RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir denne maten trendy i 2014?

(Colourbox)
Sist oppdatert:
Ut med cupcakes, inn med erteprotein.

(SIDE2): Flere sunnere alternativer, samt flere valg for de med matallergi og matintoleranse er noe av det ekspertene tror vi vil se mer av i løpet av de neste årene.

Matprat

Hvert år arrangeres «The Academy of Nutrition and Dietetics Food and Nutrition Conference and Expo» (FNCE), som kan sies å være verdens største møteplass for mat- og ernæringseksperter. Her møtes flere tusenvis av ernæringsforskere, ernæringsfysiologer, mat- og helsearbeidere og folk fra matindustribransjen for å snakke om å matforskning, holde foredrag og å diskutere fremtidens mattrender og matopplevelser.

I år samlet den fire dager lange matkonferansen hele 8000 mennesker og ernæringsfysiolog og blogger i Huffington Post, Dawn Jackson, var en av dem.

Ifølge den matinteresserte bloggeren er erteprotein, superfrø, grønnsakssnacks og energibarer fire populære produkter nå for tiden og dette vil også få mer oppmerksomhet i løpet av det kommende året.

Grønnsakssnacks

Flere sliter med å dekke det anbefalte daglige inntaket av frukt og grønnsaker i kostholdet sitt. Men ifølge Jackson vil matindustrien hjelpe oss med dette og dermed komme opp med flere alternativer til sunn snacks basert på frukt og grønt.

Ut med cupcakes, in med grønnsaksmuffins

De siste årene har det oppstått en baketrend med særlig fokus på cupcakes, men Dawn Jackson skriver at hun tror populariteten til disse kakene vil synke noe i løpet av de neste årene. Muffins vil fortsatt være populært, men det vil bli større fokus på å putte sunnere ingredienser i bakverket. Grønnsaksmuffins og bakverk med sunnere meltyper er noe som vi vil se mer av i 2014.

Erteprotein

Dette proteinpulveret er et alternativ til de med gluten, soya- eller meieriproduktallergier. Erteprotein har lav GI og kan brukes for å høyne proteininnholdet i både kald og varm mat. Produktet kan du for eksempel tilsette i smoothies, shakes, supper og gryteretter.

Proteinpulver

Det er ikke bare erteprotein som man tror vil bli mer populært i 2014, men proteinpulver generelt blir stadig mer populært å bruke i matlagingen og ekspertene tror flere vil begynne å bruke mer av slike produkter i matlagingen hjemme. For eksempel kan man tilsette proteinpulver i frokostmåltidet, i hjemmebaksten, i juice og smoothies.

Flere energibarer

I dag har vi flere ulike typer energibarer på markedet, for eksempel restitusjonsbarer og energibarer som markedsføres som å være et sunt mellommåltid. I 2014 vil vi trolig få enda flere barer å velge mellom og også energibarer som er enda nøyere tilpasset ulike behov og livsstil.

For eksempel tror man at veganske energibarer, glutenfrie barer, sunnere dessertbarer og barer som kan fungere som et frokostalternativ vil være noen av de ulike energibarene man vil se flere av i 2014 og årene som kommer. Også såkalte «supermatbarer» som inneholder ingredienser som spinat, brokkoli, bønner og grønn te samt fullkornsbarer med havre og quinoa er noe matekspertene tror vil bli populært.

Frø

Stadig flere prøver ut ulike typer frø som ingrediens i matlagingen eller som sunn snacks. Dawn Jackson trekker frem spesielt chiafrø og hampfrø som gode og næringsrike alternativer man gjerne kan spise mer av.

Melk laget av nøtter

Det vil komme flere «melkevarianter» laget av mandler og ulike nøttetyper som cashew- og peanøtter, skriver FsrMagazine.

Tilbake til gamle dager

De siste årene har man sett at stadig flere nordmenn har fått opp interessen for de gamle tradisjonsretter og tradisjonell husmannskost. Denne trenden vil også være gjeldende i 2014 og vi kommer til å lage mer mat selv, alt fra å bake brød til å sylte hjemmebakt brød til å sylte og safte eget syltetøy og chutney.

Isbiter med noe mer

I USA er det stadig flere barer og utesteder som putter ulike ingredienser i isbitene sine, blant annet urter og bær. Så gjenstår det å se om dette også er trend som vi vil se mer av i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere