Gå til sidens hovedinnhold

– Blir jeg straffet for å gjøre leiligheten min til et hjem?

Da Synnøve Kristiansen (67) gikk fra å være uføretrygdet til å bli minstepensjonist økte den månedlige inntekten med om lag 4000 kroner. Samtidig økte husleien på den kommunale boligen i Colletts gate med det tilsvarende.

ST. HANSHAUGEN: I november 2012 gikk Synnøve Kristiansen fra å være uføretrygdet uten fast jobb til å bli minstepensjonist. Det tilsvarte omkring 4000 kroner i økning på de 14000 hun får utbetalt i måneden.

– Mamma har levd fra hånd til munn i flere år, men fordi hun tidvis har arbeidet har hun hele tiden ligget så vidt over minstesatsen. Det har blant annet ført til at hun har gått glipp av bostøtte. Dette skulle bli mammas mulighet til endelig å motta en ordentlig pensjon, og dermed også få en anstendig økonomi, forteller datteren Elisabeth Kristiansen.

Fikk beskjed i mars

I slutten av samme måned mottok 67-åringen første varsel fra Oslo kommune om at husleien i Colletts gate skulle justeres til gjengs leie, som sammenfaller med husleien man finner i sammenlignbare leiligheter.

I brevet til Kristiansen nevnes det ingenting om hvor mye husleien skulle stige.

– Jeg har bodd i denne leiligheten siden 1977, og med jevne mellomrom har husleien økt med noen hundrelapper. Jeg tenkte vel at det var det som skulle skje denne gangen også, sier hun.

7. desember mottok hun neste varsel. Heller ikke her nevnes det nye beløpet for husleien. Ti dager senere fikk hun besøk av en takstmann som besiktiget Kristiansens leilighet. Han kom frem til at standarden på leiligheten ville svare til en økning i husleien på 3776 kroner.

I mars i år fikk Kristiansen beskjeden om at hun nå skulle gå fra å betale 7.933 kroner i måneden til 11.709 kroner.

LES OGSÅ: Nesten 200 kommunale bygg står tomme i Oslo

Mener hun settes på prøve

– Jeg ble sjokkert. Hva skal jeg betale så mye for? Med en husleie på nesten 12.000 kroner i måneden blir jeg presset ut av leiligheten min. Med økningen i pensjonen ville jeg endelig ha mulighet til å ha litt ekstra igjen når husleien var betalt, men nå forsvinner pengene. Jeg kan nesten ikke tro det er sant, sier hun.

I dokumentet fra takstmannen fremgår det at leilighetens standard er blant grunnene til at leien nå settes opp.

– Jeg vet at andre i samme blokk fortsatt betaler den samme husleien, og jeg føler at jeg har blitt straffet fordi jeg har ønsket å ha det noenlunde fint rundt meg. Dette har vært mitt hjem i 36 år, og alt som er ekstra i denne leiligheten har jeg kostet på selv. Det er ingen herskapsleilighet jeg bor i, men det er mitt hjem, sier hun.

– Mamma blir satt på prøve fordi hun har det noenlunde pent og ryddig i rotet sitt. Selv kan jeg ikke skjønne annet enn at hennes evne til å holde leiligheten vedlike gjør at hun blir tvunget til å betale mer i husleie enn de andre i boligen, sier Elisabeth.

LES OGSÅ: Det brenner fire ganger så ofte i kommunale gårder

– Vi slåss med vindmøller

– Kommunale leiligheter er et alternativ for dem som ikke har mulighet til å betale for noe annet. Slik situasjonen er nå betaler mamma omtrent like mye for en kommunal bolig som hun ville kunne gjort dersom hun gikk ut på leiemarkedet. Det virker som det er en politisk vilje til å presse leietakerne maksimalt, uten å ta hensyn til dem som faktisk bor her. Det kjennes ut som vi slåss med vindmøller, sier datteren Elisabeth.

Sammen med moren har hun nå oppsøkt juridisk hjelp.

– Det føles ille å være 67 år og ikke ha mulighet til å klare seg selv. Ønsker Oslo kommune at jeg skal bli sosialklient for at jeg skal kunne fortsette å bo her? Jeg kan ikke skjønne hva som har skjedd, det hele må jo være en misforståelse. Det føles så urettferdig. Jeg har bodd her i 36 år, de må jo forstå at dette er hjemmet mitt. sier Synnøve.

LES OGSÅ: Råttent i kommunal bolig

– Burde vært oppjustert tidligere

Louise Rindom Vad i Boligbygg sier saken har vært riktig behandlet fra deres side, og motviser at Kristiansen blir straffet for sin vedlikeholdsevne.

– Leietaker mottok varsel om at husleie skulle justeres til gjengs leie et halvt år i forveien. Grunnen til at denne leiligheten ble oppjustert er at besiktigelsen ikke er oppgangsvis, men følger leiekontrakten. Dersom leietaker har kostet på leiligheten bør dette meldes om og dokumenteres. Da vil dette trekkes fra leien, sier Vad.

Hun forteller at husleien har vært den samme siden 2008, og at den i utgangspunktet skulle ha vært oppjustert tidligere.

– Det kan virke voldsomt at leien ble oppjustert så mye på kort tid, og feilen fra vår side er at vi også skulle ha takstsatt den i 2011. Da hadde ikke økningen fremstått like stor.

LES OGSÅ: – Boligbygg gir blaffen i barna

– Det kan jo virke rart

Vad forteller at enhver sammenheng mellom økning av pensjon og økning av husleie vil være en ren tilfeldighet.

– Det kan selvfølgelig virke rart at de to sammenfaller, men det finnes ingen sammenheng. I Boligbygg står vi kun ansvarlige for den fysiske utleien av leiligheten, sier hun.

Vad anbefaler Kristiansen å ta kontakt med bydelen for å klargjøre hva hun skal gjøre videre.

– Jeg har forståelse for at dette kan være vanskelig, men leien på leiligheten er fremdeles under markedspris, og det skal være rimeligere å bo hos oss enn det ville være andre steder. Jeg oppfordrer leietaker til å undersøke bostøtteordninger eller ta kontakt med bydelskontoret som kan se på saken sammen med henne.

Reklame

Siste sjanse i dag: Halv pris på alt fra Comfyballs