RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DYREVENN: Tanja er veldig glad i dyr, og spesielt sine egne. Her er hun sammen med kaninen sin Elias, som snart får en ny kamerat, da hun skal adoptere en kanin til om noen uker.
DYREVENN: Tanja er veldig glad i dyr, og spesielt sine egne. Her er hun sammen med kaninen sin Elias, som snart får en ny kamerat, da hun skal adoptere en kanin til om noen uker. Foto: Privat

Ble veganer på flekken

Da Tanja kom over et blogginnlegg som omhandlet eggproduksjon, la hun med en gang om til et vegansk kosthold.

- Jeg hadde en naiv tankegang når det gjaldt produksjonen av både egg og melk. Jeg bestemte meg for å bli veganer da jeg hadde lest innlegget, forteller Tanja Furuseth (17).

Av hensyn til to- og firbeinte

Tanja er og har alltid vært veldig glad i dyr, og har selv tre rotter og en kanin. Fra før av var hun vegetarianer, og spiser nå verken kjøtt, egg, melkeprodukter eller honning.

- Jeg er veganer for dyrene.

Hun forteller at hun følte en stor skuffelse over oss mennesker når det kommer til håndtering av dyr, og kunne ønske hun hadde blitt oppmerksom på metodene som blir brukt tidligere.

- Jeg ble utrolig skuffet over hvordan mennesker bruker dem og var fast bestemt på at dette var noe jeg ikke ville støtte. Det var derfor veldig lett å forandre livsstil. Hadde jeg lært om dette tidligere, på skolen for eksempel, hadde jeg nok blitt veganer mye tidligere. Jeg vil gjerne at dette kommer inn i undervisningen.

Tanja Furuseth bor på Høybråten i Oslo, og går første året på Natur videregående skole. I januar for ett år siden bestemte hun seg altså for å bli veganer, og hun ble møtt med flere spørsmål fra både venner og familie.

- I starten var det flere som ble litt bekymret for at jeg ikke skulle få i meg nok av alle næringsstoffene jeg trenger. Det var egentlig ikke noe å bekymre seg for, for jeg begynte automatisk å spise sunnere og mer variert ved å bli veganer, og jeg satte meg grundig inn i hva jeg trenger.

LUNSJRETT: Kikerter er en favoritt hos Tanja, og spiser de gjerne ovnsbakt sammen med en salat til lunsj eller middag.

Måltider og matvaner

Det er ingen tvil om at det å være veganer kan by på utfordringer når det gjelder måltider, i hvert fall hvis du er den eneste i familien som er det. For Tanja er det ikke sånn, og familien kan dermed spise middag sammen.

- Mamma spiser nesten helt vegansk, søsteren min spiser vegetarisk og pappa spiser alt bortsett fra kylling. Vi lager kun en middag, og når pappa vil ha kjøtt lager han bare det ved siden av. I starten lagde han kjøtt til seg hver gang, fordi han følte at han trengte det for at det skulle bli et fullt måltid, men i dag spiser han kjøtt bare en gang i uka.

Til frokost drikker hun gjerne ferskpresset juice, spiser havregryn med havredrikk og litt frø og tørket frukt på toppen, eller en brødskive med humus. Lunsjen kan bestå av frukt, krydret ris med kikerter eller en form for rawfood-nøttebar, som du kan finne oppskrift på her. Til middag spiser de alt fra supper til taco.

I følge henne selv har kroppen kun respondert positivt på det veganske kostholdet, og mener dette er en ren bonus.

- Det at det gagner miljøet, menneskeheten og min egen helse kommer som et pluss. Jeg føler meg mye mindre sulten og jeg får mer energi av maten jeg spiser. Før kunne jeg føle meg ganske tung etter et måltid, men ikke nå lenger.

HJEMMELAGET: Med en juicemaskin i huset kan Tanja lage juicen til frokosten selv. Denne består av paprika, epler og ananas.

Tatt hensyn til

Hun er ikke spesielt imponert over tilbudet av veganske retter på restauranter, selv om hun er sikker på at det blir bedre med årene. Mange vil nok også tenke at det byr på problemer når hun er bedt bort på mat, men selv synes hun det fungerer greit.

- Når jeg blir invitert til noen på mat pleier jeg å spise det jeg kan, og kanskje ha med meg noe hjemmefra. Etter hvert som folk har sett litt av hva jeg spiser, har jeg blitt servert veganmat som ikke bare er salat og potet også.

Nå gleder Tanja seg til Oslo Vegetarfestival som går av stabelen 4.mai på DogA.

Du kan lese mer om Tanja, og finne flere veganske oppskrifter på bloggen hennes.

SØTE SNACKS: Når du er veganer må du lage det meste fra bunnen av, og Tanja lager gjerne både veganske kaker, og nøttebarer, som hun fyller med nøtter og tørket frukt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere