Gå til sidens hovedinnhold

- Ble voldtatt mens jeg sov

- Etter voldtekten mistet jeg alt som heter selvrespekt, sier kvinnen (30).

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Idag, tirsdag 5. mars, møtte en 30 år gammel kvinne opp i sal 127 i Oslo tingrett. For to år siden opplevde hun marerittet. Hun ble voldtatt da hun sovnet på fest, ifølge tiltalebeslutningen.

Tiltalte, en jevnaldrende mann av utenlandsk opprinnelse, nekter straffskyld.

- Min klient har aldri nektet for at de hadde samleie, men har hele tiden ment at det skjedde frivillig, sa tiltaltes forsvarer, Jørgen Nicolai Hilsen Mowinckel.

Tiltalte og fornærmede kjente ikke hverandre før episoden, men skal ha vanket i samme miljø - som var preget av mye rus og festing.

- Undertøyet var dratt ned
Episoden fant sted i en leilighet på Tøyen i Oslo for snart to år siden. I leiligheten ble det inntatt alkohol og ulike rusmidler, blant annet valium og amfetamin. Både fornærmede og tiltalte skal ha vært påvirket av disse stoffene.

Kvinnen fortalte at hun dro til den aktuelle leiligheten med en kamerat hun på daværende tidspunkt hadde et begynnende kjæresteforhold med. Hun forklarte i retten at det befant seg totalt fire personer i leiligheten da den angivelige voldtekten fant sted, noe tiltalte også sa seg enig i.

- Jeg husker at vi var i stuen og at jeg sovnet på sofaen sammen med kameraten min. Plutselig våknet jeg opp og merket at undertøyet mitt var dratt ned under knærne. Jeg merket at noen hadde samleie med meg, og da jeg snudde meg i sofaen oppdaget jeg at det var tiltalte, fortalte kvinnen gråtkvalt i retten.

Ringte moren og fortalte
Hun løp umiddelbart inn på badet der kameraten oppholdt seg og fortalte han om voldtekten på sofaen.

- Det gikk en stund før det faktisk gikk opp for meg hva som hadde skjedd. Jeg trodde jo først at det var kameraten min som lå ved siden av meg. Men etter å ha fått summet meg en kort stund ringte jeg mamma og fortalte hva som hadde skjedd, sa kvinnen.

I mellomtiden forlot tiltalte leiligheten, men ble etter kort tid oppringt av eieren som ba han komme tilbake for å få klarhet i hva som hadde skjedd.

Fornærmedes mor hadde imidlertid kontaktet politiet som umiddelbart dro til leiligheten. Der ble tiltalte pågrepet, mens kvinnen dro med en annen patrulje til voldtektsmottaket og sikret sporprøver.

Tiltalte: Hun flørtet
Tiltalte stiller seg uforstående til voldtekten.

- Vi drakk og begge to var ruset. Jeg begynte å flørte med henne og hun flørtet med meg også. Vi snakket, klinte og hadde sex, sa han.

I avhør for to år siden sa tiltalte at han oppfattet at kvinnen ville sove og at han la seg sammen med henne på sofaen den aktuelle kvelden. I retten var forklaringen noe endret, påpekte aktor Torunn Gran, da mannen fortalte at han aldri oppfattet henne som søvnig mens de var i leiligheten.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg har forklart det slik tidligere, men jeg vet at hun ikke sov på noe tidspunkt mens vi var i leiligheten, sa tiltalte fra vitneboksen.

- Hvorfor har du da i tidligere avhør sagt at kvinnen sovnet flere ganger før samleie og at du tok på brystene hennes, noe hun likte, fulgte Gran opp.

- Det kan jeg ikke huske å ha sagt, men jeg vet at jeg ikke hadde sex med en sovende jente. Hva slags nytelse gir det? svarte mannen spørrende.

Kameraten endret forklaring
Et av de viktigste vitnene i saken er kvinnens tidligere venn og langt på vei kjæreste da episoden fant sted i 2011.

Han møtte først ikke opp grunnet sykdom og fortalte at han ønsket å vitne via telefon, noe verken aktor, forsvarer eller dommer Kari Lunde var spesielt fornøyde med. Vitnet kunne ikke vise legeattest og ble derfor fraktet til tingretten i taxi.

Under sin forklaring viste det seg at han hadde endret hele sin oppfatning av hendelsesforløpet den dagen voldtekten skal ha skjedd.

Den tidligere kameraten, som skal ha befunnet seg på badet i leiligheten da voldtekten skjedde, forklarte i sitt første avhør at tiltalte hadde kysset og klådd på fornærmede, og at hun flere ganger hadde dyttet han unna og signalisert at dette ikke var noe hun likte. Han skal også ha forklart at fornærmede trolig var for full til å kle av seg selv og sagt at hun kom gråtende til han på badet og at han trøstet henne etter episoden. Han sa også at han reagerte med høylytt å spørre hva som skjedde i sofaen da han kom ut fra badet og så tiltalte og fornærmede.

Skyldte på sjalusi
Etter å ha blitt oppringt av tiltaltes forsvarer før rettssaken, tok fornærmedes tidligere kamerat kontakt med politiet for å avgi ny forklaring. I denne sier han at kvinnen var våken og at han så henne ha sex med tiltalte mens de begge var våkne.

- Den første forklaringen står i strid med det du forklarte i avhør den dagen voldtekten skal ha skjedd. Husker du bedre nå? Etter to år? spurte aktor.

- Nei, jeg husker det ikke bedre. Men på tidspunktet det første avhøret skjedde hadde jeg rusa meg i 3-4 dager i strekk. Jeg hadde jo følelser for fornærmede og ble sjalu og irritert da jeg så henne ha sex med en annen, sa han

På spørsmål om han hatt vært i kontakt med tiltalte før rettsaken svarte han bekreftende, men mente det var tilfeldig og at de ikke hadde snakket om rettsaken.

Kvinnen: Har snudd det vonde
Selv om den fornærmede kvinnen har slitt med psykiske problemer, angst og depresjoner mener hun at episoden førte til et vendepunkt i livet.

- Rett etter det som skjedde mistet jeg all selvrespekt. I tillegg ble jeg truet på telefon av folk som sa de skulle ta meg på grunn av det som hadde skjedd. Jeg var livredd og følte alt gikk en vei, og det var nedover. Jeg holdt meg innendørs i måneder, fortalte hun.

Til slutt satt hun igjen med to valg: Å fortsette i samme spor eller kutte ut det gamle livet fullstendig.

- Etter å ha opplevd en slik episode kommer man alltid til å slite. Heldigvis klarte den å få meg til og slutte med rus. Jeg tok tak i meg selv og kom meg ut av miljøet. Nå gleder jeg meg bare til å få saken overstått slik at jeg kan legge alt bak meg og gå videre. Saken har allerede tatt to år av livet mitt, sa hun til Nettavisen etter å ha avgitt forklaring.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien