RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blix med "grå"-rapport - børsene svakt ned

Sist oppdatert:
Lederen for FNs våpeninspektør Hans Blix gav irakerne en blandet karakter på samarbeidet så langt. Rapporten fra Blix inneholdt få eksplosive nyheter og ført kun til en liten nedgang på Wall Street
Blix sa i sin redegjørelse at det passive samarbeidet, som innebærer å gi grunnlag for våpeninspektørenes undersøkelser til området er "ganske godt".

Blix var imidlertid mer misfornøyd med den aktive delen av samarbeidet. Han trakk frem at irakerne ikke vil garantere sikkerhet for bruk av spionflyene U2. Dette vil våpeninspektørene bruke i sitt arbeid. Videre sa han at irakerne ville ha med eget helikopter samtidig med våpeninspektørenes helikopter. Dette representerer problemer for FN-inspektørene.

I tillegg til dette nevnte Blix problemer etter et moské-besøk som foregikk på fritiden til våpeninspektørene. Irak-ledelsen gikk offentlig ut og var irritert over våpeninspektørenes besøk, selv om det ikke hadde noe med inspeksjonene å gjøre.

Rapporten kan sies å være omtrent slik det var ventet, verken svart eller hvit, men "grå". Det er klare likhetstegn til tidligere rapporter fra Blix, som ikke tar noe standpunkt til om Irak har brutt resulusjon 1441.

En rekke spørsmålstegn

Blix sa at det var en rekke uløste problemer i rapportene fra Irak rundt masseødeleggelsesvåpen. Disse rapportene avviser ikke at det er masseødeleggelsesvåpen i landet, og det trengs utdyping fra irakerne, mener Blix.

Det er en rekke kjemiske våpen som det ikke er redegjort for av irakerne.

Blix sa at de 15 konvensjonelle stridshodene som ble funnet for halvannen uke side, kan være toppene av isfjellet eller alt de har. Dette er et åpen spørsmål, sa Blix.

Han uttalte også at det var funnet ytterligere fire raketter, og at irakerne må komme opp med mer eksakte rapporter om våpnene i landet. Det er en rekke ubesvarte spørsmål, og Blix etterlyste mer informasjon fra USA.

Vil ha forskerne
FN slo fast mandag at de ønsker å få tilgang til intervjuer med de irakiske forskerne. Det samme gjorte lederen av atomenergibyrået, ElBaradei.

Ellers inneholdt ikke rapporten signifikante nyheter. Rapporten førte til en liten nedgang for de amerikanske børsene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere