*Nettavisen* Nyheter.

Ble tilbudt 60.000 kroner for å være surrogatmor

Advokat for hovedtiltalte i saken, Sverre Næss, her i samtale med bistandsadvokat Hanne Kristine Bohinen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Den hovedtiltalte kvinnen i Alvdal-saken ba datteren være surrogratmor for henne.

25.01.11 12:43

Dette fortalte den nå voksne datteren selv i tingretten i dag, skriver Arbeidets Rett.

- Jeg skulle få 60.000 kroner for dette, sa datteren i sin vitneforklaring.

Hun oppsøkte så sin mor og spurte om hun virkelig hadde ment det seriøst. Da hadde moren sagt at dette var idéen til hennes samboer, altså den nå 64-årige hovedtiltalte mannen i overgrepssaken.

Forandret seg
Moren kunne på det tidspunkt ikke selv få flere barn.

Datteren bekreftet videre det andre vitner tidligere har fortalt at moren utviklet et avhengighetsforhold til alkohol etter at hun ble samboer med 64-åringen, og at hun forandret seg mye når hun ble beruset.

- Mamma er stille og rolig når hun ikke drikker, forklarte datteren.

Ruset på hasj
Derimot skal moren og hennes tidligere ektemann vært mye ruset på hasj den gang familien bodde i Gjerdrum, ifølge datteren. Denne mannen er far til morens to yngste barn, to av de fornærmede i overgrepssaken.

Bekymringsmelding
Den hovedtiltalte mannens forsvarer Sverre Næss er stadig inne på muligheten av at barna kan ha vært utsatt for overgrep før de fikk den nevnte 64-åringen som stefar i Alvdal.

- Faren til de to barna var svært voldelig, så jeg var bekymret for og ville beskytte dem. Derfor sendte jeg en bekymringsmelding til barnevernet i Alvdal i 2002. Siden jeg fortsatt bodde i Gjerdrum, ble barnevernet der kontaktet. Av dem fikk jeg høre at de ikke kunne basere seg på en 15 år gammel jentes utsagn, forklarte deres halvsøster i retten i dag.

Hun var selv underlagt barnevernet i Gjerdrum på det tidspunkt da moren, hennes nye mann og deres to barn flyttet til Alvdal i 1998.

Som tidligere omtalt har denne kvinnen nylig anmeldt denne mannen for grove overgrep og grov vold i de siste årene fram til hun var 12 år, en sak som er under etterforskning av politiet.

Filmet vold
Ei Alvdal-kvinne forklarte i retten i dag at hun hadde sett en film med grov vold mot ei mindreårig jente.Den utøvende voldsmannen var tidligere gift med den hovedtiltalte kvinnen i den overgrepssaken som nå behandles i Nord-Østerdal tingrett. Offeret var hans stedatter.

Vitnet fortalte at hun hadde vært hjemme hos den nå hovedtiltalte kvinnen, som da var samboer med vitnets far. Disse to voksne var også til stede, sammen med den eldste sønnen til den hovedtiltalte kvinnen. Det ble så vist en film som de hadde funnet, og der altså ei jente ble kraftig banket av sin stefar.

Ifølge vitnet i retten i dag reagerte ikke de voksne spesielt på det de så.

- Jeg fikk beskjed om ikke å si noe om filmen til noen, fortalte hun.

Varslet lærer
Hun fortalte likevel om den til ei venninne, som så informerte en lærer.

- Så vidt jeg vet varslet denne læreren barnevernet i Alvdal, fortalte vitnet.

Hun vet ikke hvor filmen senere er blitt av, men har hørt at den er brent. I politiavhør har hun forklart detaljert hva slags vold filmen inneholdt.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen ville at disse detaljene skulle legges fram for tingretten i dag fordi hun mener det kan ha betydning for forvaringsspørsmålet når det gjelder den hovedtiltalte kvinnen. Det satte sorenskriver Tom Urdahl en krystallklar stopper for både fordi han mente retten hadde fått vite nok om denne episoden, og av hensyn til belastningen for vitnet.

Voldsutøveren på den nevnte filmen er nå politianmeldt av stedatteren han banket og under etterforskning av politiet..

Les flere saker fra Arbeidets Rett her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.