RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble syk av årets influensavaksine

Foto: Kjetil Lysengen (Oppland Arbeiderblad)
- Legene fryktet jeg skulle falle i koma, sier Marit.

Det var onsdag i forrige uke Amlien vaksinerte seg mot årets influensa. Sprøyten med influensavaksinen ble satt på et legesenter i Gjøvik under en vaksinedag.

- Fem-seks timer etterpå begynte jeg å bli dårlig. Jeg fikk influensasymptomer og hovnet kraftig opp over store deler av kroppen. Samdidig fikk jeg voldsomme utslett, sier Amlien til OA.

Fare for koma
Tilstanden forverret seg ut over natta og på morgenkvisten torsdag så hun ingen annen råd enn å oppsøke legevakta.

- Mens jeg fikk behandling sa legene til mannen min at det var fare for at jeg kunne havne i koma. Heldigvis ble jeg raskt bedre, men jeg angrer på at jeg tok sprøyta, sier Marit, som forteller at hun fikk beskjed av fastlegen sin å ta årets influensavaksine.

Mest lest i Nettavisen:

Ubehagelig
- Men legene på sykehuset sa at de ikke anbefalte å ta denne sprøyta. En av dem sa til meg at han ikke ville ta den sjøl. Det stusset jeg over, siden man skule tro at helsepersonell i hvert fall ville sikre seg mot influensaen, påpeker Amlien. Raufoss-kvinnen ble liggende på sykehuset i to dager og er nå tilbake i arbeid.

- Nå gikk det heldigvis bra, men det var en veldig ubehagelig opplevelse, fastslår Amlien.

Betenkelig
- Jeg har ikke fått noe godt svar på hva denne sprøyten egentlig består av. Det er også betenkelig at meningene blant helsepersonellet er så forskjellige når det gjelder om å anbefale denne vaksinen eller ikke, sier Amlien, som i fjor vaksinerte seg mot svineinfluensa.

- Etter jeg kom ut fra sykehuset har jeg hørt at både Sverige og Finland advarer mot bruken av Fluorix. Noen sier også at de som tok svineinfluensavaksinen i fjor, ikke skal ta årets vaksine. Uansett savner jeg skikkelig informasjon rundt dette og oppfordrer folk til å tenke seg om både en og to ganger før de tar årets vaksine.

Uheldig
Kommunelege Olav Brunborg i Gjøvik mener det er uheldig at leger skal ha uttalt at folk ikke bør ta årets influensavaksine.

- Jeg kjenner ikke til hvilket grunnlag de har for å hevde dette og uttalelsene får stå for deres egen regning. Men det er klart at jeg skjønner pasientenes frustrasjon hvis informasjonen fra helsepersonellet ikke er den samme, sier Brunborg.

Ingen sammenheng
Han påpeker at Amliens reaksjon på vaksinen ikke har noen sammenheng med finske myndigheters anbefalinger.

- Den går først og fremst på at noen kan utvikle narkolepsi i etterkant. Det gjelder altså de som har tatt fjorårets svineinfluensavaksine og årets vaksine, sier kommuneoverlegen.

Han mener folk bør lytte til og stole på anbefalingene fra norske myndigheter.

Færre vaksinerte
- Det er de som sitter med kompetansen på dette området. Det er grundige vurderinger som ligger bak myndighetenes anbefalinger, understreker Brunborg, som opplyser at færre enn normalt har vaksinert seg mot influensaen så langt denne sesongen.

- Det kan være ulike årsaker til det. Medias søkelys på blant annet finnenes anbefalinger kan være noe av årsaken, tror kommunelege Olav Brunborg.

Finland advarer
Norske myndigheter anbefaler nesten en million nordmenn å vaksinere seg mot influensa. Rådet gjelder alle risikogrupper som kan få alvorlige komplikasjoner av influensa: Eldre, gravide og barn med enkelte kroniske sykdommer.

Hos fastlegen vil de fleste da ifølge Aftenposten de fleste da få vaksinen Fluarix. Dette til tross for at finske myndigheter fraråder at denne skal gis til personer under 65 år.

Narkolepsi
Bakgrunnen for finnenes råd er en hypotese fremsatt av finske forskere om en mulig mekanisme for utvikling av narkolepsi hos personer som tidligere er vaksinert med Pandemrix.

Institutet för hälsa och välfärd, Finland, anbefaler at vaksinen Fluarix ikke skal gis til personer under 65 år. Finske myndigheter anbefaler at utsatte pasienter under 65 år benytter en annen vaksine, vaksinen Vaxigrip, fordi de frykter det er økt risiko for å få narkolepsisymptomer hvis man tar Fluarix etter svineinfluensavaksinen Pandemrix, skriver Aftenposten.

Vitenskapelig grunnlag
Norske helsemyndigheter anbefaler imidlertid vaksinering.

- Vi må ta våre beslutninger om vaksineanbefalinger på vitenskapelig grunnlag og i tett dialog med norske legemiddelmyndigheter, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Norske myndigheter mener resultatene er så usikre at det ikke er grunnlag for å endre anbefalingene om vaksinasjon nå. De finske resultatene vil bli nærmere vurdert på europeisk nivå i løpet av kort tid og Norge vil følge europeiske anbefalinger. Det er ikke meldt om noen tilfeller av narkolepsi etter vaksinasjon med Fluarix, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Les flere saker fraOppland Arbeiderblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere