*Nettavisen* Nyheter.

Bli smartere i ferien

En av de mer erfarne isklatrerne leder opp en mixrute. Foto: Ågot Caroline Nilssen

De beste suvenirene fra ferien, er de du greier å feste til hjernen.

06.12.07 12:16

(SIDE2): En t-skjorte eller en liten trefigur er neppe noe du vil få bruk for resten av livet. Et matkurs, krigstrening eller en dose med Salsa kan derimot gjøre underverker, og kanskje gi deg noen nye interesser.

Populær ferie
Ifølge Money Magazine er det naturlig at lærdom er populært på ferien. Atferdsundersøkelser viser nemlig at vi er mest fornøyd når vi lærer nye ting eller utfordrer gammel kunnskap.

Ferie du lærer av har vært her i flere tiår, men de siste årene har antall tilbud eksplodert. Mye på grunn av et globalt utsalgssted kalt Internett. Culinary Institute of America er et godt eksempel. De hadde i 2000 70 forskjellige kurs, mens de i fjor kunne tilby mer enn 300.

Uteaktiviteter
Her i Norge finnes det også mange tilbud for den som vil øke den generelle kompetansen i ferien. Her i landet går det naturlig nok mye i friluftsliv. Aktuelle tips fra nettstedet Hele Norge og Tom Hæsken inkluderer isklatring, rappellering og kiteskiing. I tillegg finnes det en rekke mat- og vinkurs for de som vil bedre sine kunnskaper på kjøkkenet.

Isklatring på Rjukan

Mengder med vanndråper utgjør hele 154 fossefall i dette området, og om vinteren blir kald og stabil så fryser snart de fleste av dem til is. Rjukan regnes som Nord-Europas beste sted for isklatring, og her er både nybegynnere og eksperter hjertelig velkommen.

Ned fjellveggen i Voss

Voss Rafting Senter tar deg med til en fjellvegg som garantert virker høyere sett fra toppen, skriver Hele Norge. Deltakerne firer seg ned i tau på en 15 meter høy fjellvegg. Du får en innføring i rappellering, Voss Rafting Senter legger opp flere ruter og alle får prøve seg flere ganger. Rappellering kan gjennomføres hele året, så det er ingen grunn til ikke å gjøre det nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sett seil på ski

Ved Nystuen på Filefjell kan du melde deg på noe så behagelig som kiteskiing. Her er det bare å spenne på seg skiene, heise seil og bare blåse av gårde så langt du bare orker. I desember går første kurset av stabelen. Skulle dette være noe for deg, er det bare å kaste seg ut i vannet på sommeren.

I andre deler av verden er det et utall av aktiviteter å prøve seg på ved neste reise. Her er et knippe utvalgte aktiviteter fra Times Online.

Klatring på Mallorca

Solen skinner, det er tørt og klippene med kalkstein innbyr til vertikale utfordringer. Den spanske øya er en av de beste plassene i Europa å lære seg kunsten å bestige fjellvegger. Her finnes det ruter for alle mener ekspertene – fra grad 3 til grad 10.

Maling i Spania

Skal man først lære seg malerkunsten kan hjemlandet til kunstnere som Picasso og Velazquez være et godt utgangspunkt. Andalucía er kanskje en av de vakreste delene av landet og et ypperlig sted å lære malerkunsten. Her kan kreativiteten blomstre og minnene vil for alltid være festet til lerretet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Safari på hesteryggen

Lær å ri med de mest spektakulære omgivelser i Sør-Afrika. I regionen Limpop, ved grensen til Botswana, ligger ranchen Triple B, et friområde på over 80 kvadratkilometer. I dette reservoaret rir du blant ville dyr, som sjiraffer og sebraer, og alle turer ut i villmarken er skreddersydd etter rytterens ferdigheter og behov.

Kræsjkurs i japansk

Du blir neppe mer japansk enn dette. Etter fire dager med sumobryting og aikido i Tokyo, er det vandring i de japanske alpene, nærmere bestemt Nakasendo. I løpet av oppholdet lages det også nudler på en kokkeskole, før det blir en uke med origami og kunsten å lage te. Noen essensielle attraksjoner og byer får du også med deg i løpet av 14 effektive dager.

Klikk på bildet for å forstørre.

Salsa lærer du i Barcelona

Bare på en weekend kan livet bli en annen dans, og Barcelona skal et kurs være dampende hett. Britiske Dance Holidays satser på et sentrumsnært opplegg med leksjoner, testing på de to beste salsaklubbene i byen og en samling på bystranden. For å frem det best i deg blir det også litt cava på deltakerne.

Dykk ned i Rødehavet

Ta lappen og opplev en helt ny verden. Rødehavet og Sharm el-Sheikh er kanskje en av de beste plassene for en fersking. Livet under vann er i dette området et naturreservat og temperaturen er det heller ingenting å si på. Nå på vinteren er det en fryd for kroppen å dykke ned under overflaten. Her venter en mengde fisk og 400 typer med koraler.

Bli en afrikansk kriger

Klikk på bildet for å forstørre.

Kenya er kjent for sin safari, men nå har noen tatt opplevelsen litt lengre. Før var masaiene et folkeslag som sto på utstilling for turistene, men nå kan du lære virkelig å kjenne. Ved Saruni Camp får man en innføring i krigerens manerer og virke. Her får man være med på jakt, lære å bruke pil og bue, finne medisinplanter og bygge din egen leir ute på savannen.

Les også:I masaienes rike

Les mer om ferie og reise her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.