*Nettavisen* Nyheter.

Ble samboere etter kidnappingstrussel

For ti år siden møtte Mette-Marit Haakon for første gang. Men det var en alvorlig hendelse som førte til at de ble samboere.

(SIDE2): Mette-Marit Tjessem Høiby er født 19. august 1973, og har flere ganger blitt beskrevet som Askepott fra Kristiansand.

Møtte Haakon i 1996
Hun er den yngste av fire søsken, og i dag kjenner alle henne som Norges kronprinsesse. Allerede i 1996 traff hun kronprins Haakon gjennom felles venner da hun bodde i Oslo og studerte ved Bjørknes Privatskole.

I 1997 fikk hun sønnen Marius, men det var først to år senere forholdet mellom henne og Haakon skjøt fart.

Da møttes de to på Quart-festivalen i Kristiansand, og forholdet ble raskt omtalt i pressen. De ble også en debatt rundt temaet om Mette-Marit var egnet som kronprinsesse. Bakgrunnen for dette var hennes bakgrunn og omgangskrets.

Samboere etter kort tid
Etter denne perioden ble det også satt fokus på at politiet utarbeidet en rapport om og hennes omgangskrets da det ble kjent at hun hadde et forhold til kronprinsen.

Ett år etter at de møttes på Quart-festivalen ble de to samboere i 2000, og i desember samme år forlovet de seg.

I august 2001 paret gift i Oslo domkirke.

Kidnappere kunne true Mette-Marit
I kongebiografien som Per Egil Hegge lanserer torsdag er også kronprinsparet omtalt. Til Side2 avslører Hegge at det var en kidnappingstrussel som ble avgjørende for at de to ble samboere etter så kort tid.

- Et miljø skulle kidnappe kronprinsen for å bruke det som brekkstang for å få en kompis ut fra fengsel, forteller Hegge til Side2.

Dette kunne også ramme Mette-Marit og hennes sønn, og det ble enklere å beskytte dem om hun og Haakon var samboere. Trusselen mot Haakon ble derfor en medvirkende årsak til at de to ble samboere kort tid etter at de møttes.

Klok av erfaring
Kong Harald og dronning Sonja har støttet kronprinsparet i deres avgjørelser, og de har selv opplevd hvordan det er å være kongelig og finne en partner som ikke passer den tradisjonelle malen.

Forholdet mellom Harald og Sonja var i sin tid svært omdiskutert, og Hegge hvor mye synet på kongelige parforhold har endret seg i løpet av kort tid.

- Da Borten-regjeringen behandlet spørsmålet om forlovelsen i 1968 var det ett medlem som ikke trodde det var monarkiets undergang. Det trodde at nå gikk det til ende, forteller Hegge til Side2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.