RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodbad i Teheran

Foto: YouTube
Sist oppdatert:
«Neda», som skal ha blitt skutt og drept av iransk politi, hylles som iransk martyr. Så langt er det anslått 150 drepte.

Tusenvis av demonstranter stormet gatene på lørdag, etter det mye omdiskuterte valget i Iran. Det var voldsomme sammenstøt mellom de 3.000 demonstrantene og politi med køller, tåregass og vannkanoner, melder CNN.

BBC News rapporterer at demonstrantene ropte «død over diktatoren». Ropene er myntet på den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad, som beskyldes for valgfusk.

Kjenner du noen som er i Iran? Ta kontakt med Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no eller telefon 21 00 60 10.

Vitner har også meldt om at politiet også skal ha brukt skytevåpen mot demonstrantene, skriver BBC.

CNN skriver at videoer som er blitt lagt ut på nettet, viser totalt kaos, lyd av avfyrte våpen, og sårede kvinner og menn.

Nettstedet opplyser også om at kilder ved et sykehus i Teheran, bekrefter at 19 personer døde på lørdag. Ubekreftede kilder hevder at så mye som 150 mennesker har dødd i de voldsomme protestene.

Iransk TV bekrefter drap på «terrorister»
Det statlige TV-selskapet i Iran melder om minst 10 drepte. Dette er første gang at iransk TV bekrefter at mennesker er blitt drept i de voldsomme sammenstøtene.

TV-selskaper betegner de døde demonstrantene som «terrorister», skriver BBC.

Til venstre kan du følge Twitter-feed med hashtag #iranelection.

«Terroristene» skal ha satt fyr på to bensinstasjoner og en moské. Dette er umulig å få bekreftet, ettersom utenlandsk media er utestengt fra Iran.

Tidligere i dag, meldte iransk TV om 13 døde, men har nå redusert antallet.

Blodbad i Teheran
En mobilvideo av en ung kvinne som blir skutt går nå verden over. Kvinnen heter angivelig Neda og videoen viser sekundene etter at hun er blitt skutt, angivelig av iransk politi.

Fortvilte vitner prøver forgjeves å gjenopplive den unge kvinnen.

Nå er hun blitt et martyrsymbol for kampen for demokrati.

Lik det er all med all informasjon fra Teheran, så er det umulig å bekrefte hennes navn eller omstendighetene rundt drapet.

Du kan selv se videoen på YouTube. Vi advarer mot meget sterke bilder.

Anholdes ved sykehusene
Menneskerettighetsorganisasjonen, The International Campaign for Human Rights in Iran, skriver på deres hjemmeside at politi står klar ved byens sykehus.

Her anholder de sårete demonstranter, skriver nettstedet.

Klar for å bli martyr
Mir Hossein Mousavi skal i en tale sørvest i Teheran ha sagt at han var klar til å bli martyr, og at han ville følge sin vei, sier et vitne, som ber om å være anonym, til Reuters.

Mousavi skal også ha oppfordret til videre kamp dersom han skulle bli arrestert.

Iransk politi har også advart om at enhver som leder en demonstrasjoner vil bli arrestert, og demonstrasjonene vil bli ansett som ulovlige.

Les mer:– Det er blod over alt

Selvmordsbombe
Minst en person skal ha blitt drept da en bombe gikk av i Teheran sentrum lørdag. Det opplyser det iranske nyhetsbyrået FARS, ifølge Reuters.

En person er rapportert omkommet i eksplosjonen, som skjedde like ved gravmælet til Ayatollah Ruhollah Khomeini, grunnleggeren av det islamske styret i Iran.

– En selvmordsbomber mistet livet ved nordfløyen av Imam Khomeinis gravmæle. To mennesker ble skadet, melder FARS.

Omstendighetene rundt eksplosjonen er ikke brakt på det rene.

Les også:Politi sperrer for demonstrantene

Det er svært vanskelig å få noen form for informasjon om det som skjer i Teheran, fordi utenlandske journalister har fått arbeidsforbud. Iranerne bruker i stedet Twitter, Facebook og YouTube for og fortell hva som skjer.

Obama reagerer: – Hele verden ser på.
Lørdag skjerpet den amerikanske presidenten, Barack Obama, tonen ytterligere overfor det iranske prestestyret.

Via Det Hvite hus' hjemmeside, oppfordret presidenten til å innstille alle «voldelige og urimelige» handlinger, og bad iranske ledere om å avstå fra tvang.

– Den iranske regjering må forstå at hele verden ser på. Vi sørger over hvert eneste tapte uskyldige liv, uttaler Obama i en erklæring.

Han legger vekt på at ytringsfriheten må respekteres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere