Ble nektet å døgnovervåke Ragnhild

Foto: Foto (Privat)

Barnevernet mente det var akutt fare for Ragnhilds liv og helse, og ville tvangsplassere henne. Fylkesnemnda sa nei.

04.08.10 13:14

Ragnhild Embla Helsengreen (15) ble funnet død i Nordre Skogveien utenfor Bergen lørdag kveld. Politiet har etterforsket dødsfallet de mener er mistenkelig.

Ragnhild bodde på institusjon etter at barnevernet overtok omsorgen for henne våren 2009. I mai i år rømte hun fra institusjonen Kasa Flatøy. Hun var borte i fem dager, og forklarte at hun husker lite av perioden.

Les også:Slik ble Ragnhild (15) sviktet

Før dette hadde hun blant annet blitt funnet sovende på en buss, svært ruset.

Pustestans

Under et annet navn oppsøkte hun selv Kasa på Sandsli den 15. mai. Hun var svært ruset, og fikk pustestans. Hun forlot institusjonen samme helg.

19. mai får barnevernet en telefon fra en urolig ungdom. Han var bekymret for Ragnhild, og voktet over henne til folk fra Kasa hentet henne.

«Institusjonen kontaktet barnevernstjenesten og opplyste at Ragnhild ved hentingen fremstod som tydelig ruset, hun så herjet ut», står det i vedtakspapirene fra Fylkesnemnda.

Fare

Dagen etter besluttet barnevernet å tvangsplassere henne ved en annen institusjon, Aleris Ungplan, region Nord.

De mente det var akutt fare for liv og helse. De ville ha Ragnhild bevoktet 24 timer i døgnet.

Barnevernet fremholder at hun har fortsatt å rømme, at hun ruser seg, at hun oppholder seg i et negativt miljø.

De mener at bruken av hasj, amfetamin, alkohol og tabletter er svært alvorlig sett hen til at jenten kun er 15 år, og at bare tvangstiltak etter barnevernsloven § 4–24 (se faktaboks) vil være tilstrekkelig for å ivareta henne.

Ragnhild vil det annerledes, klager saken inn for Fylkesnemnda samme dag, og får medhold.

For å kunne tvangsplassere en ungdom stilles det strenge krav. Fylkesnemnda er i tvil om rusmisbruket til Ragnhild kan karakteriseres som vedvarende.

Trolig overdose

To menn på 28 og 35 år, samt en 32 år gammel kvinne og en gutt på 18 år, har i ettertid blitt siktet for å forlate en person i hjelpeløs tilstand. Disse har nå sluppet ut av politiets varetekt.

Politiet venter fremdeles på en blodanalyse som viser hvorfor 15-åringen døde, men trolig er det snakk om en overdose av et narkotisk stoff.

Les også:- Fikk heroin og sovetabletter

Les flere nyheter hos BA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.