*Nettavisen* Nyheter.

Blir feit av peiskosen

Foto: (Thinkstock)

Ikke bare fordeler med et godt og varmt hjem.

27.01.11 12:57

(SIDE2): Frokosten har allerede fått gjennomgå, og det er ikke den eneste kosen man bør droppe om man vil høre på forskerne.

Mange klager over høye strømpriser og kostnader ved å holde hjemmet lunt og varmt, uten at det fører til at man skrur ned på termostaten. Men dersom du trenger en annen grunn til å senke temperaturen enn å spare penger, så kan en ny undersøkelse muligens være motiverende.

Britiske forskere mener nemlig å vite at ved å oppholde oss i varme rom, forbrenner vi færre kalorier ettersom kroppen ikke trenger å jobbe for å holde oppe temperaturen - og dermed blir vi feitere.

Det skriver dailymail.co.uk.

Fryser ikke
Også moderne isolering av hus og hjem er med å holde temperaturen oppe og høy, og bidrar derfor også til at vi ikke trenger å gjøre så mye selv for å ikke fryse.

At vi i tillegg tilbringer stadig mer tid innendørs bidrar også til problemet, mener forskerne ved University College i London, som mener det er en direkte forbindelse til varme hjem og overvekt i USA og Storbritannia.

- Dersom kroppen allerede er varm, så trenger den ikke å omvendte såkalt «brunt» fett til energi for å skape varme, står det i studien, som er gjengitt i Obesity Reviews.

«Brunt» fett var tidligere trodd å være noe kun nyfødte hadde, for å holde oppe kroppstemperaturen, men senere forskning viser at det også finnes hos voksne.

Mindre forskjeller
Langvarig tilvenning til å oppholde seg i varmen, kan også redusere evnen til å benytte/å ha benyttet/og benyttet dette fettet som energi.

- Jo mer tid innendørs, oppvarmede hjem og luftregulering, i tillegg til stadig høyere forventninger til varme og komfort, er med på å minske de temperaturforskjellene vi er vant med i det daglige, sier Fiona Johnson, som har ledet studien.

Johnson mener det derfor er viktig å se på oppvarming, i tillegg til matvaner og fysisk aktivitet.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.