*Nettavisen* Nyheter.

Blir du provosert av dette?

Foto: Faksimile (Polistidningen)

Donna (26) er Sveriges første politistudent med hijab. I Norge får spørsmålet om politihijab fortsatt enkelte til å se rødt.

16.01.12 21:25

For tre år siden sto spørsmålet om bruk av hijab i politiet på dagsorden i Norge. En politistudent fra Sandnes fikk ja fra Politidirektoratet og Justisdepartementet på at uniformsreglementet skulle endres slik at hun som politi kunne bære hodeplagget mange muslimske kvinner bærer offentlig. Men etter en opphetet offentlig debatt og sterk motstand fra blant andre Politiets Fellesforbund, gjorde justisminister Knut Storberget (Ap) retrett og sa nei.

Annerledes i Sverige
I Sverige har myndighetene valgt å innta en pragmatisk holdning til hijab. I fjor høst begynte den 26 år gamle muslimske kvinnen Donna på den svenske Polishögskolan. Hun er stolt over å være den første studenten med hijab, et plagg hun har brukt siden hun var 17 år gammel. I desember prydet bildet av Donna med sin hijab forsiden i Polistidningen under overskriften «Snut i slöja» - purk i slør.

Norske Politiforum omtaler saken i siste nummer. De skriver at Sverige allerede for fem år siden åpnet for bruk av religiøse hodeplagg sammen med politiuniformer. Det svenske politiforbundet støttet beslutningen og konstaterte at ytringsfrihet og religionsfrihet må veie tungt.

Nytt utvalg vil åpne for slør
Nå kan et tros- og livssynspolitisk utvalg nedsatt av kulturminister Anniken Huitfeldt igjen blåse liv i debatten om polithijab i Norge. Ifølge Vårt Land går utvalget inn for at religiøse hodeplagg må kunne kombineres med både dommerkapper og politiuniformer.

- Diskusjonene om denne saken har vært konkrete, sier et medlem av utvalget til avisa.

- Kan ikke akseptere
En av de første til å reagere på nyheten var leder av justiskomiteen, Per Sandberg fra Fremskrittspartiet. Han sier han forventer at regjeringen umiddelbart slår fast at hijab ikke blir en del av politiuniformen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Politi og rettsvesen skal være nøytrale, det er derfor helt uaktuelt for oss og akseptere bruk av hijab i denne typen offentlige maktyrker, sier Sandberg ifølge en pressemelding.

Han ber justisminister Grete Faremo (Ap) slår fast at dette ikke er aktuell politikk for Regjeringen.

Kaller hijab kvinneundertrykkende
Samtidig går Sandberg ut og avviser at hijab er et religiøst hodeplagg.

- Hijab er et kvinneundertrykkende hodeplagg som ikke har noen religiøs begrunnelse. Det vil være et veldig galt signal dersom Norge åpner for et kvinneundertrykkende plagg i politi og rettsvesen, sier Sandberg.

Hijab er et kvinneundertrykkende hodeplagg som ikke har noen religiøs begrunnelse

For tre år siden uttrykte flere muslimske kvinner i Norge skuffelse over kuvendingen fra myndighetene om politihijab.

Vekker reaksjoner
En av dem var 16 år gamle Sahra Jaber fra Furuset.

- Vi blir usikre også i forhold til andre jobber. Vil det norske samfunnet ha oss, eller er dette begynnelsen på noe annet? Mange blir skeptiske og usikre på framtida, uttalte hun den gangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I dag er Sahra 19 år gammel pedagogikkstudent og lokalpolitiker i bydelsutvalget i Alna for Arbeiderpartiet. Hun bærer fortsatt sin hijab med stolthet og reagerer sterkt på Sandbergs uttalelser.

Kjenner han noen muslimske kvinner?

- Vet ikke hva han snakker om
- Når han sier at hijab er et kvinneundertrykkende hodeplagg som ikke har noen religiøs begrunnelse, viser det at han ikke vet hva han snakker om. Kjenner han noen muslimske kvinner? Hvis dette var et kvinneundertrykkende plagg, hvorfor er det så mange ressurssterke kvinner som har utdanning og står på egne bein som bærer hijab her i Norge? Sandbergs uttalelser er en undervurdering av kvinner generelt og muslimske kvinner spesielt, sier hun.

Jaber sier hun tror at det norske politiet etter hvert også vil følge etter og tillate hijab, men at det vil ta tid.

- Forventer mer av Sandberg
Stortingsrepresentant Akhtar Chaudry (SV) vil ikke kommentere spørsmålet om politihijab nå, men reagerer på komitékollega Per Sandbergs uttalelser om at hijab er kvinneundertrykkende.

- Man forventer en større grad av kunnskap og presisjonsnivå fra lederen av Stortingets justiskomite, sier han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.