*Nettavisen* Nyheter.

Ble utsatt for Twitter-angrep fra Trump under høringen

Marie Yovanovitch forklarer seg:

I sin forklaring i etterretningskomiteen i riksrettshøringen i Representantenes hus fredag sier USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, at det nå er krise i utenriksdepartementet.

I sin forklaring i etterretningskomiteen i riksrettshøringen i Representantenes hus fredag sier USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, at det nå er krise i utenriksdepartementet. Foto: (NTB scanpix)

Mens USAs tidligere Ukraina-ambassadør, Marie Yovanovitch, forklarte seg, angrep president Donald Trump henne på Twitter:  - Uansett hvor hun dro, ble det ille.

15.11.19 21:42

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Fredag var det kun ett vitne i boksen, USAs tidligere Ukraina-ambassadør, Marie Yovanovitch, men for Demokratenes riksrettsoffensiv er den tidligere ambassadøren i Ukraina en nøkkelperson.

Angrep fra «korrupte interesser» har skapt krise

Marie Yovanovitch er den erfarne karrierediplomaten som gjennom sommeren opplevde å bli rakket ned på fra høyeste hold i Trump-administrasjonen, bli kalt «dårlig nytt» av presidenten selv, men aldri fikk seg forklart hva hun hadde gjort galt.

Angrep fra «korrupte interesser» har skapt krise i utenriksdepartementet, sa Yovanovitch i sin forklaring fredag.

Yovanovitch sa at hun var offer for en desinformasjonskampanje som benyttet seg av «uoffisielle bakkanaler» og som førte til at hun ble fjernet fra stillingen som USAs ambassadør til Ukraina. Det samme forklarte Trumps nåværende ambassadør til Ukraina, William Taylor, i etterretningskomiteen onsdag. Han sa da at det fantes to politiske kanaler i USAs forhold til Ukraina – en «regulær» og en «irregulær» kanal. Sistnevnte ble ledet av Giuliani, sa Taylor.

Klikk på bildet for å forstørre. USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, forklarte seg fredag i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, forklarte seg fredag i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Yovanovitch sa fredag at hun fortsatt lar seg overraske over at amerikanere stilte seg på siden til «ukrainere som foretrakk å følge de gamle korrupte reglene» for å få henne fjernet.

– Utenriksdepartementet hules ut fra innsiden på en konkurranseutsatt og komplisert tid på verdensarenaen, sa hun, og advarte om at dette kan føre til «reell skade» på USAs nasjonale sikkerhetsinteresser.

Twitter-angrep fra Trump

Kort tid etter at høringen startet, gikk president Donald Trump ut på Twitter og kritiserer Marie Yovanovitch, mens hun fortsatt satt i vitneboksen.

- Uansett hvor hun dro, ble det ille. Hun begynte i Somalia, hvordan gikk det? Så kan vi spole frem til Ukraina, hvor den nye ukrainske presidenten snakket ufordelaktig om henne i min andre telefonsamtale med ham. Det er en presidents absolutte rett å utnevne ambassadører, skriver Trump.

- Virker truende

Etter at Trumps Twitter-melding ble kjent i salen hvor høringen fant sted, uttalte etterretningskomiteens leder, Adam Schiff, at Twitter-meldingen var å anse som en «truende»

Schiff spurte også Yovanovitch om hvilke følger slike meldinger kan få på fremtidige vitner, hvorpå hun svarte:

- Det er veldig truende. Jeg kan ikke kommentere hva presidenten forsøker å gjøre, men virkningen er å utløse redsel, sa hun.

– Noen av oss her tar vitnepåvirkning på stort alvor, sa Schiff.

Klikk på bildet for å forstørre. Det er ventet at Demokratene vil bruke omstendighetene rundt Marie Yovanovitch avskjedigelse til å kaste ytterligere mistanke mot Guiliani, og at hennes historie kan gi større troverdighet til påstandene om at Trump brukte militærbistand som pressmiddel for å få «noe» på Biden.

Det er ventet at Demokratene vil bruke omstendighetene rundt Marie Yovanovitch avskjedigelse til å kaste ytterligere mistanke mot Guiliani, og at hennes historie kan gi større troverdighet til påstandene om at Trump brukte militærbistand som pressmiddel for å få «noe» på Biden. Foto: Fox News/Facebook

Trump antydet på Twitter at hennes tidligere innsats som USAs ambassadør i Somalia kunne knyttes til flere tiår med ødeleggende ustabilitet i det afrikanske landet.

– Jeg tror ikke jeg har slike krefter, ikke i Mogadishu og Somalia, og ikke andre steder heller, sa Yovanovitch, som skalv synlig.

– Jeg tror heller at det har seg slik at der jeg har tjenestegjort gjennom årene, har jeg og andre vist at vi har forbedret ting, både for USA og landene der vi har tjenestegjort, sa hun.

Yovanovitch er en mangeårig karrierediplomat som har tjenestegjort under demokratiske og republikanske presidenter. Hun var Trumps ambassadør til Ukraina fram til hun plutselig fikk sparken tidligere i år.

– Personlig agenda

Riksrettshøringen i det demokrat-kontrollerte Representantenes hus handler om anklager om at Trump holdt igjen amerikansk militærhjelp til Ukraina for å få Ukraina til å iverksette etterforskning av Trumps mulige motstander i neste års presidentvalg, Joe Biden, samt Bidens sønn Hunter Biden.

Tidligere fredag holdt etterretningskomiteens leder Adam Schiff sitt åpningsinnlegg. Da sa han at Yovanovitch var blitt skjøvet til side fordi hun sto i veien for Trumps personlige og politiske agenda.

Klikk på bildet for å forstørre. Ettersom Trump sendte ut sine meldinger på Twitter samtidig som Yovanovitch vitnet mot ham, ble hun av etterretningskomiteens leder Adam Schiff bedt om å kommentere presidentens meldinger. Hun kalte meldingene «svært skremmende».

Ettersom Trump sendte ut sine meldinger på Twitter samtidig som Yovanovitch vitnet mot ham, ble hun av etterretningskomiteens leder Adam Schiff bedt om å kommentere presidentens meldinger. Hun kalte meldingene «svært skremmende». Foto: Jim Lo Scalzo/Pool Photo via AP

Schiff spurte Yovanovitch om kolleger i UD forsøkte å få utenriksminister Mike Pompeo til å støtte henne.

– Ja, svarte hun.

– Klarte de det?, spurte Schiff.

– Nei, svarte hun, og sa at Pompeo ikke lenger kunne forsvare henne mot Det hvite hus.

– Det var grusomt. Det var ikke denne måten jeg ønsket å avslutte karrieren min på, sa Yovanovitch.

Vurderer å se på Trumps tvitring

Demokratene vurderer å føye president Donald Trumps Twitter-angrep mot tidligere ambassadør Maria Yovanovitch til i riksrettssaken.

Demokraten Eric Swalwell, som er et av partiets medlemmer i etterretningskomiteen, sier at Trumps Twitter-angrep mot Yovanovitch fredag «skal vurderes» for innlemmelse i riksrettssaken, skriver The Guardian.

En annen demokrat i komiteen, Andre Carson, sier også at de vil vurdere om Trump med sine to meldinger fredag bedrev vitnepåvirkning. Presidenten la ut meldingene samtidig som Yovanovitch forklarte seg foran komiteen i den offentlige høringen. Hun ble orientert om meldingene underveis, og sa selv at hun oppfattet dem som «svært skremmende».

Representantenes hus' leder Nancy Pelosi ble etterpå spurt om Trumps meldinger. Hun svarte at hun ikke hadde sett dem selv, men konstaterte at «vitnepåvirkning er et lovbrudd».

Pelosi gikk samtidig ut mot Trump da hun ble spurt om meldingene hans var anstendige.

– Anstendig og president i samme setning? Gi deg. Hvorfor skulle vi begynne å mene noe om det nå?, sa Pelosi.

Demokratenes flertallsleder Steny Hoyer oppfordret på sin side alle Kongressens medlemmer til å kritisere Trump for vitnepåvirkning etter at presidenten rettet skarp kritikk mot Yovanovitch samtidig som den mangeårige karrierediplomaten forklarte seg i riksrettshøringen.

Det hvite hus' pressetalskvinne Stephanie Grisham avviser at Trumps meldinger var vitnepåvirkning.

– Tvitringen var ikke vitnepåvirkning. Den var simpelthen presidentens mening, noe han har rett til å ha, sier hun.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.