RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir Inga Bejer Engh vår første kvinnelige riksadvokat?

Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Aktor Inga Bejer Engh får ros for sin innsats i rettssaken.

Politimesteren i Vest-Finnmark tar til orde for at Norges første riksadvokat bør hete Inga Bejer Engh.

Politimester Torbjørn Aas er en ivrig twitrer og har sendt ut en rekke meldinger i løpet av rettssaken mot Anders Behring Breivik. Torsdag sendte han ut følgende melding:

«Aktor i Treholtsaken ble riksadvokat. Kanskje heter vår første kvinnelige riksadvokat Bejer Engh?»

En time tidligere sendte han ut meldingen:

«Håper virkelig Inga Bejer Engh og Svein Holden er en del av påtalemyndigheten også etter terrorsaken. De er attraktive for flere».

- Vi må ta vare på talentene
- Ja, hvorfor ikke. Jeg mener ikke at Bejer Engh bør bli riksadvokat fordi hun er kvinne. Kjønn skal ikke ha noe med saken å gjøre, men politi og påtalemyndighet må tørre å dyrke flinke folk. Når vi ser at noen har potensiale, må vi ta vare på talentene, sier Aas til Nettavisen.

- Jeg gikk ut på forhånd og sa at jeg håpet saken ville bli verdig, og et godt bevis på at rettssystemet fungerer. Det synes jeg både Bejer Engh, Holden, forsvaresiden og tingretten har medvirket til, sier Aas til Nettavisen.

Vanskelige vurderinger
Aas mener at det er viktig for påtalemyndighet å beholde gode folk slik at begge parter i rettssalene har gode folk. I dag er politiet en svært populær arbeidsplass for nyutdannede jurister. Aas ønsker at gode jurister skal fortsette i påtalemyndigheten også etter at de har fått erfaring, og at ikke alle skal forsvinne til høyt betalte juristjobber i det private.

- Det er viktig at også staten har et lønnssystem som gjør det mulig å beholde god arbeidskraft. Jeg opplever at hovedtariffavtalen gir oss rom og muligheter i dag. Som politimester har jeg sammen med fagforeningene mulighet til å øke lønninger, men de pengene må jeg hente fra driftsbudsjettet. Hvis en flink jurist kommer til meg og sier han har fått et lønnstilbud fra det private, så kan jeg vurdere å ta for eksempel 50.000 fra driftsbudsjettet for å matche tilbudet, men det vil gå utover for eksempel delfinansiering av en politibil. Slike vurderinger gir selvfølgelig noen begrensinger, sier Aas.

- Et stort stykke arbeid
Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier at han er imponert over både Inga Bejer Engh og Svein Holden.

- De har gjort er et stort stykke arbeid. Det skal noe til å håndtere kanskje den største rettssaken i norsk rettshistorie, med alle de sterke følelsene, bildene og juridiske kompleksiteten som er involvert, sier Johannessen.

Han mener ikke at den neste riksadvokaten bør nødvendigivs være en kvinne. Men han håper Inga Bejer Enghs navn kommer på kandidatlista når stolen en gang blir ledig.

- Jeg håper den blir fylt av mange dykte menn og kvinner.

- Men vi må huske på at vi har fortsatt en meget dyktig og sterk riksadvokat i Tor-Aksel Busch, påpeker Johannessen, og legger til at det er viktig at en riksadvokat har et samfunnsperspektiv på jobben i tillegg til å være god jurist.

Fredag blir Inga Bejer Engh og kollega Svein Holder tilhørere når forsvarerne til Anders Behring Breivik gir sin prosedyre i straffesaken. Breivik har erkjent seg ikke straffskyldig og påberopte seg nødvergeparagrafen da rettssaken begynte. Torsdag gjorde Engh det klart at påtalemyndigheten ikke ville omtale denne paragrafen i sin prosedyre.

Følg rettssaken direkte her i Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere