Gå til sidens hovedinnhold

– Bli med på verdens kuleste søndagsmiddag!

Førsteklasses meny, topp show og et par hundre hyggelige middagsgjester. Slik kan førstkommende søndagskvelde tilbringes, samtidig som folk som virkelig trenger det får hjelp.

SENTRUM: – Når vi arrangerer noe så unorsk som et veldedighetsball i Oslo, er det mange tusen mennesker i landsbyen Dopota i Zimbabwe som er utrolig stolte over at det arrangeres en middagsfest for deres skyld, sier hjelpeorganisasjonen Sabonas "mor", Ynghild Solholm.

Komiker i felten

Selv er Sabonas gründer veldig stolt over hva folket i Dopota får ut av det lille de har, det er komiker Jonas Rønning også, og han er veldig glad for å få bidra både som komiker og medmenneske.

– Jeg fikk være med Ynghild til Zimbabwe i april i år, og for en mottakelse vi fikk! Den sa alt om hva Ynghild, som reiste til Dopota alene for 15 år siden, bodde der i syv år, underviste og hjalp til der hun kunne, betyr for landsbyen.

Livsgleden og stoltheten han møtte i Dopota imponerte Rønning. Det gjorde humoren også.

– Jeg sleit litt da jeg skulle forklare hva jeg jobba med. Komiker er et velstandsyrke, og det høres mildt sagt ganske dumt ut når man skal forklare hva jobben innebærer. Men humor var ingen mangelvare, det var mye latter og tøys, sier Jonas.

Ynghild smiler bredt.

– Landsbyboerne skjønte ganske raskt hva en komiker er!

LES MER OM STANDUP AID HER

Standup- og Jazz-aid

Ynghild har i flere år hatt en solid heiagjeng og gode støttespillere fra standupmiljøet og musikkbransjen.

– Pengene vi får inn på Standup-Aid på Latter, Jazz-Aid på Victoria og Giraffe Charity Ball er avgjørende for at vi skal kunne opprettholde hjelpen til Dopota, sier Ynghild.

– Det er helt rått hvordan folk stiller opp. Til ballet her på Royal Christiania er eneste utgift mat og drikke, og det får vi til kostpris. Som vi fikk på Hotel Bristol de to foregående år.

Jonas Rønning bryter forsiktig inn:

– Jeg tror alle vi som har bidratt litt har fått mye mer tilbake. Det er mye glede i å kunne gjøre et stykke arbeid for noen som trenger det. Og belønningen da gitt! Overskuddet fra fjorårets Giraffeball var nok til å reparere og vedlikeholde ni brønner i Dopota-området. Hver brønn kan holde 1000 mennesker med vann. Og vann betyr alt.

Auksjonerer bort Åge

Han snakker seg god og varm, godeste Rønning.

– For en kveld vi hadde på Bristol i fjor! Fantastisk stemning, fantastisk show – Tommy Steine holdt en auksjon for historiebøkene, folk lå over bordene og lo. Veldig mye moro for en tusenlapp som strekker så langt i Zimbabwe.

Jonas gliser. De sparer tydeligvis ikke på noe, komikere og musikere, når Ynghild inviterer til ball.

– Åge Aleksandersen og Henning Kvitnes spilte sammen for første gang på ballet i fjor, det var magisk, sier Ynghild.

På årets ball er samme Åge auksjonsobjekt.

– Det blir selvsagt auksjon i år også, og det kan bys på en konsert med Aleksandersen – hjemme i stua di eller på jobben, for eksempel. Åge stiller, forteller Ynghild, som er både glad, ganske sliten og veldig takknemlig over all frivillig velvilje hun møter. Hun har fremdeles rundt 100 plasser å fylle til søndagens Giraffe Charity Ball.

– Så bare løp og kjøp!

Jonas Rønning trekker pusten.

– Med et husband som The Hitmen og artister som Queendom, Askil Holm, Tommy Steine, Vidar Johnsen fra Vamp og mange flere blir det et fantastisk show. Hvorfor ikke ta med hele storfamilien på en festaften i stedet for å trøkke rundt søndagsmiddagsbordet og diskutere hyttebeising og høre gamle historier om igjen? Og bare tenk på så mange som vil få en bedre hverdag fordi vi for en gangs skyld gjør noe helt spesielt ut av søndagsmiddagen.

Billetter kjøpes på Billettservice. Les mer på www.sabona.no.