyheter fra Finnmarken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere