*Nettavisen* Nyheter.

Blir seksuelt trakassert på jobb

Foto: Crestock

Ny undersøkelse avslører at over halvparten av kvinner har opplevd å bli seksuelt trakassert på jobb.

22.07.10 14:53

(SIDE2:) Det er det amerikanske livsstilsmagasinet Askmen som har gjennomført en undersøkelse blant amerikanske, britiske, australske og kanadiske menn og kvinner. Resultatet viser at over halvparten av kvinnene i de nevnte landene har opplevd å bli seksuelt trakassert på jobb.

Akademisk problem
I Norge var det før jul fokus på seksuell trakassering i akademiske kretser. Den gangen uttalte Taran Knudstad, rådgiver i samfunnsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) følgend fil forskning.no:

– En veileder eller foreleser kan aldri være sikker på om en student svarer på en seksuell henvendelse fordi hun virkelig har lyst, eller fordi hun føler hun må av hensyn til sin akademiske karriere.

Deltidsansatte hardest ramme
En australsk undersøkelse fra 2008 viste at det går aller verst ut over deltidsansatte kvinner. Studien viste at det var ti ganger så store sjansjer for å bli trakassert om man var i et kort engasjement eller en deltidsjobb.

Professor Anthony LaMontagne, som ledet studien ved University of Melbourne, sa til forskning.no at studien viser hva forskere har hatt mistanke om lenge – at arbeidstakere i mindre sikre stillinger er mer utsatt for mobbing og trakassering.

Menn også trakassert
Den amerikanske undersøkelsen viste at en av fire menn også hadde følt seg trakassert, men at nærmere to tredjedeler av dem som hadde blitt trakassert av menn ikke mente det var noe problem.

Før jul i fjor opplevde Krifa (Kristelig fagforening) en markant økning i antall henvendelser om mobbing på arbeidsplassen:

- Alle vet at det har blitt tøffere tider på arbeidsmarkedet, men det er svært uheldig hvis dette fører til at flere blir mobbet og trakassert på jobb, sa daglig leder Stefan Winter i fagorganisasjonen Kristelig fagforening (Krifa) til Side2 den gangen .

Askmen gjennomfører hvert år en stor undersøkelse om menn og kvinners livsstil. Over 10 000 mennesker har besvart undersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.