RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir vanskeligere å lure deg

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Feilaktige sunnhetspåstander om sukker og fett skal nå til pers.

(SIDE2): Sukkerfri, fettfri, energifri. Matprodusentene sparer ikke på sunnhetsmerkingen av egne produkter. Dessverre går mange over streken og lover helsemessige effekter som ikke innfrir.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden!

Nye regler skal imidlertid kvalitetssikre bruken av ernærings- og helsepåstander, og innebærer blant annet skjerpede krav til vitenskapelig dokumentasjon før en produsent kan markedsføre at maten har en positiv eller spesiell effekt, det skriver Matportalen. Reglene trådte i kraft 1. mars.

- Kun ernæringsmessig gunstige produkter
Tidligere har blant annet frokostblandinger fått kritikk for å inneholde for mye sukker i forhold til sunnhetspåstandene som proklameres på pakken. Produsenten Hatting mottok også nylig en oppfordring fra Mattilsynet om å endre villedende produktnavne på sine bestselgende produkter – «Norske Grove» og «Grove Håndverkere». Rundstykkene skal etter sigende ikke være grovere enn loff.

Les også:
Dette kan bli forbudt
- Villeder forbrukerne

Seniorrådgiver i Mattilsynet Anne J. Børmark kan imidlertid ikke peke ut noen spesielle produktgrupper som forventes å lide mer under de nye reglene enn andre:

- Jeg har ikke grunnlag for å si noe konkret om dette. På et senere tidspunkt vil det dessuten fastsettes krav til et produkts sammensetning for at en ernærings- og helsepåstand i det hele tatt skal kunne benyttes, såkalte ernæringsprofiler, slik at man sikrer at det kun er produkter med gunstig ernæringsmessig sammensetning som kan benytte påstander. Arbeidet med å fastsette ernæringsprofilene er imidlertid forsinket, og det er ikke mulig å si noe nå om hva som vil bli innholdet i disse. Inntil videre kan påstander benyttes uavhengig av ernæringsprofiler, sier hun til Side2.

Fra tyggegummi til vann
Børmark forteller at reglene omfatter alle næringsmidler slik det er definert i den såkalte «Food Law»:

«Ethvert stoff eller produkt, uansett om det er bearbeidet, delvis bearbeidet eller ubearbeidet, som er bestemt til, eller med rimelighet kan forventes, å inntas av mennesker. «Næringsmidler» omfatter drikke, tyggegummi og ethvert stoff, herunder vann, som bevisst tilsettes næringsmiddelet når det framstilles, tilberedes eller behandles».

- Virksomhetenes ansvar å følge regelverket
- Når vil vi kunne forvente at de ulike produsentene har kommet med oppdaterte utgaver og emballasjer av sine produkter som vil måtte endres av de nye reglene?

- Det er virksomhetenes ansvar å følge regelverket, og det er derfor avhengig av om den aktuelle påstanden er omfattet av en overgangsordning eller ikke når endringen faktisk må skje, forteller Børmark til Side2.

Matportalen omtaler en ernæringspåstand som «enhver merking, budskap eller fremstilling som angir, indikerer eller antyder at en matvare har særlige positive egenskaper på grunn av innhold av eller fravær av energi, næringsstoffer eller andre stoffer». Dette kan være eksempelvis påstander som «energiredusert», «uten tilsatt sukker» og «høyt kostfiberinnhold».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En «helsepåstand» definerer nettstedet som «enhver påstand som angir, indikerer eller antyder at det er sammenheng mellom en matvare, en matvaregruppe eller en av matvarens bestanddeler og helse», og lister blant annet følgende retningslinjer som ernærings- og helsepåstander skal følge / unngå:

Ernærings- og helsepåstandene skal ikke

- være uriktige, tvetydige eller villedende, reise tvil om andre næringsmidler trygghet eller ernæringsmessige tilstrekkelighet, oppmuntre eller overse overforbruk av et næringsmiddel, angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer, vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.

En helsepåstand er ikke tillatt, hvis påstanden

- antyder at ens helse kan påvirkes negativt hvis man ikke spiser produktet, omtaler hastighet eller omfang av vekttap, inneholder henvisning til anbefalinger fra individuelle leger eller helsepersonell.

Lavt sukkerinnhold - hva er det?
I tillegg er det utarbeidet mer konkrete vilkår for ernæringspåstander. Eksempelvis kan en påstand om at et næringsmiddel har lavt sukkerinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 5 g sukkerarter per 100 g for næringsmidler i fast form, eller mer enn 2,5 g sukkerarter per 100 ml for næringsmidler i flytende form.

Tilsvarende definisjoner finnes også for fiberinnhold, fettinnhold og en rekke andre næringsstoffer. Hele oversikten kan du se her (pdf nederst på siden).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere