I ly av mørket var det i utgangspunktet stille og rolig ved grensen i nærheten av den polske byen Szeremcha natt til lørdag.

Plutselig ble natten lyst opp av blinkende blitz og grønne laserstråler. Samtidig forsøkte kjøretøy og personell å trenge seg gjennom grensegjerde som skiller Hviterussland og Polen.

Se videoen som hviterussisk grensepatrulje tok opp i natt i videovinduet øverst i saken!

– Hviterussiske soldater forsøkte å ødelegge den midlertidige grensedammen. De rev ned gjerdestolper og ødela gjerdet med et kjøretøy. Polske tjenestemenn ble blendet av laserstråler og blitz, heter det i en uttalelse fra polsk grensevakt.

Videre opplyser de om at det ventet en gruppe på 100 migranter i nærheten, som ventet på å krysse grensen ulovlig.

–Hviterussere utstyrte dem med tåregass som ble brukt på polske tjenestemenn. Dette er enda et forsøk på ulovlig kryssing av grensen mellom Hviterussland og Polen som ble forhindret, heter det.

TV 2 sin utenrikskorrespondent Øystein Bogen, som befinner seg i Polens hovedstad Warszawa, sier på TV 2 Nyhetskanalen at det er første gang hviterussiske soldater så aktivt har forsøkt å ødelegge polske installasjoner på grensen.

– Det er klart at noe sånt som dette ligger veldig nært opp til det man må kunne karakterisere som en krigshandling, så spenningen den stiger på grensen, sier TV 2 sin utenrikskorrespondent Øystein Bogen på TV 2 Nyhetskanalen.

Les også: Russland deltar i militærøvelse like ved den polske grensen

Kasteball på grensen

Denne høsten har det oppstått en migrantkrise i disse traktene. Tusener av flyktninger har forsøkt å krysse grensen. Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, har blitt anklaget for å sende flyktninger og migranter til grensen, som hevn for sanksjoner EU har innført mot hans diktaturregime.

Situasjonen for migrantene og flyktningene, som har blitt en kasteball på grensen, rapporteres å være svært dårlig.

Lørdag kan polsk politi melde om at de har funnet en dø mann nær grensen, trolig en 24 år gammel syrisk flyktning.

Les også: Norge og flere andre i Sikkerhetsrådet fordømmer Hviterussland

En talsmann for politiet i Bialystok opplyser at mannen ble oppdaget av et politihelikopter fredag.

Dokumenter funnet på mannen tyder på at det er snakk om en 24 år gammel syrisk statsborger, og at han ankom Hviterussland i midten av september, sier talsmannen Tomasz Krupa til Al Jazeera.

Ifølge den polske avisen Gazeta Wyborcza er minst ti andre mennesker funnet døde i grenseområdet siden august.

Les også: Putin ber EU snakke med Hviterussland for å løse krisen

Putin: Har ingenting med Russland å gjøre

– Jeg vil at alle skal vite det: Vi har ingenting med dette å gjøre, sier Putin i et intervju med den statlige russiske kringkasteren Vesti.

Putin sier videre at europeiske ledere må snakke med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko dersom de ønsker å få en slutt på krisen.

– Etter det jeg forstår er Lukasjenko og Angela Merkel villige til å snakke sammen. Jeg håper at det kan skje i nær framtid, det er svært viktig, sier Putin.

Les også: Polens statsminister: – Migrantkrisen er statlig terrorisme

Sammenflettede forbindelser

Både Putin og Lukasjenko har sittet lenge med makten i sine respektive land. Lengst av dem har faktisk Lukasjenko regjert. Han inntok presidentstolen allerede i 1994, mens Putin først kom til makten fire år etter.

De to landene har tette forbindelser på enkelte områder. Russland, som leverer 40 prosent av EUs naturgass, er avhengig av Hviterussland i form av at mange av de russiske gassledningene går gjennom landet på vei til EU.

Hviterussland er på sin side også avhengig av russisk gass, og Russland har truet med å øke gassprisene for sin nabo – dersom russerne ikke for mer kontroll over rørledningene.