Kvinnen skulle reise sammen med mannen sin til Kroatia i sommer, men ferien startet med et mareritt, skriver NRK. På Gardermoen trengte ekteparet fra Mjøndalen hjelp da de skulle skanne passene sine i boardingpass-automaten, og henvendte seg til en kvinne bak dem i køen.

Den svensktalende kvinnen i 40-årene tilbød seg å hjelpe og la passet på skanneren.

- Idet hun skulle hjelpe, snudde jeg meg bort i noen sekunder. Plutselig var hun sporløst forsvunnet med passet mitt. Jeg fatter ikke at det skjedde, forteller kvinnen til NRK.

Ettertraktet

Hun ble nødt til å skaffe seg nødpass før turen og har fått vite at passet hennes dukket opp på Norges ambassade i Stockholm tre dager senere. At noen andre nå kan ha fødselsnummeret hennes synes hun er vemmelig, skriver NRK.

Teamleder i grensekontrollen på Gardermoen, Trond Meland, påpeker at om passet blir ugyldiggjort kan fremdeles fødselsnummeret misbrukes. Ifølge ham er norske pass ettertraktet i kriminelle miljøer, da det har høy internasjonal status og gir visumfrihet i mange land. Ifølge NRK har i underkant av 13.500 mennesker meldt passet sitt tapt eller mistet til og med 28. mai i år.

– Mange reisende blir stoppet med dokumenter som åpenbart ikke er dem selv. Det skjer både inn og ut av Norge, sier Meland.

- Pass på

Ifølge kommunikasjonsjef i Avinor, Gurli Ulverud, er heller ikke denne type svindel helt uvanlig på Norges største flyplass.

- Avgangshallen er åpen for et større publikum, og er derfor et område hvor en må passe litt ekstra på, sier Ulverud til NRK.