Gharahkhani er inne i sin andre stortingsperiode fra Buskerud of tar over som stortingspresident etter Eva Kristin Hansen (Ap).

39-åringen, som bor i Drammen, er født i Tehran, og er den første stortingspresidenten med innvandrerbakgrunn. Han kom til Norge med foreldrene som femåring i 1987. På Facebook forteller han om de store kontrastene fra oppveksten til nå.

– Mine foreldre flyktet til Norge etter en mislykka revolusjon og krig i deres hjemland, og etter en lang reise kom vi som familie til Norge med én dollar i lomma. Foreldra mine startet som jordbærplukkere, i dag er mamma lærer og får gullklokke på torsdag, pappa er ansvarlig for integrering i en mellomstor kommune, og deres sønn er foreslått som stortingspresident, skriver han.

Les også: Masud Gharahkhani innstilt som ny stortingspresident

Gharahkhani vokste opp i Øvre Eiker kommune. Han er utdannet radiograf og har jobbet ved Blefjell sykehus.

– Uredelig prosess

Gharahkhani fratrer med dette sitt verv som næringspolitisk talsperson i partiet, mens Sverre Myrli går fra presidentskapet til næringskomiteen.

Myrli har vært nestleder i presidentskapet, og håpet å bli ny president. Han forteller NRK om en «uredelig prosess» med å spre rykter om han.

Les også: Sverre Myrli (Ap) hardt ut mot partiet etter å ha blitt vraket som visepresident: – Uverdig spill

Etter pendlersaken med han forgjenger, sier Gharahkhani at det trengs en ryddejobb.

– Nå trengs en ryddejobb, i samarbeid med alle partiene og administrasjonen på Stortinget. Det fortjener Norges viktigste demokratiske institusjon, og folket den er ment å tjene.

– Det er triste omstendigheter rundt dette valget av ny stortingspresident. Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks hverdagsutfordringer, ikke om rot eller kaos i representantenes ordninger, skriver han videre på Facebook.

– Han har høy tillit

Ordfører i Drammen, Monica Myrvold Berg (Ap), roser sin partifelle til Drammens Tidende.

– Det er ingen tvil om at Masud er et bra navn og en tillitvekkende og bra mann. Han har høy tillit, både i Drammen og partiet for øvrig. Det ser man på oppdragene han har blitt gitt underveis på stortinget.

Les også: Elden: Stortingspresidenten er ikke mistenkt i pendlerboligsak

– Hvilke fordeler har han som stortingspresident?

– Han er veldig lyttende. Han kan politikk og forstår det så godt, og det er veldig viktig. Han er en som mange kan identifisere seg med og han representerer innbyggerne på en veldig god måte, sier ordføreren.

– Nå skal og må det gjøres en opprydding, og det sier ganske mye om hans dyktighet og helhet som politiker at han blir innstilt fra partiet for å gjøre nettopp det, avslutter hun.

Les også: - Vraket fordi han hadde forhold til ung kvinne

Tidligere ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye (Ap) sier til DT at han er overrasket.

– Det var overraskende. Jeg hadde håpet det ble Lise Christoffersen. Ettersom vi har en Arbeiderpartiet-mann som statsminister, mente jeg det ville være bra med en kvinnelig stortingspresident.

Skuffet?

– Å nei nei nei! Jeg er ikke skuffet i det hele tatt. Det er hyggelig for Masud og hyggelig for Buskerud.

Kollega i presidentskapet, Morten Wold (Frp) er fornøyd med valget.

– Jeg gratulerer Masud med landets fremste tillitsverv og ser fram til å samarbeide med ham i presidentskapet. Jeg kjenner Masud gjennom mange år, og vi er gode politiske kolleger.

– Så er det bra at Buskerud valgkrets nå får to av seks plasser i presidentskapet, sier han til DT.