Gå til sidens hovedinnhold

Ble uskyldig anklaget for voldtekt

- Det er det vondeste og tøffeste jeg har vært med på.

(Nordlys) – Da politiet ringte var jeg på handletur på Jekta. Da var de hjemme hos mine foreldre. I stua. De hadde kommet mens mine foreldre hadde besøk av en nær familievenn. Jeg fikk beskjed om å komme hjem umiddelbart.

«Thomas» trodde først det var skjedd noe med foreldrene. Tankene raste av gårde. Han lurte på om noe grusomt hadde skjedd. Da han kom hjem fikk han vite at han var blitt anmeldt for voldtekt av en kvinne han hadde blitt med hjem natten i forveien.

– Jeg bad mamma og pappa om å sette seg ned, så fortalte jeg at jeg var blitt anmeldt for voldtekt. Det første mamma sa var: «Det tror jeg overhodet ikke på».

– Det var uvirkelig
Politiet tok med seg «Thomas» og klærne han hadde hatt på seg kvelden i forveien, før de kjørte til arresten og de første avhørene. Da han etter hvert ble løslatt, ble han møtt av forsideoppslag ene i mediene.

– Det var uvirkelig. Å se at folk i Storgata i Tromsø leser om deg på forside av avisen. I en voldtektssak. Det er det vondeste og tøffeste jeg har vært med på. Det var som om en stor, svart stein hadde blitt urettmessig pålagt deg. Og jeg følte meg så ensom om dette. Så alene, forteller han.

Møttes på byen
Den 38 år gamle tromsømannen hadde møtt den 27 år gamle kvinnen ved stengetid på et av byens utesteder. De fant tonen og slo følge hjem til hennes leilighet. Det skal hele tiden ha vært en flørtende tone mellom dem, men etter at de hadde hatt begynnende seksuell omgang hjemme hos kvinnen ga hun uttrykk for at hun ikke ville ha sex.

«Thomas» forlot da leiligheten etter å ha kledd på seg. En stund etter ringte kvinnen til politiet og fortalte at hun hadde blitt voldtatt. Etter at hun først hadde konferert med en venninne via telefonen.

Under etterforskningen av den påståtte voldtekten kom det frem at kvinnen forklarte seg falskt på flere punkter. Både om hvordan de hadde møttes og hva som hadde skjedd underveis. Videre kom det også frem at kvinnen hadde instruert en venninne om å lyve i sin forklaring, slik at denne skulle passe overens med hennes egen.

Trakk tilbake tilståelsen
Etterforskningen førte til at siktelsen mot «Thomas» ble frafalt. Kvinnen ble pågrepet, og etter avhør tilsto hun å ha avgitt falsk anklage. En tilståelse hun så senere trakk tilbake. Det ble tatt ut tiltale mot kvinnen, som først ble frikjent for i tingretten, men senere er funnet skyldig i lagmannsretten.

I den klare dommen fra Hålogalands lagmannsretten heter det blant annet: «Den dømte har framsatt en bevist usann anklage om voldtekt mot fornærmede.» Videre finner lagmannsretten at «det hevet utover enhver rimelig tvil at tiltalte ikke oppfattet det slik at fornærmede ved vold eller trusler tiltvang seg seksuell omgang.»

Skyldspørsmålet er nå endelig avgjort, men kvinnen har anket straffutmålingen videre til Høyesterett, opplyser hennes advokat, Bjørn Morten Litveit Hansen, til Nordlys.

Lettet over dommen
«Thomas» føler lettelse over dommen.

– Å bli uskyldig anklaget for voldtekt, den mest nedverdigende handlingen en mann kan gjøre mot en kvinne, er en forferdelig opplevelse. Men selv om det er en lettelse at hun nå er dømt for handlingen, så blir jeg nok aldri ferdig med saken. Den har vært med meg hver dag, hver time, siden den romjula. Og vil nok være der resten av livet.

– Skader andre kvinner
Han velger å fortelle sin historie fordi han vil få frem hvor alvorlig det er å avgi falsk anklage i voldtektssaker.

– Det hun gjorde i denne saken skadet ikke bare meg, men det skader også kvinner som har blitt utsatt for faktiske voldtekter sine muligheter for å bli trodd, sier han og fortsetter:

– Videre, hva hvis ikke politiet hadde trodd på meg? Hva hvis jeg hadde blitt dømt for dette? Det går et gufs gjennom meg hver gang jeg tenker over hva som hadde skjedd hvis ikke sannheten hadde kommet frem. Det er så lite som skal til for at det blir en sak. Én løgn, så er det full etterforskning. Og det blir ord mot ord.

Har skjerpet rettspraksis
Alvorligheten som ligger bak falsk anklager har ført til at man har skjerpet rettspraksisen i det siste, forklarer statsadvokat Torstein Hevnskjel, som har representert påtalemyndigheten i «Thomas»’ sak.

– Ettersom minimumsstraffen for voldtekt er blitt skjerpet til tre år, har Høyesterett vist til at dette da får konsekvenser for å anmelde falske voldtekter. Dermed har også straffen for begå slike falske anmeldelser blitt ytterligere skjerpet, sier Hevnskjel.

Dette er et punkt som også lagmannsretten fremhver i dommen mot kvinnen. De peker videre på at selv om straffesaken mot «Thomas» ble henlagt, så «kan det være vanskelig å bli helt effektivt renvasket».

Frykter koblingen
Dette er også grunnen for at «Thomas» har bedt om å bli anonymisert av Nordlys i denne saken.

Selv om han er uskyldig frykter han for hva det vil si å få navnet hans knyttet opp mot ordet «voldtekt» i en offentlig sak.

– Jeg ser for meg at noen en gang i fremtiden har en samtale hvor navnet mitt kommer opp. Så spør den ene: «Var det ikke noe med han og en voldtekt?». Er man først nevnt i sammenheng med en påstått voldtekt vil mistanken alltid være der. Uansett.

Les flere saker fra Nordlys.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken