RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bli maks fruktbar

Sist oppdatert:
Hvis du tenker seriøst på å bli gravid bør du begynne å leve sunt.

(SIDE2): - Prioriter helsen din dette året, sier Tracy Gaudet, forfatter av boka «Body, Soul, and Baby». Hun mener du bør tenke på hvordan du lever og hvilke vaner du bør kutte ut et år før du tenker på å bli gravid. Da er det i hvert fall lettere å bli gravid, mener hun.

Her er listen over hva du kan gjøre for å bli mest mulig fruktbar og for å gjennomføre et tryggest mulig svangerskap, skriver Shape.com.

ETT ÅR FØR...

Kom i form
Snakk med legen din om hvordan det står til med den fysiske helsen. Hva må du i tilfelle gjøre for å komme i den formen du trenger for å bære fram et barn?

Blodtrykket ditt bør helst være under 120/80.
For høyt blodtrykk kan føre til prematur fødsel, dessuten øke sjansen for slag, hjerteinfarkt og nyresykdom etterhvert. Hvis blodtrykket ditt er høyt så tren mer og kutt ned sodium-inntaket.

Sjekk blodsukkeret hvis du har diabetes, er arvelig belastet eller har andre risikofaktorer som overvekt. Høyt blodsukker kan forstyrre eggløsningen.

Spør legen om dine medisiner er farlige hvis du vil bli gravid.
Kanskje tar du medisiner mot astma, depresjoner, diabetes eller andre ting? Noen medisiner kan forstyrre hormonbalansen og er heller ikke bra om du vil bli gravid. Sjekk om de medisinene du går på har noen innvirkning og om du i tilfelle kan velge alternative medisiner.

Har du tatt de vaksinasjonene du trenger?
Meslinger, kusma og vannkopper kan være farlige sykdommer å få mens man er gravid. Sjekk at du har hatt de vanligste barnesykdommene og fått de vaksinasjonene du trenger.

LES OGSÅ: SLIK BLIR DU GRAVID

Stress ned!
Stress påvirker i aller høyeste grad fruktbarheten din. Overflod av stresshormonene kortisol kan føre til depresjon, uregelmessige menstruasjons-sykluser og også komplikasjoner under graviditet.

- Små ting som å puste dypt eller se for deg noe beroligende kan utgjøre en forskjell, sier forfatter Gaudet.

SEKS MÅNEDER FØR...

Oppsøk gynekolog
Ta opp alle spørsmål du har knyttet til smerter eller andre ting du syns virker unormalt, som du ikke har tenkt så mye over tidligere. Uregelmessige blødninger, bekkenproblemer, unormal vannlating. Dette kan være tegn på hormonproblemer som kan lede til sterilitet.

Sjekk tennene
Bakteriefloraen i munnen øker som følge av hormonforandringer. Infeksjoner kan gi bakterier i blodet som kan ledes til livmoren og gi komplikasjoner i svangerskapet.

TRE MÅNEDER FØR...

Spis sunnere
Begynn allerede nå å gjøre valg som vil gi både deg og babyen god energi og masse næringsstoffer. Spis mer fiber, frukt og grønt, proteiner og masse sunn omega 3 fra fet fisk.

Tenk deg om før du drikker alkohol
Alkohol øker sjansen for å gi ditt fremtidige barn fysiske- og psykiske funksjonshemminger. Kutt ut alkohol idet du prøver å bli gravid.

Kutt ut koffein
Studier viser at kvinner som drikker tre kopper kaffe hver dag hadde dobbelt så vanskelig for å bli gravide som de som ikke drakk kaffe.

Tenk mer økologisk
Visse miljøgifter kan bli værende i systemet og skade utviklingen til babyen din. Vask frukt og grønnsaker godt og kjøp gjerne økologiske produkter om du har mulighet.

DETTE BØR PARTNEREN DIN GJØRE:

Slutte å røyke
Sigaretter hemmer spermkvaliteten.

Drikke mindre
Mer enn en daglig drink kan påvirke spermproduksjonen.

Ha en normal vekt
Overvekt kan gjøre ham ti prosent mer ufruktbar.

Unngå badstu og boblebad
Varme kan hindre evnen til å produsere god sperm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere