RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir hårete av å spise kake

(Thinkstock)
Flere årsaker til at kvinner får uønsket hårvekst.

(SIDE2): Over halvparten av britiske kvinner - og det er liten grunn til å tro det er annerledes med de norske - bekymrer seg over mengden kroppshår de har.

Av 2000 spurte kvinner var det kun det å gå opp i vekt som bekymret mer, enn problemet med kroppshår, skriver dailymail.co.uk.

Det er anslått at en av ti kvinner har mer hår enn «normalt» i ansiktet og på kroppen. Og det er flere årsaker til at noen har mer hår enn andre.

- Noen ganger har opphav og gener skylda, det trenger ikke være et medisinsk problem, sier lege Rina Davison til avisen.

- Personer fra Sør-Asia og Middelhavet pleier å ha mer hår enn europeere og mørkhudede. Men det er også mulig å komme fra en «hårete» familie uavhengig av rase.

Men selv om det er snakk om genetikk i enkelte tilfelle, er det også andre mer eller mindre selvforskyldte årsaker til at noen er hårete.

Spiser søtsaker
En av den er mengden kaker og kjeks vi dytter i oss - det vil si raffinerte karbohydrater. den glykemiske indeksen i slik mat er høy, noe som betyr at de frigir energi raskt og kan blant annet føre til insulinresistens.

Insulin er hormonet som kontrollerer blodsukkernivået, og resistens betyr her at hormonet ikke lenger klarer å regulere nivået og må dermed produsere mer insulin

- Problemet er at økt insulinnivå kan trigge kroppen til å produsere mer mannlige hormoner, som igjen kan gi økt kroppshårvekst, sier ernæringsfysiolog Marilyn Glenville.

- Også overvekt kan føre til insulinresistanse.

Mannlige hormoner
Hovedårsaken til overdrevent kroppshår hos kvinner er polisystiske eggstokker. 10-15 prosent av kvinner har syndromet, og det innebærer at eggstokkene ikke fungerer som de skal og dekkes av cyster.

Resultatet er at eggene slippes til feil tid eller ikke i det hele tatt, som igjen kan føre til at man mister menstruasjon og reduserer fertiliteten. Bivirkninger er kviser og økt nivå av mannlige hormoner, som altså fører til økt hårvekst.

Det vises også igjen på hvor hårveksten blir større.

- Dersom hårveksten skyldes en hormonell ubalanse, så får man ofte mer hår på kinnene, overleppa, sideskjeggene, brystet og innsiden av lårene, sier Davison.

- Dette er områder som er utsatte for testosteron, og håret er gjerne mørkere og tykkere enn ellers.

Dersom man sliter med å bli gravid og har fått økt hårvekst i løpet av få måneder, kan det også være andre hormonforstyrrelser som er årsaken, og lege bør oppsøkes.

Ytre påvirkning
Slike hormonendringer kan også skyldes ytre påvirkning.

- Enkelte menn får testosterongelé for å øke eget hormonnivå - men det kan overføres til en kvinnelig partner ved hudkontakt. Når det trenger inn i huden og in i systemet hennes, kan det igjen trigge økt hårvekst.

Det samme kan skje dersom man som kvinne får utskrevet testosteron for å øke libidoen.

Steroider er også brukt i medisinsk behandling - som kortison. De inneholder en syntetisk variant av hormonet kortisol, og over lengre tids behandling - fire til seks måneder - vil stoffet hope seg opp i kroppen og kunne gi økt hårvekst som en følge av Cushings syndrom. Andre symptomer er vektøkning og opphovnet ansikt.

Også astmatiker og personer med eksem og psoriasis bruker gjerne kremer inneholdende dette kunstige hormonet.

Lidelser
- Pasienter med hudproblemer, som eksem eller psoriasis, kan også utvikle økt hårvekst. Det er på grunn av at tilstandene er forårsaket av betennelser, som øker blodtilstrømningen, som igjen øker vekstvilkårene - både for hudceller og hår, sier legen.

Personer med anoreksi har gjerne et tynt «teppe» hår over hele kroppen.

- Det er ikke kjent hvorfor anorektikere får det, det er ikke hormonelt, sier Davison.

Alder
Ved overgangsalderen reduseres østrogennivået, og dermed kan testosteronnivået i kvinnekroppen bli dominerende. Det kan føre til mer ansiktshår og kviser.

Rundt 25 prosent av middelaldrende kvinner fjerner uønsket ansiktshår .

Overgangsalderen oppleves av mange som svært ubehagelig, men det finnes hjelp i form av hormontilskudd for å erstatte det man mister. Slike behandlinger kan derimot gi økt hårvekst.

Det samme gjelder enkelte hormontabletter som p-piller, blant annet merket Yasmin.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere