*Nettavisen* Nyheter.

Blir kvinner mest fristet av denne?

Foto: Cate Gillon (Getty Images)

Kvinner kan ha større vanskeligheter enn menn med å motstå usunn mat.

22.01.09 13:05

(SIDE2): Når de blir presentert for sin favorittmat, så er kvinner dårligere til å skjule sulten enn menn, skriver AP.

Forskerne ble overrasket over kjønnsforskjellen, da de prøvde å forstå hvordan hjernens maskineri fungerer når det gjelder kontroll av matinntaket.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Flere årsaker til fedme
Gene-Jack Wang ved Brookhaven National Laboratory og hans kolleger prøvde å finne ut hvorfor noen mennesker overspiser og legger på seg mens andre ikke gjør det.

Resultatet av forskningen ble publisert i fagbladet Proceedings of the National Academy of Sciences.

De skannet hjernen til 13 kvinner og 10 menn, som hadde fastet natten over, for å fastslå hvordan hjernen reagerte på synet av deres favorittmat.

- Det er noe som skjer med kvinnene. Signalet er så annerledes, sier Wang til AP.

Klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen ved Ullevål universitetssykehus tror det er flere medvirkende årsaker til utvikling av overvekt og fedme, og tror også det kan være forskjell i hvordan kvinner og menn bruker mat.

- Denne studien som var gjennomført på 13 kvinner og 10 menn, viste at kvinner i større grad enn menn avfyrte signaler i hjernen for lyst på mat selv om de sa at de ikke var sultne. Det var for få deltakere i studien til å si noe sikkert om det er en forskjell mellom kvinner og menn, men det var interessante funn som krever mer forskning, sier hun til Side2.

Kvinner lar seg friste
I studiet ble deltakerne spurt om sin favorittmat, som varierte fra pizza, kanelboller og burgere til sjokoladekake. De ble deretter bedt om å faste i natten over.

Dagen etter ble hjernen skannet samtidig som de ble presentert for sin favorittmat. I tillegg brukte de en teknikk kalt kognitiv blokkering, som de hadde blitt lært, for å undertrykke tanker om sult og spising.

Klikk på bildet for å forstørre.

Både mennene og kvinnene fortalte at blokkeringsteknikken minsket sultfølelsen, men skanningen viste at mennenes hjerneaktivitet faktisk minsket, mens den delen av kvinnenes hjerne som reagerer på mat forble aktiv.

- Selv om kvinnene fortalte at de følte seg mindre sultne, da de prøvde å undertrykke sin respons til maten, så fortsatte hjerneaktiviteten i det området som kontrollerer drivkraften til å spise, sier Wang.

Svendsen tror kvinner kan ha vanskelig for å si nei til usunne matvarer.

- Hvis vi skal spekulere ut ifra disse resultatene kan det se ut som om kvinner kan ha vanskeligere for å la være å spise fristende mat som for eksempel boller, kaker, is og sjokolade selv om de har sagt til seg selv at de ikke skal spise dette fordi hjernen signaliserer at de har behov for å spise, sier hun.

Kan være programmert
Medforfatter og direktør ved National Institute on Drug Addiction, Nora Volkow, forteller at hun var overrasket over kjønnsforskjellen, men at årsaken kan være at det er forskjellige ernæringsbehov for menn og kvinner. Men hun sier selv at ideen er spekulativ.

- Fordi den tradisjonelle rollen til kvinnen er å skaffe næring til barna, så kan kvinnens hjerne være programmert til å spise når mat er tilgjengelig. Det neste skrittet blir å se om kvinnelige hormoner reagerer direkte med denne spesifikke delen av hjernen, sier Volkow.

Volkow påpeker at vi blir bombardert med koststimulans i vårt samfunn og at det derfor er viktig å forstå hvordan hjernens reaksjon kan hjelpe til med utvikle metoder til å motstå denne stimulansen.

- Jeg tror det er meget mulig at forskjellene i undertrykkelse av sult kan medvirke til kjønnsforskjeller i spiseforstyrrelser og at de sannsynligvis er sammenkoblet til kjønnsforskjeller i østrogen og beslektede hormoner, sier Eric Stice en ekspert på spiseforstyrrelser ved Oregon Research Institute til AP. Stice var ikke med på forskningsprosjektet.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention var 35,3 prosent av amerikanske kvinner og 33,3 prosent menn regnet som overvektige i 2006. I Norge er det ikke like mange overvektige som i USA.

- Det er egentlig ikke stor forskjell mellom kvinner og menn når det gjelder andel med fedme, men det kan være forskjell i ulike kulturer. I USA er for eksempel andel med fedme på over 30 prosent. De siste studiene fra Nord-Trøndelag fra 2000-2002 viste at det var 16 prosent menn og 14 prosent kvinner som hadde KMI (kroppsmasseindeks eller BMI red.anm.) over 30, sier Svendsen.

Høyere tendens til overspising
En professor i psykologi synes forskningsresultatet er spennende.

- Resultatet antyder at dersom man blir trent til å redusere begjæret etter mat eller i å reagere på matsignaler, så kan det være en effektiv behandlingsmetode til å bekjempe fedme, sier professor i psykologi Rosalyn Weller ved University of Alabama-Birmingham til AP. Weller var heller ikke en del av forskningsteamet, men hun var nylig medforfatter på en forskningsartikkel i NeuroImage som studerte kvinners hjerner når deltakerne fikk se bilder av mat. De fant ut at overvektige kvinner hadde en mye sterkere reaksjon enn normalvektige kvinner i hjerneområdet som reagerer på belønning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Wang bemerker også at atferdsstudier har vist at kvinner har en høyere tendens enn menn til å overspise når de blir fremstilt for smakfull mat eller når de blir utsatt for følelsesmessige lidelser.

- Årsaken til dette kan være forskjellene i hormonene mellom kjønnene. Videre forskning er planlagt for å se om det er tilfellet, sier Wang.

Alice H. Lichtenstein, ekspert på spiseatferd ved Tufts University, synes forskningsresultatet er veldig interessant, men hun understreker at det er forskjellige faktorer som spiller inn for hva og når vi spiser.

- Ettersom vi lærer mer om de forskjellige faktorene som spiller inn i å ta den avgjørelsen, så vil vi bli bedre på å hjelpe mennesker med å regulere spisingen sin, sier Lichtenstein til AP.

Én bit er nok
Overvekten har økt og Wang tror også en annen årsak er endringer i samfunnet.

- Matvalgene var mer sesongbetonte og mer begrenset for våre forfedre, mens valgene i dag er bredere og maten er så fristende. Du går til buffeten, ser maten og vil ha den. Noen mennesker går til buffeten, men spiser ikke så mye, men noen gjør det. Det er noen forskjeller i menneskene, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svendsen tror også det dreier seg om endringer i livsstilen vår.

- Vi lever i et samfunn der det er rikelig tilgang på all slags fristende mat og samfunnet legger også til rette for at vi ikke trenger å bevege oss for å gjennomføre daglige gjøremål, dette sammen med genetisk disposisjon gir økende fedme. Årsaken til vektoppgang er at energi inntaket er større enn forbruket. Noen får den ekstra energien fra store og energitette måltider, mens andre kan få den ekstra energien fra sukkerholdig brus, alkohol eller småspising av kaker, snop og snacks, sier hun.

Og kommer med en oppsiktsvekkende nyhet til de som tenker at én liten bit ikke kan skade.

- Teoretisk er det ikke mer er enn én konfektbit ekstra hver dag som skal til for å øke vekten med to kilo i løpet av ett år når alt annet er det samme, sier Svendsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.