Gå til sidens hovedinnhold

Ble tatt imot av julekondom

Kronprinsessen markerte Verdens aidsdag.

(SIDE2:) Den første dagen i desember er Verdens aidsdag og som spesialutsending for FNs UNAIDS-program er kronprinsessen en selvsagt deltaker når dagen markeres.

Heklet
Med en liten rød heklet aidssløyfe på den grå kåpen og med en langt kjede rundt halsen stilte en strålende fornøyd Mette-Marit opp på Youngstorget i hovedstaden mandag ettermiddag for å overvære markeringen.

Kronprinsessen har som kjent vært en aktiv i kampen mot hiv og aids siden hun ble utnevnt til spesialutsending for FN i 2006 og for henne er dagen i dag en viktig merkedag.

Ta ansvar
Temaet for årets merkedag er «Ta ansvar – vis lederskap» og kronprinsessen selv oppfordrer til bredt lederskap.

Spesielt fremhever hun betydningen av å sikre ungt lederskap for fremtiden – og viktigheten av å la hivpositive få en tydelig stemme og sier i en tale gjengitt på kongehusets sider:

- Vi trenger nasjonale og globale ledere til å oppfylle sine forpliktelse til å sikre universell tilgang til forebygging, behandling og omsorg. Men i dag, 26 år etter at viruset ble oppdaget, vi må også sikre lederskap for fremtiden. Ungdom ledelse er en nøkkelfaktor i kampen mot aids. Vi trenger ungdom til å følge opp og intensivere innsatsen for å stoppe og reversere spredningen av Hiv. I min aids relatert arbeid, jeg møte bemerkelsesverdige unge som har energi, mot og utholdenhet for å ta opp sensitive spørsmål - og å legge press på makthaverne, sier Mette-Marit.

20 år
Det er i dag 20 år siden den første aidsdagen ble markert første gang. Det har aldri tidligere vært så høye aidstall som det er i Norge i dag.

Det anslås at det i 2008 vil bli diagnostisert om lag 280 nye hiv-positive i Norge. Totalt er det nå meldt 4015 hiv-positive i Norge siden hivtesting ble tilgjengelig i 1985.

Les mer:Hiv-rekord i Norge

Feltturer
Mette-Marit har deltatt på en rekke utenlandsreiser som spesialutsending og har gjestet både Nicaragua og i Canada. I oktober reiste hun også til Ukraina med UNAIDS, men måtte som kjent avbryte programmet da hun pådro seg hjernerystelse.

Kronprinsessen er også engasjert i det nasjonale AIDS-rådet, som arrangeres to ganger i året – med vekselvis utviklingsministeren og helseministeren som vertskap.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget