*Nettavisen* Nyheter.

Bli kvitt ferdigmaten

Foto: shutterstock (shutterstock)

Er du klar for å legge om vanene en gang for alle?

05.01.09 11:12

(SIDE2): Her er faktaopplysningene som kan gjøre deg ferdig med fast food for godt!

Spiser du ferdigmat en gang imellom har du ingenting å frykte, men hvis du stadig vender tilbake til McDonalds burgeren eller ferdigpizzaen kan disse fete faktaopplysningene gjøre deg mer bevisst på hva du egentlig putter i kroppen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

FETE FAKTA:
Nordmenn kjøper 19 millioner pommes frites-porsjoner og 25 millioner hamburgere i året hos McDonald's.

En liten pommes frites fra McDonalds inneholder 235 kcal og ti gram med fett, en medium pommes frites inneholder 340 kcal og 470 kcal for stor pommes frites.

Den absolutt feteste burgeren du får kjøpt på Burger King er en trippel Whopper som inneholder 1047 kcal. Og det er uten brus og pommes frites. 200 gram pommes frites i tillegg og du kan legge til 578 kcal. Drikker du en halvliter cola også, kan du legge til 215 kcal. Da er du oppe i 1840 kcal på ett eneste måltid. Det er nesten like mange kalorier som du trenger i løpet av en hel dag.
Les saken: Den feteste burgeren

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Chicken nuggets inneholder mer fett enn hamburgere.

Behandlet kjøtt er linket til kreft i tarmen, ifølge World Cancer Research Fund. Behandlet kjøtt betyr at det er blitt behandlet med salt, røykt eller en annen metode foruten fryst og varene inkluderer bacon, skinke, salami og pølser. Også hamburgere og kjøttdeig faller under denne kategorien dersom det har blitt tilsatt salt eller kjemiske tilsetningsstoffer.

Det er minst fett i Grandiosa pizza Kjøttdeig og løk og mest fett i Grandiosa Pizza pepperoni. Sistnevnte består av hele 60,5 gram fett og spiser du en hel en får du i deg hele 1359,4 kcal. En «vanlig middag» ligger på rundt 400 kcal per måltid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Les saken: Hvilken Grandiosa er sunnest?

Syk av ferdigmat
Ferdigmat er ofte saltbomber og for høyt inntak av salt kan blant annet føre til høyt blodtrykk, som er en av flere risikofaktorer for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer. til friske voksne anbefales det at inntaket av salt bør være under 5 gram per dag. For barn bør inntaket være mindre. Nordmenn får i gjennomsnitt i seg ti gram salt om dagen. Syk av salt
Dette er mye salt:
1,25 gram salt eller mer per 100 gram
Dette er lite salt:
0,25 gram salt eller mindre per 100 gram
Hvor mye er 5 gram?
Omtrent en snau teskje.

Ferdigmat stjeler næringsstoffer
Hvis du fyller opp kroppen din med tomme kalorier og usunt fett så får du plass til mindre nyttige matvarer som for eksempel grønnsaker og frukt. Dette kan gjøre at du er mer disponert for både kreft og ulike livsstilssykdommer.

Les saken: Ferdigmat er saltbomber

Du kan bli avhengig
Manuel Uribe er verdens tykkeste mann. Han har i lang tid kjempet for å miste tittelen. Ved hjelp av trening- og kostholdsprogram har han nå klart å slanke seg 250 kilo. Grunnen til Uribes vektøkning skal være at han i 1990 bodde i USA, hvor han hadde et kosthold bestående av kun pizza og burgere. Da han ble avhengig av ferdigmat, nådde han til slutt en vekt på 560 kilo. Han har siden vært lenket til sengen, men går nå ned i vekt ved hjelp fra ernæringsfysiologer.

Les mer om Manuel Uribe her:
Verdens tykkeste gifter seg
Nå blir han slankeekspert
Her fester verdens tykkeste
Slanket seg 235 kilo!

«Sunn» og «usunn» ferdigmat
Det er ikke alltid så lett å vite hva ferdigmaten inneholder og det du bør se opp for er transfett som ofte fins i billige kjeks- og kakeprodukter. I nordmenns tursjokolade nummer en, Kvikk lunsjen, fins blant annet det farlige fettet. Det fins også i en rekke andre produkter. Det er blant annet spekulert i at transfett kan påvirke fertiliteten ved at fettet påvirker eggløsningen.

Les saken: Junkfood kan gjøre deg barnløs

I New York er transfett ulovlig i restaurantmat. Dette fordi helsemyndighetene mener fettet er en fare for amerikanernes helse. I Norge har vi ingen regler, og Sosial- og helsedirektoratet gjør ikke noe med dette så lenge det ikke er noe problem. Enn så lenge.
Les saken: Vil ikke forby skadelig fett

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er ferdigmaten du helst bør unngå ifølge Fedon Lindberg og hans bok «Barn i balanse».
Kjeks, ferdigkaker, bakemikser, posesupper, pizza, potetgull, pommes frites, syltetøy, saft, brus, majones, kaviar, margarin, babymat, pasta, ris, juice, riskaker, frityrstekte nøtter, sukker.
Les saken: Styr unna disse matvarene

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag