Gå til sidens hovedinnhold

Ble godt mottatt

Afghanerne som har gått i protestmarsj fra Trondheim til Oslo, ble søndag møtt med stående applaus, beundring og en god lunsj i Furuset kirke.

Furuset: De 45 afghanerne som la ut fra Trondheim 19. mai, var søndag invitert på lunsj i Furuset kirke. Det var bydelsutvalgsleder, Rolf Erik Johansen (SV) som kontaktet kirken da han hørte afghanerne skulle krysse bydelen. Han tok en rask telefon, og den lokale menigheten tok utfordringen på strak arm.
Grunnen til den lange marsjen på 65 mil, er ønsket om oppholdstillatelse, og å slippe og bli sendt tilbake til krigen i Afghanistan.

Forpliktet

Rolf Erik Johansen og andre folkevalgte i Oslo oppfordrer regjeringen til å sørge for at de som ikke gis status som politiske flyktninger, får anledning til å bli, ut fra "særlig sterke menneskelige hensyn".
- Norge er et lite, rart og rikt land med mer jordisk gods enn vi trenger, og mye plass. Gjennom forskjellige konvensjoner er vi moralsk forpliktet til å ta imot mennesker på flukt. Alle som er i livsfare skal få frihavn i Norge, forteller Johansen i velkomsttalen når demonstrantene ankommer kirken.

Mye støtte

Talsmann og initiativtaker for gruppa, Zahio Athari, forteller at de ikke ønsker å arbeide svart, eller bo ulovlig i Norge.
- Ingen av oss har oppholdstillatelse, og vi ønsker beskyttelse her i Norge inntil det er trygt i Afghanistan.
Han kan fortelle at de har blitt godt mottatt overalt. De har fått sove i lokale samfunnshus, på skoler og i kirker. Kun fire dager siden de la ut på tur har de sovet i telt.
- I utgangspunktet var vi 45 stykker som begynte å gå, men lokale har ofte fulgt oss i alt fra en dag til noen uker, og det er også noen som har slått seg sammen med oss underveis, og følger oss helt til Stortinget, sier Athari Hvor mange de er nå, vet han ikke helt sikkert.

Utenfor Stortinget

Etter 29 dager til fots, skulle gruppen ankomme Stortinget klokken 17 søndag ettermiddag der de håper å bli hørt.
- Vi vet jo ikke om dette kommer til å ende bra, men vi håper. Og med så mange støtteerklæringer fra det norske folk i ryggen, er det desto større grunn til at regjeringen vil se på saken vår på nytt, forteller Athari.
For mer informasjon om bakgrunnen for marsjen, se www.asylmarsj.no

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album