*Nettavisen* Nyheter.

Blir deppa hjemme

HARMONI: Et ryddig rom gir deg energi, sjelefred og øker produktiviteten og inspirasjonen. La alt ha en plass, og sørg for at ting er der det hører hjemme. Kvitt deg med nips og støvsamlere. Det trenger ikke å bli sterilt, du kan dekorere i varme farger som passer sammen. Foto: (Crestock)

Rot, nips og dårlig organiserte hjem tapper oss for energi og gjør oss til trøtte, deprimerte sofagriser.

14.07.09 14:57

(SIDE2:) Vi er stresset på flere områder i livet: jobben, personlig økonomi, hverdag. Når vi kommer hjem har vi lyst til å gå inn i en stressfri sone, uten kjas og mas.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

Men mange hjem er nettopp det motsatte. Det trenger ikke å bety at oppvasken står til taket, eller at hybelkaniner holder på å invadere din sone. Du kan bli stresset av å ha for mange ting liggende rundt, for mye farger og inntrykk, for mange møbler, lite system i tingene dine eller at tingene ikke har en fast plass, så du bruker energi på å finne fram i ditt eget hjem.

Rot = stress
Bare det å sitte i et rotete rom kan skape stress, skriver About.com. I Feng Shui kalles dette «stagnert chi», det vil si distraksjon og for mye informasjon for hjernen å ta inn på en gang. Rent visuelt minner rotet deg om hvor mye du egentlig har å gjøre av husarbeid, og du vet at dette betyr enda mer stress.

I et slikt hjem er det vanskelig for både kropp og sjel å slappe helt av. Selv om du ikke tenker over det til daglig kan du over tid bli tappet for energi, bli trøtt, få vondt i hodet og bli tiltaksløs.

Les: Juks deg til større leilighet

Når ting har kommer så langt er det kanskje vanskelig å tenke seg at det hele kunne vært unngått med et par enkle interiørgrep.

Les: 10 interiørblogger du bør lese

Et rom som kjennetegnes av ro, system, renhet og interiør som passer til deg og din personlighet er alfa omega for et stressfritt og harmonisk hjemmemiljø, som i tillegg hjelper deg med å bli kvitt stress fra jobb og ellers i livet. Kvitt deg med nips og støvsamlere. Det trenger ikke å bli sterilt: du kan dekorere i varme farger som passer sammen.

Les: Slik påvirker fargene deg

Reklame
Dette brukes bevisst i markedsføring og reklame. Produsentene forsøker å selge deg et produkt som er pakket inn i et image av ro, god smak og fritt for rot. Så kommer for eksempel skoskapet hjem til deg, og ser plutselig ikke like tiltalende ut i dine hjemmeomgivelser, fordi det kanskje er ti år siden du malte gangen sist, eller du har fullt av jakker hengende på knagger, og skoskapet – som i katalogen sto alene på hvitt gulv med hvit vegg bak, og kanskje dekorert med en liten grønn plante i hvit potte – nå er rammet inn i jakker, og har nøkler, hundebånd, en hårstrikk og en lighter liggende til pynt.

Les: Dette har du råd til

Klikk på bildet for å forstørre.

Å komme hjem til et delikat og organisert hjem gir deg følelsen av å komme inn i en avslappende atmosfære som gjør at du finner roen, blir inspirert og får energi og du kan legge igjen stresset på dørmatten.

Les: Er dette verdens styggeste sofa?

Feng Shui
Et rotehjem kan koste deg mer enn sjelefreden og helsa. Hvis ikke alle tingene dine har sin egen plass i hjemmet ditt, bruker du mer tid og energi på å rydde bort ting og enda mer på å finne dem igjen. Hvis du ikke har et system på hvor du legger regninger og andre viktige papirer, kan du ende opp med å betale for sent og i verste fall få purringer og inkassobrev i posten, som igjen fører til enda mer stress.

Les: Klar for en fargerrik sommer

Tilhengere av Feng Shui tror at et organisert og harmonisk hjem balanserer energien i livet ditt som igjen gir deg harmoni og lykke på andre områder. Uansett om du er tilhenger av Feng Shui eller ikke, så er det åpenbart at et ryddig hjem fører til redusert stress og mer harmoni på hjemmebane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag