Gå til sidens hovedinnhold

Ble rasende etter Trump-avgjørelse: Amy Coney Barrett grilles

President Donald Trumps utnevnelse av Amy Coney Barrett satte sinnene i kok. Nå har høringen startet.

Senatshøringen av Amy Coney Barrett, som er nominert til den ledige plassen i USAs høyesterett, har startet. Følg høringen direkte her:

Barrett ankom med familien sin til den første av fire dager med høring denne uken i justiskomiteen i Senatet. Som følge av koronatiltak er det mange færre folk i publikum enn det som er vanlig ved slike høringer. Publikum bruker munnbind.

- Demokratene sverter omdømmet hennes

- Senatet må godkjenne dommer Amy Coney Barrett, skriver visepresident MIke Pewnce på Twitter mandag, om den kontroversielle nominasjonen fra president Donald Trump.

En annen republikaner som kommenterer høringen på mandag, er senator Ted Cruz:

- I dag er den første dagen av høringen for Amy Coney Barrett, en respektert dommer som er ytterst kvalifisert til å tjene #SCOTUS. Dessverre har demokrater jobbet for å angripe hennes integritet og sverte omdømmet hennes. Jeg er redd vi vil se mer av det samme i dag, skriver han på Twitter.

Les også: Trump: – Jeg er immun

- Domstolene skal ikke løse alle problemer

Høyesterettsnominerte Amy Coney Barrett understreker i høringen om sin nominasjon at domstolene ikke kan løse alt som er galt med samfunnet.

– Politiske avgjørelser og verdivurderinger som myndighetene gjør, må bli tatt av de politiske grenene som er folkevalgt og som står ansvarlig overfor folket, sa Barrett under høringen.

Les også: - Folk i Norge forstår ikke hvor liberal amerikansk abortlov egentlig er

48-åringen understrekte at domstolene har et absolutt ansvar for rettssikkerheten.

– Men domstolene er ikke til for å løse hvert problem eller det som er feil i offentligheten, sa Barrett.

Barrett ankom mandag med familien sin til den første av fire dager med høring denne uken i justiskomiteen i Senatet.

– Jeg møter foran denne komiteen med ydmykhet på grunn av det store ansvaret jeg har blitt bedt om å påta meg, sa Barrett.

I september ble Barrett nominert av president Donald Trump til å fylle den niende plassen i USAs høyesterett. Den ble ledig etter at den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg døde.

Trump er også ute på Twitter på mandag og angriper ObamaCare og kommenterer abort-spørsmålet.

Nekter å delta fysisk

Flere demokrater nektet å delta fysisk når Senatet starter høringen av Amy Coney Barrett, som er nominert til den ledige plassen i USAs høyesterett.

Blant dem var senator Kamala Harris, Demokratenes visepresidentkandidat, som i likhet med flere av sine partifeller mener at smitteverntiltakene mot koronaviruset er for dårlige under høringen. Hun vil i stedet delta digitalt fra sitt kontor i Senatet.

– Denne høringen har brakt sammen over 50 personer som sitter i et lukket rom i timevis mens vår nasjon står overfor et dødelig luftbårent virus. Komiteen har ignorert det som er fornuftig for å holde folk trygge – blant annet å ikke teste alle medlemmene – på tross av et koronavirusutbrudd blant senatorer i denne komiteen, sa Harris.

To republikanske senatorer, Mike Lee og Thom Tillis, testet positivt for koronaviruset for ti dager siden. Ingen av dem vil delta fysisk når høringen starter mandag, men Tillis er ventet å komme tirsdag, mens Lee fortsatt ikke har bestemt seg, skriver Politico.

Les: Greta Thunberg støtter Joe Biden

Begge var til stede under arrangementet i Det hvite hus den 26. september, da president Donald Trump holdt en seremoni og et selskap for å presentere Barrett.

Han og republikanerne i Senatet setter nå alle kluter inn på å få den svært konservative dommeren godkjent før presidentvalget 3. november. Barrett, som er dypt kristen og uttalt abortmotstander, vil gi domstolen et konservativt flertall på 6 mot 3. Dermed kan USAs lovgiving dreies i konservativ retning i mange år framover.

Les mer

Trump i balkongtale: – Føler meg veldig bra

Krever testing

Demokratene har kjempet hardt for å få utsatt utnevnelsen av ny høyesterettsdommer til etter valget, men lite tyder på at de vil lykkes.

De vil trolig bruke behovet for smittevern for alt det er verdt, men foreløpig har Senatets administrasjon forsikret om at alt er i sin skjønneste orden, og at det er iverksatt flere smitteverntiltak enn loven krever, i form av fysisk avstand og god ventilasjon.

Les: Fauci: – Superspredning i Det hvite hus

Demokratene har også krevd at alle som skal være til stede i justiskomiteen, må testes på forhånd, men det har komiteens republikanske leder, senator Lindsey Graham, ikke gått med på.

Bokstavtro tolkning

Hvis høringen går etter planen, og Barrett blir godkjent av det republikanske flertallet i Senatet, vil den svært konservative 48-åringen erstatte den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg, som døde i september.

I Barretts åpningsinnlegg kommer hun til å si at hun alltid vil være takknemlig for at Ginsburg banet vei for kvinner som henne selv. Men samtidig vil hun fastholde en bokstavtro tolkning av grunnloven, i tråd med holdningen til hennes mentor, Antonin Scalia, høyesterettsdommeren som døde i 2016.

Les mer

Minst åtte fra dette arrangementet er smittet av koronaviruset. Nå hagler kritikken: - Helt idiotisk

– Domstoler er ikke laget for å løse ethvert problem og avgjøre alt av rett og galt i innbyggernes liv, heter det i et utdrag fra innlegget hennes.

Hun tar også avstand fra at domstolen har noen politisk rolle.

– Myndighetenes politiske beslutninger og verdidommer må gjøres av folkevalgte politikere som står til ansvar overfor folket, sier Barrett i manuset.

– Offentligheten bør ikke vente dette av domstolene, og domstolene bør ikke prøve.

Les også: - Folk i Norge forstår ikke hvor liberal amerikansk abortlov egentlig er

Helsereform i spill

Aldri tidligere har en høyesterettsdommer blitt godkjent så tett opp til et presidentvalg. Da Barack Obama var president, nektet dessuten republikanerne i Senatet å godkjenne kandidaten han nominerte, selv om vedkommende ble nominert hele ni måneder før han gikk av. Dermed ble det Trump som fikk mulighet til å håndplukke den nye dommeren.

Blant sakene som Barrett kan komme til å avgjøre, er hvorvidt Obamas helsereform er grunnlovsstridig, slik Trump og mange republikanere mener. Høyesterett kan dessuten få en viktig rolle hvis det blir strid om valgresultatet og prosessen etter 3. november, noe som er blitt mer aktuelt grunnet de mange poststemmene og Trump udokumenterte påstander om at dette vil føre til valgfusk.

Sjubarnsmor

De neste tre dagene vil amerikanerne kunne få et grundig innblikk i hvem Barrett er og hva hun står for. I tillegg til å være en dypt religiøs katolikk er hun sjubarnsmor. Hun sier selv at hun ofte bruker sine barn som testpersoner når hun tar juridiske beslutninger, og forsøker å tenke seg hvordan det ville vært hvis det var de som gikk tapende ut av en sak hun er med på å avgjøre.

Demokratene er under utspørringen ventet å grave i hennes holdning til abort, likekjønnet ekteskap og andre sosiale spørsmål, men uten å dreie det mot det som ville kunne anses som upassende spørsmål om hennes tro.

Under selskapet i Det hvite hus den 26. september, hadde Barrett med seg alle sine sju barn. Arrangementet er av smitteverneksperter blitt stemplet som et «superspreder-arrangement» ettersom rundt 20 personer senere har testet positivt for viruset, blant dem Trump selv.

Både Barrett og ektemannen testet positivt for koronaviruset tidligere i sommer og har siden blitt friske, ifølge tjenestemenn i Det hvite hus. Ingen i familien hennes hadde på seg munnbind under selskapet i Det hvite hus.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene