Gå til sidens hovedinnhold

Blir hyllet for å spise «søppel»

Studenten Astrid (23) lever av mat hun finner i søpla. - En god idé, mener mange.

Søndag fortalte Nettavisen om den 23 år gamle studenten Astrid Bruun Arnesen som lever av mat hun finner i søpla.

Flere ganger i uka drar hun ut sammen med kjæresten for å finne mat i Tromsø-butikkenes søppelkonteinere, og det er store mengder spiselig mat de finner i konteinerne.

Saken har vakt oppsikt blant leserne. Mens enkelte synes praksisen er «ekkel», synes de fleste at det hele er en god idé.

«Fantastisk, stå på!», skriver en leser.

Leserne er enige
I Norge kastes det årlig 300.000 tonn spiselig mat. Det utgjør en fjerdedel av alt vi produserer og importerer.

- Det er helt horribelt. Per i dag produseres det faktisk ikke for lite mat i verden, men noe er hakke galt når det gjelder fordeling og utnyttelse av de ressursene som finnes. Dette får store konsekvenser, både moralsk og miljømessig, uttalte Astrid Bruun Arnesen til Nettavisen.

De fleste av Nettavisens lesere er enige i Astrids poeng om at det er skammelig at så mye mat kastes flere dager før utgått datostempling.

- Imponerende
På grunn av at butikker kaster mat så mye spiselig mat, har dette satt i gang en trend kalt «Dumpster Diving» - eller konteinersvømming - der folk finner ting de kan bruke eller spise.

«Imponerende av Astrid og kjæresten! I Norge kaster butikkene alt for mye spiselig mat på dynga. Det finnes en "Best før dato" på all mat. Det utrolige er at den kan spises mange dager etterpå. Men mange mener at etter denne dato er den uspiselig. Butikkene vil helst selge nyere varer til full pris. Kan det være en av årsakene til at de ikke setter ned varer hvor dato "Best før" er et par dager unna?», skriver en av leserne.

Det aller meste av Astrids matinntak kommer fra søppelkonteinere, og det er ikke billige varer hun finner forkastet av matkjedene. Indrefilet, entrecôte, ørret, ost, smør og melk er blant varene som kastes selv om de fortsatt er spiselige.

- Blir fysisk dårlig
Samtidig som leserne hyller Astrid og kjæresten for konteinersvømmingen, kritiserer leserne butikkene som kaster spiselig mat.

«Her finnes det hengelåser. Jeg har selv jobbet i butikk der vi kastet STORE mengder med kjøtt, fisk og meieriprodukter FØR datoutgang. Det å stå å tømme ut melk som går ut om to dager gjorde meg til tider fysisk dårlig..» skriver en leser.

- Butikkene bør tilrettelegge
Flere mener butikkene bør legge til rette for at folk kan komme og forskyne seg av mat som egentlig skal i søppelkonteineren.

«Dette er jo kjempegreier. Resirkulasjon på sitt aller beste. Og om butikkane burde leggja til rette for det? Det burde vore ei PLIKT at brukande varer vart lagde fram slik at intresserte kan forsyna seg!», skriver en leser

«Butikkene burde kanskje pålegges å plassere "kastematen" slik at de som vil ha den kan ta den, lovlig (så slipper de rot i conteinere også). Det er for dumt å kaste så mye mat. Tapt fortjeneste for å ta inn for mye mat må butikken ta på egen kappe, det er ingen unnskyldning for å utilgjengeliggjøre og kaste mat de ikke kan selge», foreslår en annen, og får tilbakemeldingen:

«jeg rapper den ideen til årsmøtet i AUF neste helg:)»

(Saken fortsetter under bildet)

- Spør oss om gratis mat
Kåre Olav Eikrem, som er butikksjef på en Kiwi-butikk, oppfordrer folk til å komme og spørre om de kan få mat som likevel skal kastes.

«De fleste butikker har en avtale med noen som kommer og henter datovarer og frukt/grønt som ikke er bra nok til å selges. Det er pent lite som kastes egentlig. jeg har vært sjef på flere dagligvarebutikker og alle steder jeg har jobbet har vi hatt avtaler med enten frelserarmeen, rusomsorgen eller bønder. Kjøtt som går ut på dato f.eks. kastes inn på frysa så det ikke blir ødelagt osv.», sier han og fortsetter i ny kommentar:

«Jeg har vært butikksjef i Kiwi noen år og det er egentlig bare å komme å spørre om å få, men det tør ikke folk å gjøre. Derfor blir noe kastet i konteinerne. Mye blir likevel hentet av fra butikk fra organisasjoner osv.»

Da får han kommentar tilbake fra en leser som selv jobber i matvarebutikk.

«Kåre Olav Eikrem Seriøst? Her er ikke det lov. Melk blir tømt ut, og alt blir låst inn i konteinere. Man risikerer bøter om man så mye som vurderer å kikke i containerene, og organisasjoner får ikke lov til å hente det. Det er jo helt horribelt at så mye fullt spiselig mat skal kastes når det finnes så mange som trenger det, i vårt eget land!»

Hva syns du om en fast ordning der butikker gir bort mat som likevel skal kastes? Diskutér i kommentarfeltet!

(Saken fortsetter under bildet)

En mulig voksende trend
Flere mener at dette kan bli en ny trend blant folk som vil spare utgifter på dyre matvarer.

«Folk kjøper ikke det de kan få gratis. Dessuten: Dersom konteinerne står åpne, dette er kjent osv., vil det bli en flom av folk dit, og flertallet blir kanskje folk som har kommet hit til landet for å tigge ei stund. Det blir garantert kamp om maten, akkurat som det er kamp om brukbare ting på søppelplassene.»

Andre tror at Astrids ærlige intervju vil føre til at butikker tar affære i motsatt retning, og at det vil bli satt lås på livsstilen til konteinerdykkerne.

«Innmari synd at dette kommer ut i media, at ikke folk kan tenke litt mer. Astrid og resten av kollektivet gjør nok dessverre en stor bommert med dette intervjuet. Keep it simple - stupid.»

Kommentarer til denne saken