*Nettavisen* Nyheter.

Blir gammel av rynkekremer

Foto: FOTO: Colourbox.com (colourbox.com)

Unge jenter skader egen hud med feil kremer.

(SIDE2): Forbruket av skjønnhetskremer dabber ikke av, snarere tvert imot. Og selv om man sikkert kan snakke pent om effekten de forskjellige har på kvinners utseende, så mener flere eksperter at bruken av antirynkekremer har motsatt effekt, dersom man begynner å bruke dem i for ung alder.

Anti-rynkekremer er nemlig ikke ment for 15-åringer, heller ikke de som er 25. Ikke bare kaster man bort penger på ting man ikke trenger, men man kan faktisk ødelegge huden permanent, skriver dailymail.co.uk.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden her!

Tette porer
Tunge kremer beregnet på eldre hud kan skape problemer dersom tenåringsjenter bruker dem.

- Eksempasienter får ofte røde kviselignende sår, ettersom de fete kremene de må bruke på grunn av eksem, tetter porene og hindrer svette å trenge ut. Unge mennesker som bruker kremer beregnet på langt eldre kvinner, kan risikerer det samme problemet, sier dermatolog Susan Mayou.

Peeler huden
De kviselignende plagene kan heldigvis fjernes, men når unge jenter bruker rynkekremer med stoffer som retinoider og AHA, kan det føre til større problemer.

- Disse stoffene finnes i rynkekremene, de bryter ned og fjerner cellene i det ytterste tynne hudlaget fortere og slik øker hastigheten i den naturlige hudfornyelsen, sier lege og dermatolog, Nick Lowe.

Rødt og kløe
Har man eldre hud, regnes det som en fordel i jakten på yngre hud, ettersom evnene til å fornye huden reduseres etter hvert som årene går. Yngre hud, som er mer sart, får derimot forstyrret den naturlige vannbalansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Særlig huden på kinnet kan være sensitiv, og dermed tåler mindre. Krembruken kan derfor føre til irritasjon, som rød hud, kløe, flassing osv. Er man heldig kan rette seg selv dersom man slutter å bruke disse produktene.

Dersom ikke, kan det bli nødvendig å bruke enda mer penger på kremer som kan få huden tilbake til normalt.

Gjør det verre
Og i enkelte tilfeller fører langvarig bruk av retinoider og AHA til at huden ødelegges.

- Ettersom disse stoffene peeler huden, etterlates den langt mer sensitiv overfor sollyset og skadelige stråler. Bruker man slike produkter, uten å smøre seg med solkrem i tillegg, risikerer man ironisk nok de hudskadene man forsøker å stoppe ved å bruke rynkekremer og andre produkter med stoffene i, sier Lowe.

Så hva unge mennesker som allerede bekymrer seg for aldring i huden bør gjøre?

Unngå å sole deg uvettes, la være å røyke sigaretter og bruk solfaktor daglig - også i vinterhalvåret.

(Kilde: Daily Mail)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.