*Nettavisen* Nyheter.

Ble han lurt?

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Politiets hovedvitne hevder at Stig Millehaugen lurte dem til drapsstedet, men noe tyder på en annen historie.

19.01.11 14:12

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Politiets hovedvitne har pekt ut Stig Millehaugen som leiemorderen på Haugerud 19. januar 2009. Da Mohammed Javed ble skutt i bakhodet skal vitnet ha sittet i passasjersetet og hørt smellet og sett blodet komme ut av munnen til Javed. I baksetet hadde Stig Millehaugen sittet i mørke klær med en liten bag. Vitnet hoppet ut av bilen og løp for livet. Etter 50 til 100 meter så han seg tilbake og så Millehaugen se ned mot ham.

Historien har blitt gjentatt mange ganger både før og under rettssaken i Oslo tingrett. Det er denne historien påtalemyndigheten bygger sin tiltale mot Stig Millehaugen på.

Millehaugens forsvar
Millehaugen selv sier han er uskyldig, og at hovedvitne derfor nødvendigvis må lyve, og at han også må ha kjennskap til hvem som virkelig drepte Mohammed Javed.

Onsdag dro forsvarer Marius O. Dietrichson fram andre opplysninger i saken som peker i retning av at Mohammed Javed kan ha blitt drept av sine egne, og at hovedvitne er mer en gjerningsmann enn et vitne.

I retten ble det lest opp telefonovervåking fra 2007 der det gikk fram at personer i Young Guns også ønsket å "gå på" Mohammed Javed. I en samtale med hovedvitne ber et medlem om tillatelse til å "gå på" Javed. Hovedvitne svarer da: "Du får ikke en tillatelse til å gå på en bror. Det veit du".

En annen historie
Så til den alternative historien fra drapsdagen. I Oslo tingrett har hovedvitnet fortalt at de plukket opp Stig Millehaugen på Sandaker, og at planen var å reise til en leilighet på Frogner for å teste ut våpen og sjekke dekkleiligheten før et ran. Ranet skulle gjennomføres allerede dagen etter.

Ifølge hovedvitne endret Millehaugen planene da han satte seg inn i bilen. Det var altså litt over klokken 18 – kort tid før drapet. Han sa at de tre skulle kjøre til Haugerud for å hente en bil som skulle brukes i ranet. På Haugerud var det ingen bil. I stedet møtte Javed døden.

Men i avhør har to personer nært knyttet til Mohammed Javed fortalt at Javed denne mandagen hadde fortalt at han skulle til Haugerud for å se på en bil. I følge dem visste Javed at han skulle til Haugerud drapsdagen. Dette står i sterk kontrast til det hovedvitnet forteller. Ifølge vitnet lurte Millehaugen dem til Haugerud drapsdagen, men ifølge Javeds venner hadde Javed og hovedvitne snakket om å reise til Haugerud for å skaffe en tredje ransbil.

Ingen forbehold
Dietrichson stilte også spørsmål om hvordan hovedvitnet rett etter drapet fortalte politiet at Stig Millehaugen var innleid av brødrene i B-gjengen til å drepe Javed og ham selv.

– Hvorfor kunne det ikke ha vært slik at det var et vådeskudd? Hvorfor var du så sikker på at dette var en villet og planlagt handling? lurte Dietrichson på.

– Hvis det sitter en innleid drapsmann bak der (i bilen red.anm.) og har alle forutsetninger for å skyte dere begge to, så må det være en forklaring på at du ikke blir skutt.

– Ja, hvis du har en forklaring så får du komme med det.

– Spørsmålet er om du har noe å gjøre med dette?

- Ja, det er en teori du har, svarte hovedvitnet.

Dietrichson dro også fram andre poeng som ennå fremstår som løse tråder i Oslo tingrett. Hovedvitnet skal ha fått en mann til å forfølge Stig Millehaugen i dagene før drapet. I bensinstasjonen nedenfor åstedet jobber en kjent kriminell som nå er siktet for drap i en annen sak.

En avtale med B-gjengen?
Dietrichson dro også fram en samtale som hovedvitne hadde med et medlem i B-gjengen i Oslo kretsfengsel våren 2008. Denne samtalen har tidligere blitt fremstilt som en fredssamtale, men var dette egentlig en samtale der B-gjengen ønsket gjenytelser for tjenester gitt hovedvitnet? Kan denne gjenytelsen ha vært livet til Mohammed Javed?

– Etter at du hadde fått levert varene var det slik at du skulle levere noe tilbake. Den fortrolige samtalen med B-gjengen der de sier "Vi har hjulpet deg, men du må få og gi. Du kan ikke bare få og få. Vi strekker oss ganske langt her, sa B-gjengen medlemmet på lydopptaket.

Dietrichson stilte en rekke spørsmål rundt disse opptakene som gikk sterkt i retning av at hovedvitnet har gjort en avtale med B-gjengen. Avtalen skal i følge Dietrichson ha vært at hovedvitnet skulle bli frikjent for drapsforsøk i den såkalte Granstangen-saken hvis han drepte Javed.

– Ble du lurt?
– Vi har fått høre fra opptakene at det er en forventning om at du skal levere noe. Var det slik at dette måtte skje før lagmannsretten skulle håndtere Granstangen? spurte Dietrichson. I Granstangen-saken var hovedvitnet tiltalt for drapsforsøk på et medlem i B-gjengen. Han ble frifunnet i tingretten, men dømt i lagmannsretten etter at det tidligere nevnte lydbåndet ble brukt som bevis i retten, og etter at B-gjengen vitnet mot ham.

– Du er ikke lurt på en annen måte da? etter at Jeddi ble drept. Ble du ikke litt overrasket over at lederen for B-gjengen kom i retten og vitnet tydelig og klart mot deg slik at du ble dømt? Du følte deg ikke lurt? spurte Dietrichson uten å få så mye svar.

Svarene manglet også da andre forsvarere spurte ut hovedvitnet om hans kontakter med B-gjengen. Mannen har forklart seg i detalj om drapet, men har tydeligvis bestemt seg for å legge lokk på det meste av hva som har foregått mellom B-gjengen og Young Guns.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag