RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble møtt med pipekonsert

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko ble møtt med både jubel og pipekonsert på Uavhengighetsplassen i Kiev.
Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko ble møtt med både jubel og pipekonsert på Uavhengighetsplassen i Kiev. Foto: Baz Ratner (NTB/Scanpix)
Timosjenko fikk blandet mottakelse i Kiev

Kiev/Oslo (NTB-Kristin V. Aanensen): Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko ble møtt med både jubel og pipekonsert på Uavhengighetsplassen i Kiev.

Blant de flere titusen tilhørerne var det åpenbart delte meninger om Timosjenkos tale i sentrum av hovedstaden lørdag kveld.

– Dere er helter, dere er Ukrainas beste, sa opposisjonslederen, som ba om at president Viktor Janukovitsj og hans støttespillere må straffes.

Noen sang navnet hennes, mens andre lyttet i stillhet. Mot slutten av talen begynte mange å bue og rope «nok, nok».

– Kjemp til siste slutt. Vi kan ikke forlate Uavhengighetsplassen ennå, lød Timosjenkos oppfordring før hun forlot scenen.

Mistet støtte

I et Ukraina som har vært preget av store protester, vold og politiske omveltninger de siste ukene, har mange av landets politikere mistet tillit i folket. En del mener det var feil å løslate Timosjenko fra fengsel lørdag.

Dagen etter at Janukovitsj fredag inngikk en forsoningsavtale med opposisjonen i Ukraina, hadde opposisjonen tilsynelatende full kontroll i Kiev. Presidenten selv hadde forlatt byen.

En rekke av Janukovitsjs støttespillere, både forsvarstopper, regjeringsmedlemmer og folkevalgte, har de siste dagene vendt ham ryggen eller blitt avsatt.

Både Janukovitsj' presidentpalass utenfor Kiev og hans kontorer i sentrum av byen var lørdag tømt både for folk og sikkerhetsvakter. Mange av Kievs innbyggere brukte dagen til å ta presidentpalasset nærmere i øyesyn, og kunne der se at den avsatte presidenten har omgitt seg med overdådig luksus.

- Kjemp til siste slutt. Vi kan ikke forlate Uavhengighetsplassen ennå, lød Timosjenkos oppfordring før hun forlot scenen.


– Ville flykte

Lenge var det uvisst hvor den avsatte presidenten oppholdt seg. Men lørdag ettermiddag insisterte han på å ikke gi fra seg makten i et intervju med TV-kanalen UBS.

Janukovitsj sammenlignet situasjonen i landet med nazistenes maktovertakelse i Tyskland på 1930-tallet, mener Ukraina er utsatt for et statskupp og sier han ikke har noen planer om å gå av.

– Jeg forlater ikke landet for noe annet sted. Jeg har ingen planer om å gå av. Jeg er den rettmessig valgte presidenten, sa han.

Samtidig hevdet en talsmann for grensepolitiet og en politiker fra opposisjonen at Janukovitsj hadde forsøkt å forlate Ukraina med privatfly fra lufthavnen ved Donetsk. Presidenten og hans folk skal ha blitt stanset fordi de ikke hadde papirene i orden.

– Væpnede ekstremister

I intervjuet fastholdt den avsatte presidenten at opposisjonen består av forbrytere, og at alle vedtakene som nasjonalforsamlingen nå gjør, er ulovlige. Opposisjonen har flertall i forsamlingen, som lørdag gjorde en rekke hastevedtak.

Janukovitsj får støtte av Russland i sin fordømmelse av opposisjonen, mens en rekke andre europeiske land erklærer sin støtte til et nytt Ukraina. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov peker på at opposisjonen ikke har oppfylt sin del av avtalen. Han mener at opposisjonen ledes av væpnede ekstremister, og at deres handlinger er en direkte trussel mot Ukrainas uavhengighet og samfunnsmessige orden.

Fri

Opposisjonen i Ukraina har i tre måneder demonstrert i sentrum av Kiev etter at Janukovitsj sa nei til en bred samarbeidsavtale med EU i fjor. Denne uken ble minst 77 mennesker drept i voldelige kamper i Kiev.

Julia Timosjenko ble lørdag ettermiddag satt fri etter å ha vært fengslet siden 2011. Hun reiste umiddelbart til Kiev og Uavhengighetsplassen der hun talte til den store menneskemengden.

Hun ble møtt med både jubel og mishagsytringer fra folkemassen i sentrum av hovedstaden.

– Jeg har ønsket å være med dere og kjempe lenge, sa hun, og la til at Janukovitsj bør bli tvunget til plassen hvor protestene har funnet sted de siste månedene. Og hun oppfordret sine landsmenn til å kjempe videre for deres felles fremtid. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere