Blir det en hvit eller grønn jul?

I Nord-Norge er det varslet en hvit jul, mens sør i Norge er det stor risiko for at det blir grønt (illustrasjonsbilde).

I Nord-Norge er det varslet en hvit jul, mens sør i Norge er det stor risiko for at det blir grønt (illustrasjonsbilde). Foto: Solveig Vikene (NTB scanpix)

Sjekk værvarselet for julaften!

15.12.14 15:48

I dag er det en drøy uke til julaften, hvilket betyr at meteorologene har klarlagt et langtidsværvarsel for den store dagen. Mens Nord-Norge ser ut til å kunne få en hvit jul, er det varslet en atskilligere grønnere julaften i sør.

- Været for julaften er ganske usikkert. Det å si noe eksakt om det, skal jeg ikke gjøre. Julaften er den siste dagen i langtidsvarselet vårt, så det er lite sannsynlig at det blir akkurat sånn som varslet. Men det ser ut som at det er en mildværtype i Sør-Norge med nedbør en del steder. Så vi må sannsynligvis til fjells for å få snø, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, John Smits, til Nettavisen.

- Men i Nord-Norge blir det en del snøbyger på forhånd, så der blir det hvitt de fleste steder. Men akkurat detaljene, har jeg ikke, sier han.

Kan endre seg
Smits sier det er varslet mildvær og nedbør i lavere strøk i nedre del av landet.

- Det blir mildvær i forkant av julehelgen, men usikkerheten er stor. Hvis lavtrykket går litt lenger sør, så kan det bli litt kaldere. Dette kan endre seg, sier Smits.

- Lavtrykk i vente
Storm Weather Center har også dårlige nyheter for sørlendingene som foretrekker en hvit jul.

- Det jeg kan si som er veldig sikkert, er at det er en del lavtrykk i vente ut året. Lavtrykket er ventet innover Skandinavia i nordlige del. Det betyr at vi får veldig mye vekselvær. Vestlandet er mest utsatt for nedbør. Østlandet kan ligge i le og få opphold, sier vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center, Ina Wollertsen, til Nettavisen.

Varierende temperatur
- Det som er faktorene, er temperaturen, fordi den vil variere en del. Det vil være perioder med mildere vær i Sør-Norge, sier Wollertsen.

- Det som er usikkert, er om vi får mildt vær på julaften og dermed en grønn jul i flere ytre strøk og på Sørlandet. Akkurat timingen på disse tingene kan variere, sier hun.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.