Ble USA hacket? - Enten lyver de eller så vet de det ikke

SKYLDIG? Anonymous, et nettsamfunn bestående av aktivister og hackere, twitret om Wall Street flere timer før børsen måtte stenge.

SKYLDIG? Anonymous, et nettsamfunn bestående av aktivister og hackere, twitret om Wall Street flere timer før børsen måtte stenge.

Konspirasjonsteoriene florerer etter dag med «tekniske problemer» hos flere store selskaper  i USA.

09.07.15 14:54

Onsdag ble børsen på Wall Street stengt i nesten fire timer, med begrunnelsen teknisk feil.

Les mer: New York-børsen åpnet igjen etter teknisk feil

Samme dag ble også alle fly hos United Airliens satt på bakken grunnet teknisk feil på router-systemet, og nettsidene til blant annet avisen Wall Street Journal var nede samme periode som børsen.

Konspirasjon og hacking
Det har fått amerikanere til å spekulere i både konspirasjonsteorier og hacker-påstander.

Og at gruppen Anonymous tvitret om kommende problemer på New York-børsen timer før den ble midlertidig stengt, har gitt vann på mølla.

– Lurer på om morgendagen blir dårlig for Wall Street ... Vi kan bare håpe, skriver YourAnonNews.

Denne Twitter-profilen er også tidligere blitt brukt som varsler for kommende avsløringer og nett-angrep.


Twitter-kontoen har 1,5 millioner følgere, og beskriver seg selv som en «Varsling-booster for Anonymous' operasjoner, motstandsbevegelse og journalisme.» Gruppen har derimot ikke påtatt seg noe ansvar.

LES også: New York-børsen åpnet igjen etter teknisk feil

– Teknisk problem
Myndighetene i USA har så langt benektet at det har vært utsatt for et cyber-angrep, og børsen selv sendte ut denne meldingen mens problemene pågikk:

– Vi opplever tekniske problemer som vi jobber med å løse så fort som mulig. Vi arbeider for å få en rask løsning, og kommer med mer informasjon så raskt vi kan.

Tidligere børsmegler og nå TV-vert hos CNBC, Josh Brown tror derimot myndighetene lyver eller tar feil, men at det ikke er Anonymous som står bak.

– Et visst land er ikke glade over måten våre finans-medier rapporterer om deres finansmarkeder akkurat nå. Dere har aldri sett meg støtte en konspirasjonsteori tidligere. Dette er virkelige ting som skjer, tvitret han, og hinter til Kina, som de siste ukene har opplevd at børsen der har gått på en gedigen smell.

LES også: Børsen stuper i Kina

– Ikke noe angrep
Det ble avvist av både børsen og myndighetene at det var snakk om hackere som sto bak.

– Problemene vi opplever er av teknisk art, og ikke et resultat av hacking. Vi velger å stoppe handelen på NYSE for å unngå problemer.

Amerikanske myndigheter sier også det ikke er indikasjoner på at problemene hos børsen og flyselskapet var forbundet på noe vis.

President Barack Obama ble informert om begge deler, og FBI har sagt at det ikke vil bli foretatt noe av sikkerhetsmessige hensyn.

Dårlig sikkerhet
Årsaken til at Wall Street Journal var nede, skal ha vært at for mange forsøkte komme inn på nettsidene samtidig, for å oppdatere seg på børs- og flynyhetene.

Hackerangrep eller ikke, så har onsdagens sammenfallende hendelser fått mange til å stille spørsmål ved sikkerheten ved landets mange viktige selskaper og institusjoner. De fleste selskaper bruker mindre enn 10 prosent av sine teknologi-budsjetter på utvikling av nettsikkerhet, noe som er urovekkende mener Carl Wright, leder for nettopp et nettsikkerhets-selskap.

– De fleste bruker for lite tid og penger på sikkerheten. Vi er nødt til å se en endring på det.

LES også: Så lite skal til for å lamme Norge

(Kilde: Independent, People)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.