RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir du støl etter trening?

(Crestock Images)
Sist oppdatert:
Tøye ut eller ikke - og hva gjør du når musklene verker?

(SIDE2): Tøye ut etter trening eller ikke tøye ut? De lærde begynner å bli samstemte, men en ting er sikkert - å være støl, på grensen til bevegelseshemmet, er ikke særlig godt.

Flere trener
Stadig flere nordmenn finner veien til treningsstudioene, og nye tall viser at hver tredje nordmann over 15 år trener regelmessig på treningsstudio, mens antall treningsstudioer er doblet på drøye ti år.

Og i treningsstudioene tøyer fremdeles de fleste ut, til tross for at flere undersøkelser tilsier at det har lite eller ingen funksjon når det gjelder stølhet eller forebygging av skader.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

- Kunnskapssenterets rapport fra i vår viser det vi i grunnen har visst lenge, at uttøyning ikke bidrar til å dempe stølhet. Stølhet får man fordi musklene er belastet mer enn man er vant til, man føler rett og slett at kroppen har blitt brukt, sier utdanningsansvarlig ved «Friskis og Svettis», Christina Engebretsen til Side2.

Stølhet og skader
«Friskis og Svettis» var et av stedene som var med i Kunnskapssenterets store undersøkelse, der over 2300 fysisk aktive mennesker over hele verden deltok via internett.

- De som tøyer ut har en liten favør når det gjelder å forebygge skader, men den er ikke veldig stor. På en skala fra 1 til 10 var forskjellen 0,5, sier Gro Jamtvedt ved Kunnskapssenteret, som ledet studien.

Resultatet viser at uttøying har størst effekt når det gjelder skader i muskler, leddbånd eller sener. Av de som tøyde fikk 13 prosent slike skader, i løpet av de 12 ukene studien varte. I gruppen som ikke tøyde var tallet 18 prosent.

- Det betyr at 20 personer må tøye i 12 uker for at én skal unngå en skade, sier Jamtvedt.

Auauau
Men uavhengig om uttøying hjelper mot stølhet eller ikke, så er det altså vanskelig å unngå at musklene verker etter en hard økt. Og det er ikke så mye å gjøre for å lindre smertene.

- Mitt beste råd er å være i aktivitet. Ikke presse kroppen hardt, men opprettholde litt sirkulasjon. Aktiv hvile kaller vi det her, sier Engebretsen.

Alt fra en gå- eller svømmetur, til hagearbeid eller lett jogging kan være aktuelt, avhengig av hvilket nivå man er på.

- Man bør gjøre noe som har en lettere intensivitet enn det man ble støl av. En yogatime for eksempel – noe som er mykere og mer behagelig enn det kroppen er vant til.

Bedre og bedre
- Har man blitt støl av en aktivitet, vil man bli mindre støl neste gang man gjør det samme. Da har lært kroppen til å takle det, sier Engebretsen.

Så første uke er det vanlig å bli svært støl, men etter hvert som ukene går kjenner man lite, ettersom kroppen har vent seg til aktivitet. Variasjon er det beste rådet.

- Men man bør kanskje ikke kjøre gjennom den samme harde økta flere dager på rad. Det vonde forrives ikke med mer vondt.

Rift eller betennelse?
Hva stølhet er, er man ennå ikke helt sikre på.

- Noen sier det er mikroskopiske rifter i musklene, andre at det er en minimal betennelse. Men man er ikke 100 prosent sikre. Men det er et svar på den belastningen man har utsatt kroppen for, og et signal at den må bygge opp for å tåle det.

Uansett er det ikke farlig, selv om det kan være ubehagelig.

- Stølhet er et tegn på at kroppen trenger å bli sterkere for å tåle belastningen den utsettes for. Og den blir sterkere dersom man fortsetter å trene, sier Engebretsen.

Høy versus lav intensitet
Man kan oppleve forskjellig grad av stølhet og i forskjellige muskler, avhengig av hva man trener. Men å rangere treningsformer ønsker hun ikke å gjøre.

- Man blir støl når man makser treningen, det vil si å trene med høy intensitet. Jeg kan ikke si den ene eller andre treningsformen er bedre i så måte, men man bør generelt variere for å avlaste.

Så konklusjonen er at med uvant trening får folk såre muskler, men med gjentatt trening blir de mer motstandsdyktige mot muskelskaden som forårsaker sårheten.

Men selv om uttøying ikke har den store innvirkningen på stølhet, må det ikke forveksles med å tøye i forbindelse med bevegelighetstrening, som er gunstig for ledd og muskler.

Trening av bevegelighet:
God oppvarming er viktig. Ha klær som ikke begrenser leddutslaget og velg en stabil utgangsstilling. Tøy bare en muskelgruppe om gangen.

* Holdetid: 20-30 sekunder (statisk trening). Hvis du holder lengre synker intensiteten, hvis du holder kortere rekker ikke musklene å strekke seg optimalt.

* Gjenta tøyning på hver muskel 3-4 ganger, gjerne med litt tid mellom hver serie.

* Hvis du ønsker å forlenge en muskel bør du tøye 3-5 ganger per uke.

(For rygg gjelder andre regler, sjekk med instruktør eller fysioterapeut.)

(Kilde: trening.no, sportsmaster.no, ntb, friskis&svettis, kunnskapssenteret.no)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere