Gå til sidens hovedinnhold

Ble sjokkert da han fant ut hva som fløt rundt

Har irritert seg lenge over forsøplingen i nabolaget.

Naboer har denne uken irritert seg over at noen har forsøplet i Lille Damsgårdsvei i Bergen. En av dem ble sjokkert da han fant ut hva som fløt rundt, skriver Bergensavisen.

På asfalten fant naboen en kvinnes pensjonspapirer, utskrifter av passord, vitnemål, kontoutskrifter, skattekort, et diplom for fullført mastegrad, kvitteringer for fly- og hotellbestillinger, samt en jobbsøknad i sin helhet.

Blant annet.

- Hvis man er så dum, får man rett og slett ta konsekvensene av det, sier naboen, som ikke ønsker å stå frem med fullt navn, til Bergensavisen.

- Irriterende
Søppelet skal ha blitt dumpet på fortauet søndag. Etter at ingen ryddet opp ble naboene lei, og tok saken i egne hender.

- Utrolig irriterende hvis det stemmer at det er noen som bare har kastet dette rett på gaten. Vi har hatt problemer med dette her før, sier naboen.

Eieren av dokumentene skal ha reist på ferie, og det har ikke lykkes BA å få kontakt med kvinnen.

- Dokumentene kunne ha blitt ført langt av sted med vinden. Jeg hadde aldri kastet noe slikt, sier naboen.

Kan få regning
Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR, synes det er synd at noen akkurat på Laksevåg har gjort dette. Det ligger nemlig på ruten til en mobil gjenvinningsstasjon.

- Slikt gjør meg fortvilet. Her må folk rett og slett ta ansvar selv, sier Havre til Bergensavisen.

Ifølge henne er det ikke ofte at de finner såpass personlige papirer slengt rundt.

- Men hvis det er noen som har forsøplet leter vi alltid etter opplysninger som kan avsløre synderen. Da kan man faktisk få en regning på opptil 2000 kroner fra oss for jobben med opprydningen, forteller hun.

Hun vil ikke spekulere i om dette skyldes latskap eller ikke, fordi man her ikke vet om det er noen som har rotet rundt i søppelet etter at det har blitt kastet.

- Ikke kast dokumenter
Ifølge Datatilsynets nettsider kan identitetstyver lykkes med gjennomføring av mindre svindler ved kun å ha personopplysninger, for eksempel navn, adresse og fødselsnummer.

Disse opplysningene har vist seg å være tilstrekkelige for å tegne falskt mobilabonnement hos mindre seriøse teleselskaper.

- Man bør ikke kaste slike papirer i bosset. De bør man helst sørge for å makulere. Risikoen for identitetstyveri kan bli høyere ved å la slike papirer flyte rundt, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, til Bergensavisen.

Identitetstyver bygger seg opp gradvis. Et personnummer er et godt utgangspunkt.

- De fleste som kommer over slike dokumenter er nok lovlydige folk, men skulle man være uheldig kan det gå galt. I de feile hender kan dokumenter bli brukt til lure for eksempel en bank eller lignende som ikke har gode nok rutiner, avslutter Skåra.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut