Gå til sidens hovedinnhold

Ble skutt og drept av israelsk gummikule

En ny rapport fra Amnesty bekrefter 22 drap på sivile palestinere på Vestbredden i fjor. Flere er drept av israelske gummikuler.

Menneskerettighetsorganisasjonen anklager israelske soldater og politifolk for å være «lette på avtrekkeren» og for å utvise «en ufølsom mangel på respekt for menneskeliv», uten at de blir stilt til ansvar av den grunn.

Se bildeserien nederst i artikkelen.

I rapporten "Trigger-happy: Israel's use of excessive force in the West Bank" slår Amnesty fast at flesteparten av palestinerne som er drept på Vestbredden de siste tre årene, ikke utgjorde noen umiddelbar fare verken for israelske styrker eller andre. Det kommer også frem at flere av de drepte ble skutt med gummikuler.

Den israelske hæren avviser konklusjonene i rapporten og sier at Amnesty ikke har tatt hensyn til det økende antallet angrep på deres styrker i fjor, og sier at menneskerettighetsorganisasjonen først ba om en kommentar fra dem kort tid før rapporten ble publisert.

I løpet av fjoråret var det en markert økningi tallet på episoder med steinkasting, hvor 132 s ivile og militære israelere ble såret, opplyser hæren til AFP.

Unge ofre
Amnesty har dokumentert 22 drap på sivile palestinere på Vestbredden i fjor, og 14 av dem fant sted i forbindelse med demonstasjoner. De fleste av ofrene var unge og fire av dem var barn, går det fram av rapporten.

Ifølge tall fra FN ble det drept flere palestinere på Vestbredden i fjor, enn i 2011 og 2012 til sammen.

261 palestinere er skutt med skarp ammunisjon og alvorlig såret av israelske styrker på Vestbredden de siste tre årene, 67 av dem barn.

Ytterligere 8.500 sivile palestinere, blant dem 1.500 barn, ble skutt og alvorlig såret med gummidekkede stålkuler eller tåregassgranater, går det fram av Amnestys rapport.

Et rystende mønster
Noen av de drepte palestinerne ser ifølge Amnesty ut til å ha vært ofre for målrettede likvidasjoner og flere av dem ble skutt i ryggen, noe som organisasjonen mener er ensbetydende med krigsforbrytelser.

– Rapporten legger fram beviser som viser et rystende mønster av ulovlige drap og der israelske styrker har påført sivile palestinere uberettiget skade på Vestbredden, sier Philip Luther, som leder Amnestys virksomhet i Midtøsten.

– Hyppigheten og omfanget av israelske soldater og politifolks vilkårlige og grove maktbruken mot fredelige demonstranter på Vestbredden, og den frihet fra straffeforfølgelse gjerningsmennene nyter, tyder på at dette er ledd i en bevisst politikk, sier han.

Mangler vilje
Amnesty retter skarp kritikk mot israelske myndigheter og mener at viljen til å granske drap og overgrep som begås av israelske styrker i de okkuperte områdene, nærmest er fraværende.

– Det nåværende systemet har vist seg å være sørgelig utilstrekkelig. Det er verken uavhengig eller upartisk, og det er helt lukket for innsyn. Myndighetene må straks gjennomføre en uavhengig gransking av alle disse tilfellene av vilkårlig og grov maktbruk, særlig når det resulterer i tap av menneskeliv, sier Luther.

Amnesty krever også at Israel respekterer palestinernes rett til å holde fredelige demonstrasjoner og at israelske styrker avstår fra bruk av skarp ammunisjon og gummikledde stålkuler, så sant det ikke er nødvendig for å hindre tap av menneskeliv.

Amnesty ber samtidig USA, EU og resten av verdenssamfunnet om å innføre våpenblokade mot Israel og stanse alt salg av våpen, ammunisjon og militært utstyr til landet.

Se bildeserien tatt ut fraAmnesty sin rapporther:

Les hele rapporten her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken