*Nettavisen* Nyheter.

Blir du mobbet på jobb?

Foto: Crestock

Dette kan du gjøre.

02.12.09 08:35

(SIDE2): Mobbing er et utbredt problem i norsk arbeidsliv. I temaheftet «Mobbing i arbeidslivet» utarbeidet av blant andre Ståle Einarsen heter det at om lag fem prosent oppgir at de føler seg mobbet på jobben, mens mange flere opplever ubehagelige konflikter eller mer enkeltstående episoder.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Arbeidsplassen har avgjørende betydning
Det som gjør mobbing i arbeidslivet til noe spesielt er at det skjer innenfor et formelt maktsystem og et system som er regulert av et offentlig lovverk, blant annet i arbeidsmiljøloven. Einarsen m.fl. skriver videre at opplevelser på arbeidsplassen er av avgjørende betydning for den enkeltes livsglede, identitet, funksjonsevne og opplevelse av egenverdi.

Alvorlige saker
Daglig leder Stefan Winter i fagorganisasjonen Kristelig fagforening (Krifa) opplyser at foreningen de seneste månedene har opplevd en markant økning i antallet på henvendelser om mobbing. Noen av sakene er svært alvorlige, og mange vet ikke at de er vernet mot dette gjennom Arbeidsmiljøloven.

Blir du mobbet på jobb?


Se sjekklisten her:Flere mobbes på jobb

Dette kan du gjøre
Krifa har utarbeidet en liste over hva du som arbeidstaker kan gjøre om du opplever mobbing eller trakassering på din arbeidsplass:

Tips til arbeidstakere
Om du føler deg mobbet på arbeidsplassen kan du oppleve at du er maktesløs og uten kontroll over situasjonen. Men der er ting du kan gjøre selv for å løse problemet:

1. Stol på deg selv!
Ta det du opplever på alvor og vær oppmerksom på hva som skjer med deg fysisk og psykisk. Noter gjerne ned opplevelsene over en periode.

2. Tal med mennesker du stoler på
La flere være med på å vurdere situasjonen. Om du er medlem av en fagforening kan du kontakte de for råd og veiledning.

3. Reager straks du opplever mobbing
Si ifra til mobberen – gjerne når det er kollegaer til stede. Det krever mot og styrke, så ikke vent til humør og helse allerede er ødelagt. Vær bestemt, men vis deg også samarbeidsvillig. Fortell objektivt hvordan du opplever det uten å anklage den andre.

4. Hold kontakten med vennene og ikke tap motet
Ikke isoler deg. Du trenger gode opplever for å lade opp til kampen på jobben.

5. Hold deg sunn og frisk
Husk mosjon og sunn kost. Er du fysisk i god form klarer du deg også bedre det psykiske press.

6.Vær oppsøkende
Om du opplever å bli holdt utenfor må du selv være oppsøkende selv om det kan være tøft.

7. Vær oppmerksom på helsen
Om du merker problemer med helsen må du kontakte legen.

8. Vurder jobbskifte
Om ingenting hjelper må du overveie om dette er arbeidsplassen du vil bruke livet ditt på. Ingen jobb er verd å miste helsen for. Selv om det ikke er rimelig er det noen ganger den beste løsning å finne en ny jobb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.