Gå til sidens hovedinnhold

Blind 90-åring får ikke omsorgsplass

- Kanskje de i kommunen ikke regner det å være blind som en sykdom? undrer Marit Olsen.

Til tross for at Marit Olsen (90) er helt blind, har hun ennå ikke fått plass i omsorgsbolig.

- Må man være sengeliggende og senil for å få omsorgsplass i Ringerike? Kanskje de i kommunen ikke regner det å være blind som en sykdom? undrer Olsen.

Støter borti ting
Enken er nå inne i sitt andre år som 100 prosent blind etter å ha vært svaksynt i mange år.

Snublende rundt i leiligheten sin i sentrum av Hønefoss forsøker hun å føle seg fram ved å ta på vegger og møbler. Resultatet er at hun stadig slår seg når hun støter borti ting.

- Jeg slår meg både gul og blå. Å være blind, er det største handikappet du kan ha. Det hender når jeg står opp om morgenen, at jeg går meg vill i soverommet mitt fordi jeg ikke kan se noe.

- Holder meg fast
For to år siden søkte Marit Olsen om å få en kommunal omsorgsleilighet i det bemannede bofellesskapet i Krokenveien, men ingenting har skjedd.

- Dem sier at de ikke er plass, men det har vært flere ledige plasser i løpet av de to årene jeg har søkt, sier Olsen, som ikke kommer seg noe særlig ut av leiligheten i Kirkegaten.

- Jeg har blitt dårlig i beina, så jeg er ikke så mye ute. Jeg stavrer meg bortover og holder meg fast i veggene. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke får plass, men kommunen regner vel ikke med at jeg er syk nok.

Den ellers oppegående og krystallklare gamle damen, forteller at det tok mer enn tre måneder før hun fikk hjelpemidler fra kommunen, som høyttalende klokke, da synet forsvant for godt.

- Veldig hjelpeløs
Marit Olsen får i dag hjemmehjelp fra kommunen to ganger om dagen, som hjelper henne med frokost og middag.

Rengjøringen betaler hun for av egen lomme.

- Når jeg skal legge meg for natten, hender det at jeg ender inne på kjøkkenet eller badet i stedet fordi jeg går feil. Jeg føler meg veldig hjelpeløs, sier Olsen, som forteller at det hender hun møter gamle kjente de gangene hun er utenfor døren.

- Da kjenner jeg dem igjen på stemmen. Jeg synes det er veldig koselig å prate med dem.

Nå håper den gamle damen at det ikke tar altfor lang tid før hun får plass i bofellesskapet i Krokenveien:

- Da hadde det vært lettere for meg å komme i kontakt med andre.

Slår seg hele tiden
- Bestemor har konstant kuler og blåmerker etter å ha famlet rundt i blinde i leiligheten, sier barnebarnet Andreas Hardhaug Olsen, som sammen med broren Marius mener at det er helt nødvendig at deres 90 år gamle, blinde bestemor får den hjelpen hun så sårt behøver.

- Uten syn snubler hun rundt i leiligheten, skaller borti ting og slår seg mye. Flere ganger har hjelpesentralen, som hun har kontakt med via alarmen, kommet og plukket henne opp.

- Hun har også en ødelagt hofte, og bruker rullator de gangene hun er utendørs. Bestemor opplever situasjonen som hjelpeløs og uholdbar, og det samme gjør vi i familien.

- Rotet bort søknaden
Hardhaug Olsen forteller at både fastlegen, øyelegen og ergoterapeuten flere ganger har mast på Ringerike kommune om å få omsorgsbolig for den blinde 90-åringen, men så langt har dette vært uten resultat:

- Det vi tror er at kommunen er fornøyd med at de har folk her som smører mat til henne. At det er nok, og at de er derfor de ikke går videre med søknaden hennes. For alt har stoppet opp. Vi har ikke hørt noen ting fra Ringerike kommune på lenge. Det har tatt unødvendig lang tid, sier Marius Hardhaug Olsen.

- Kommunen rotet også bort den første søknaden hennes, slik at hun måtte føres opp som søker på nytt. Det virker som om kommunen har strøket henne fra listen over personer som venter på omsorgsbolig, sier barnebarnet Andreas.

- Vi har tatt henne på alvor
- Marit Olsen har kun søkt om å få plass i bofellesskapet i Krokenveien, og der står hun på venteliste. Det er problemet, sier konstituert kommunalsjef for helse og omsorg i Ringerike kommune, Kirsten Orebråten.

- Vi har tatt henne på alvor, men når hun bare står på venteliste på ett sted, er det ikke så veldig lett å få det til, sier den kommunale helsesjefen.

Fire ganger om dagen
- Hjemmesykepleien kommer hjem til henne fire ganger om dagen og tilrettelegger alle måltider og er innom om kvelden før hun skal legge seg for natten, for å se at alt er i orden.

- Hun får også tilbud om dusj én gang i uken, og frivillige hjelper henne med å komme seg ut, forteller Orebråten, som også har følgende tilbud å komme med til den blinde 90-åringen:

- Bestillerenheten kommer til å ta kontakt med hjemmesykepleien og høre om hun kunne tenke seg å bli kjørt til dagsenteret i Heradsbygda. Særlig i Heradsbygda har vi mange tilbud: blant annet høylesning av aviser, turer og mange forskjellige aktiviteter.

- Bestillerkontoret er veldig løsningsorientert for å se hva som finnes av muligheter hvis hun ønsker tilbud om det, sier kommunalsjef Orebråten, som forteller at det i dag ikke er noen ledige plasser i det bemannede bofellesskapet i Krokenveien 17/19.

- Sånn er det.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus