NEW YORK (Nettavisen): Det sier norske Jeanette Van Der Hagen (46), som er en av nordmennene som for tiden er låst inne i den omfattende nedstengningen som nå pågår i Shanghai.

- Vi er ikke redde for viruset, men hva kinesiske myndigheter gjør med oss om vi blir smittet, sier hun til Nettavisen.

- Skriker om mat fra vinduene

Shanghai med sine 25 millioner innbyggere er nå i sentrum for det største koronautbruddet siden den første smittebølgen i Wuhan for over to år siden og opplever nå over 20.000 smittede daglig.

Beboere som har vært underlagt en svært streng nedstenging har klaget på matmangel og overivrige tjenestemenn som tvinger dem inn i karantene.

Her er en video av folk som krangler over tilgangen på mat i Shanghai:

Videoer av folk som roper ut av høyblokken og klager over at de ikke får tak i nok mat, har også gått verden rundt etter at de ble publisert på Twitter.

Det samme har video av en drone som flyr over byen og advarer folk om at de må følge koronarestriksjonene i byen.

Myndighetene jobber på spreng for å bygge karantenemottak med tusener av sengeplasser, mens tallet på nye smittede har passert 20.000 per dag.

Kina har fortsatt en nullsmitte-strategi, som innebærer at alle smitte skal slås ned med harde smitteverntiltak. Det har også skapt store overskrifter at kinesiske myndigheter innførte regler som gjorde at barn og foreldre risikerte å bli splittet hvis en av dem er smittet.

Les også: Galskapen er tilbake: - De tar ei dame med ned på hotellrommet og kommer opp i baren for mer etterpå

- Frykten

Norske Jeanette sier til Nettavisen at den store frykten hos dem, har vært å ende opp på et av de mange spesialsykehusene der de plasserer folk som har testet positivt.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Akkurat nå har vi det etter forholdene bra. Vi er nok blant de «heldige» her i Shanghai. Vi bor i et stort hus med hage og grøntområder. Vi var litt forberedt på en nedstengning, så vi hadde «hamstret» litt mat og drikke på forhånd så vi har ennå ikke følt på det å ikke ha mat. Vi har også mange ressurssterke naboer med gode kontakter så vi får ennå inn mat og drikke, sier hun til Nettavisen.

Les også: Donald Trump fikk kraftig sinneutbrudd om Ukraina: - De prøvde å lure meg!

- Men frykten for å havne på disse «sykehusene» med tusenvis av personer i et rom er fremdeles stor, det er skrekken for alle oss her. Vi er ikke redde for viruset, men hva kinesiske myndigheter gjør med oss om vi blir smittet, sier Jeanette, som opprinnelig kommer fra Farsund, til Nettavisen.

Se video av et av disse sykehusene her:

Så drone: - Nå spionerer de på oss

Hun og ektemannen Morten Sten Johansen (46) fra Nøtterøy og deres barn Julie Justine Johansen-van der Hagen (17) og Lars August Johansen-van der Hagen (14), bor i et lukket område i Emerald i Kangqiao, like utenfor Shanghai sentrum. Der har alle beboerne foreløpig testet negativt.

Les også: Spår helt astronomiske priser: - Dere må advare forbrukerne

Jeanette forteller at de også er blitt overvåket av droner i området de bor i.

- For et par uker siden var jeg ute og trente med noen naboer på et fotballbane i nærheten, inne på vårt inngjerdede område. Og da fløy det en drone over området. «Nå spionerer de på oss», sa en av de jeg trente med. Og hun hadde rett, noen timer etterpå stengte de ned hele fotballbanen. Det var nok en måte å følge med oss på, sier Jeanette.

Jeanette forteller at de i starten hadde lov til å bevege seg litt rundt inne på fellesområdene, men at denne muligheten deretter forsvant. Nå kan de derimot bevege seg friere inne i boligområdet.

- Men vi får ikke lov å bevege oss utenfor området, men det gjør ikke så mye, der er alt stengt uansett.

- Mange har reist hjem

Ektemannen Morten, som er regionsdirektør i Nordøst-Asia for Jotun, bekrefter også at den store frykten de har er å å havne på et av de avstengte kinesisk sykehusene som bare huser folk som har testet positivt.

Les også: Donald Trump-sjokk i oppsiktsvekkende ny måling

- Man kan si mye om hvordan kinesiske myndigheter har håndtert covid de siste 2 årene, men akkurat nå ser det ut til at strikken blir strukket for langt. Også de lokale reagerer. Mange har sikkert lest om at myndighetene har tatt i bruk store utstillingssentre og samler titusener av mennesker under samme tak på feltsenger – dette virker som en overreaksjon for de fleste, spesielt håndteringen deres av de asymptomatiske. Tidligere ble barn og foreldre separert om en av de testet positivt. Derfor har mange utenlandske småbarnsfamilier nå reist hjem, i frykt for hva som vil skje med barna og eventuelt hvilke traumer de skulle bli utsatt for, skriver Morten Sten Johansen i et innlegg på Facebook.

- Ekstremt dårlig hygiene

- Situasjonen inne i sentrum er helt klart verre. Der er det folk, gjerne storfamilier, som er innelåst i leiligheter på 30-40 kvadratmeter og som ikke får nok mat. Jeg skjønner godt frustrasjonen deres, sier Morten til Nettavisen.

Les også: - 90 prosent sjanse for at vi nå har nådd bunnen

- Disse stedene hvor smittende blir plassert, huser tusenvis av mennesker. De er preget av ekstremt dårlig hygiene, mye støy, og man må være der i over to, kanskje tre uker før man kommer ut igjen, sier han til Nettavisen.

- En kan jo spørre seg om det vil være mulig å ha en nullvisjon om Covid slik kinesiske myndigheter har, sier Morten.

- Ikke vært hjemme siden 2020

Selv har familien fått to doser med den kinesiske vaksinen Sinovak.

- Vi fikk ikke noen bivirkninger, så det har gått veldig fint. Dessuten tok vi dem mest for å kunne være trygge på å komme inn til Kina igjen om vi på noe tidspunkt skulle dra ut av landet, sier Morten.

Familien har derimot ikke vært ute av Kina siden de dro til Farsund i mars 2020 og fikk overlevert noen nøkler til hytten deres.

- Det er selvsagt trist å ikke ha vært hjemme siden mars 2020. Men det har vært vanskelig å reise hjem. Og akkurat nå er de fleste internasjonale fly kansellert, og de få flygningene som er, er gått fra 75 prosent til 45 prosent kabinkapasitet. I tillegg må vi ha spesialtillatelse fra myndighetene om vi skal fraktes til flyplassen, så alt er svært komplisert, forklarer Jeanette.

- Det er trist

- Men det å komme inn i igjen i Kina er også vanskelig, forteller Morten.

- Når man lander igjen i Kina, må man to uker i full isolasjon på hotell som mest sannsynlig ikke er blitt bra rengjort, og hvor man ikke får åpne vinduet. Deretter må man også ha syv dager i tillegg hjemme eller i et annet hotell. Det er også en av grunnene til at vi ikke har vært ute av Kina siden mars 2020.

De har nå bodd i Shanghai i fem år, og bestemte seg for å bli der under pandemien, både på grunn av jobb, men også fordi datteren Julie tar sin International Baccalaureate der. Det blir i Shanghai også i sommer, og planen er å flytte hjem til Norge igjen neste sommer.

- Det er trist å ikke ha vært hjemme på over to år, det er mye jeg savner. Mange her har det tøft, men vi har heldigvis noen norske naboer på min alder, så vi har hatt litt kommunikasjon og fått møte hverandre litt, sier Julie til Nettavisen.

Les også: USA trekker ut ansatte fra konsulatet i koronastengte Shanghai

Beboere i konfrontasjon med politiet

Denne uken dukket det også opp videoer av beboere som krangler åpenlyst med politiet om koronatiltak i Shanghai gir et sjeldent blikk inn i den tiltakende misnøye i den kinesiske storbyen, skriver NTB.

Les også: Kommer med elleville Russland-påstander om USA-president Joe Biden

Beboere som har vært underlagt en svært streng nedstenging har klaget på matmangel og overivrige tjenestemenn som tvinger dem inn i karantene.

Torsdag kveld dukket det opp videoer i sosiale medier der beboerne i et boligkompleks roper sin protest mot politifolk som prøver å komme seg inn. Tilsynelatende blir flere personer arrestert, og beboerne beskylder politiet for å slå.

Se den aktuelle videoen her:

Tvangsflyttes

Hendelsen ble utløst da 39 husstander fikk ordre om å flytte «for å oppfylle behovet for forebygging og kontroll av epidemien». Leilighetene deres skal brukes til å huse folk som har testet positivt, ifølge eiendomsselskapet som eier området. Selskapet sier beboerne som må flytte, har fått tilbud om andre leiligheter.

– De prøver å gjøre boligområdet vårt om til et karantenesenter og la dem som er positive bo her, roper en kvinne i protest.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

Videoer med kritikk og demonstrasjoner blir ofte raskt fjernet fra sosiale medier i Kina. Også denne gangen ble de digitale sporene ryddet unna, og søk etter det aktuelle boligkomplekse gir ingen resultater på Weibo, en kinesisk tjeneste som ofte sammenlignes med Twitter.

Skilte barn og foreldre

I tillegg til matmangel og strenge karanteneregler, har det blitt protestert mot at en helsearbeider avlivet noens hund og at koronasmittede barn ble skilt fra sine friske foreldre, en ordning som senere er myket opp.

Myndighetene sier byen «overhodet ikke vil slappe av», men fortsetter å opprette karanteneplasser for alle som tester positivt – enten de har symptomer eller ei.

Les mer: Åpen koronakrangel mellom politi og beboere i Shanghai