Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blod fra blodgivere kan ha ført til dødsfall i Sverige

VIL GI: Foreningen for lesbiske, homofile, bifile, og transpersoner ønsker at man skal få kunne gi blod uavhengig av hvem man har sex med.
VIL GI: Foreningen for lesbiske, homofile, bifile, og transpersoner ønsker at man skal få kunne gi blod uavhengig av hvem man har sex med. Foto: Lier, Gunnar (SCANPIX)
Sist oppdatert:

Blod fra rundt tusen blodgivere kan ha forårsaket alvorlige, og i noen tilfeller dødelige, lungekomplikasjoner hos pasienter.

En dom fra kammerrätten i Sverige har slått fast at blodgiverne det gjelder, kan spores, melder svenske Expressen. Dommen fører til at Karolinska Institutet (KI) nå får muligheten til å finne de «farlige» blodgiverne i landet.

Fra 2002 til 2004 samlet forskerne fra KI inn data fra Sveriges blodsentraler for å finne eventuelle bivirkninger etter blodoverføringer.

De oppdaget at omtrent tusen blodgivere har gitt blod til mottakere som senere har blitt rammet av alvorlige og uvanlige lungekomplikasjoner med høy dødelighet, melder Vårdforbundets tidsskrift Vårdfokus.

Rundt halvparten av pasientene som har mottatt blodoverføringer fra blodgiverne det gjelder, har fått komplikasjoner. Blodgiverne er ikke selv klar over at de har blod som kan medføre risiko for mottakerne.

Nektet å utlevere blodgiverne
Forskerne ved KI ønsker å intervjue blodgiverne for å hente inn informasjon om sykdomshistorien deres, og for å gjøre ytterligere analyser av blodet. Västerbottens landsting var ett av fire landsting som nektet å gi tilgang til sine registre, og henviste til at det ville oppleves traumatisk for blodgiverne å få vite at deres blod hadde forårsaket dødsfall.

Karolinska Institutet argumenterte for at de aller fleste blodgiverne nok ville bli veldig opprørte om blodsentralen ikke tok affære for å forhindre at mottakere skades av blodoverføringer. KI fikk medhold i kammerrätten.

Kan ha fortsatt å gi blod
Gustaf Edgren ved KI er ansvarlig for den svenske forskningen på komplikasjonen som kalles transfusjon related lung injury (TRALI). Han sier at blodgiverne kan ha fortsatt å gi blod under rettsprosessen som har pågått.

– Det kan de absolutt ha gjort, selv om noen av dem sikkert har blitt identifisert gjennom det som gjøres rutinemessig, sier han.

Forskeren vil ikke spekulere rundt hvor mange pasienter som har blitt rammet av komplikasjoner. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!